Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie też stosuje wosk Kiwami, mam jeszcze Luxury Gloss, ale wiadomo jak to jest chce się jeszcze coś spróbować i dokupić. Do Reda używałem dotychczas Finale, ale mi się już skończyło. Teraz z naturalnych spróbuję CG Pro Detailer jak skończy mi się MD od SG. Zakupię chyba jednak ADBL ;)

Opublikowano

maciek-drummer, QD1 lubi się z Softami. Morning Dew też przerobiłem dwie butelki i mimo świetnego wet looku strasznie ciągnął mi kurz. Po QD1 przyciąganie kurzu jest naprawdę minimalne co też jest dla mnie dużym plusem. Ponadto z moich obserwacji - sheeting przy pierwszym oplukaniu po aplikacji QD1 jest niesamowity, jak na świeżo nawoskowanym aucie.

Opublikowano

Dla mnie Megs jest jednak dużo łatwiejszy w pracy, to zresztą chyba jeden z najlepszych qd pod tym względem.

Qd 1 posiadam i też sobie chwalę, trzeba go tylko zdecydowanie mniej aplikować, wtedy nie stwarza problemów.

Gdybym musiał wybierać z tych dwóch to wziąłbym Megsa.

Opublikowano

tazman, każdy ma swój ulubiony qd i to tak naprawdę tylko kwestia gustu ;) W przypadku megsa ciężko mówić o jakimkolwiek docieraniu, to typowy psiknij i przetrzyj. Mimo iż bardzo lubię oba, to Megs na mojej czerni nie daje w ogóle przyciemnienia, bardziej szklistość. QD1 za to przyciemnia bardzo ładnie - warunek, jak słusznie wspomniałeś - trzeba go aplikować mega mało.

Opublikowano
Teraz z naturalnych spróbuję CG Pro Detailer...

Lepszy od PB QD+?

Chciałem brać QD+, ale teraz mam zagwozdkę? ;)

Może ktoś ma porównanie i napisze - który lepszy?

Opublikowano

Na pewno qd1 mocniej przyciemnia lakier i fajniej, bardziej intensywnie pachnie. Ultimate daje bardziej szklisty połysk, jest też według mnie trwalszy, bo na niebezpiecznym aucie wytrzymuje nawet dwa-trzy mycia na bezdotyku.

Opublikowano
zgadzam sie z tym że mi meguiars wytrzymuje około 4 - 5 myć na bezdotyku (sama woda) jest bardzo trwały jak na przecież QD

+1 , potwierdzam.

Opublikowano

Poszukuję QD do psiknięcia po myciu srebrno- szarego lakieru VW na którym leży fusso albo coli.

Istotne, żeby Qd nie przyciągał kurzu, nadał szklistości, połysku i śliskości.

Zastanawiam się nad finish kare 425, AW QED, megs UQD, który będzie najfajniejszy ? Inne propozycje ? :)

Opublikowano
Poszukuję QD do psiknięcia po myciu srebrno- szarego lakieru VW na którym leży fusso albo coli.

Zastanawiam się nad finish kare 425, AW QED, megs UQD, który będzie najfajniejszy ? Inne propozycje ? :)

UQD zdecydowanie spełnia wymogi

Opublikowano

Rozważyłbym Prime slick, nie zawiera silikonów więc ma właściwości antystatyczne i nie przyciąga kurzu jak szalona, śliskość bardzo dobra :) typowy QD na lakier na którym jest już wosk - nie wpływa w żaden negatywny sposób na niego.

Opublikowano

niby rozne ;) ale jak dla mnie Quick wax to niby wosk w sprayu ale dla mnie to idealny QD a taki MD to niby QD ale dla mnie to wosk w sprayu ;)

Opublikowano

Nie myl pojęcia QW i QD. To dwie różne sprawy. QW kładziesz na czystą powierzchnię, żeby odratować umierający wosk. QD to "odkurzacz" którego używa się do usunięcia lekkich zabrudzeń, śladów po paluchach lub po myciu aby nadać połysku i usunąć plamy po wycieraniu/zaschnietej wodzie.

MD to dla mnie dziwny produkt. Ani to QD ani QW. Bardziej coś w rodzaju "gloss enhancera" z woskiem.

• Moderator
Opublikowano

Mial ktos z was jaja z Optimum Instant Detailer& Gloss Enhancer ?

Dwa dni po wymyciu auta i dwoch aplikacjach QD wyskoczyly mi na masce dziwne mazy. Dopiero co robilem korekte. 4h roboty i poł litra zmywacza silikonu w inspekcji. Maska byla perfekt. Przynajmniej tak mi sie wydawala.

Wyskoczyly mi dziwne mazy jakby przy szpachlowaniu i malowaniu sciany - przebicia na warstwie. Wosk wyżarło ? Postanowilem to znowu spolerowac.

Uzylem zmywacza i mazy zniknely od razu. Mimo wszystko spolerowalem, menzerna, 2500,4000, Politura PB i wosk.

I jakos tak mam teraz obawy przed ponowna aplikacja.

Opublikowano

Jakiś zamiennik za Morning Drewa? Znudził mi się najzwyczajniej w świecie, co myślicie o produktach od TuningKingz?