koniu Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 3. Pracuj intensywnie aplikatorem wcirajac emulsje w lakier. Mozesz uzywac ruchow kolistych, mozesz pocierac w przod i w tyl, mozesz mieszac te dwie techniki - wazne, abys przylozyl troche sily do aplikatora i nie pracowal na przesychajacej lub suchej emulsji - caly czas ma byc wilgotna i dawac odpowiedni poslizg aplikatorowi. Do jakiego momentu trzeba wcierać i ew. nawilżać aplikator żeby pasta nie wyschła ? Czym nawilżać aplikator ? wodą ? Czy może trzeba kupić jakiś detalier czy cuś ?
lakikwap Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 koniu, dziś jechałem cały dzień autko, głównie przez dobrych 5h właśnie UC aplikatorem z rączką bawełnianym. Powiem tak nakładasz rozmarowywujesz i trzesz, najlepiej koliste ruchy oraz poziome/pionowe. Jak potrzesz to z białych maz robi się taka powłoka oleista i ona ma własnie nie wysychać, trudno żeby wyschła jak odpowiednio dużo nałożysz UC na pada. Dodam że wydaje mi sie że efekt jest lepszy jak namachasz sie UC zmyjesz go MF i znów powtórzysz UC.. choć można sie zaj....machać ja zrobiłem 1 warstwe i może za miesiąc powtórze bo za 1 razem to zadużo.. jeszcze wcześniej mycie/glinkowanie/mycie potem cliner/wosk 11h nontop zabawy.. alee efekt BOSKI [ Dodano: 25 Sierpień 2010, 23:24 ] aha i jeszcze jedno.. warto mieć 2 paday bo jeden jak przesiąknie UC to gorzej sie wpracowywyje uc [ Dodano: 25 Sierpień 2010, 23:28 ] dodatkowo UC pięknie odświeżył lakier i dał mu max wetlook (oczywiście w porównaniu z wcześniejszym stanem lakieru). aha z tego co widziałem to większość swirli zniknęła i widać tylko głębsze rysy które na pewno bo włożeniu jeszcze pracy UC powinny zniknąć.
LZ Opublikowano 24 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2012 Meguirs UC + "german" + AG SRP + colli 476s to będzie dobre połączenie?
kupusso Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2012 Dobre, można powiedzieć klasyczne
kobsonn Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2012 Tak samo klasyczne jak Meguirs UC + "german" + R222 + Colli 476s?
cptolgierd Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2012 @ kobsonn - ipa przed cleanerem, jeśli chcesz żeby wosk trochę dłużej potrzymał
kobsonn Opublikowano 25 Lutego 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2012 Faktycznie Na dobry początek zabawy powinno wystarczyć
quadrifoglio Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2012 Gdzieś czytałem kiedyś że po UC trzeba jeszcze stosować jakąś pastę wykończającą chyba któreś SSR ale nie mogę znaleźć tego tematu. Czy ktoś może to wyjaśnić ?? Korekta będzie ręczna.
sinner Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2012 quadrifoglio, To zależy jaki lakier wykańczasz i jak masz go przygotowanego. Po UC mogą pozostać lekkie holsy które znikną po czymś delikatniejszym od UC. Na moim Francuzie nie było z tym problemów ale z kolei na starszej polówce znajomego już ten problem wystąpił. Nie polecam SSR jak już to raczej swirlx'a.
Allesio Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2012 A może jakiś lekkościerny cleaner ? np. AF Rejuvante
M!hau Opublikowano 19 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2012 To ja troche odgrzeje kotleta jako że zbliża się coraz korzystniejsza aura do prac przy autku. Otóż pytanie brzmi: jaka jest różnica pomiędzy UC a Rubbing compound ? Informacji jakoś na ten temat niewiele, RC w sklepach raczej mało popularne... Czy ktoś z Was pracował z tym środkiem i jest w stanie porownać jego "moc" do UC? Logika wskazuje na to że powinien byc nieco bardziej agresywny (bo przeznaczony tylko do użytku ręcznego) ale jak to jest w praktyce ? I może jeszcze za jednym zamachem: Czy możecie polecić coś równie dobrego jak UC do zastosowania ręcznego (UC jest jednym z tych środków, które na forum królują w swojej kategorii - mają taki mały monopol ) Z góry dzięki za odp.
lesnik985 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 Witam, czy jest coś delikatniejszego od UC? z tego co tu czytam to wychodzi na to, że to środek agresywny bądź mocno ścierny, i jeszcze jedno pytanko jakiego cleanera użyć? dzięki za odp. pozdro
snap Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 coś delikatniejszego od UC? z tego co tu czytam to wychodzi na to, że to środek agresywny bądź mocno ścierny
lesnik985 Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 może ktoś podpowiedzieć jakiego aplikatora użyć do ewentualnie zastosowanego UC? jakieś propozycje? [ Dodano: 3 Maj 2012, 19:13 ] widzę, że koledze Radkowi brakuje wyrozumiałości dla zielonych? zamiast walić głową to może lepiej coś wyjaśnic jeśli posiada się większą wiedzę, co? po to tu chyba jesteśmy, żeby sobie pomagać...
dzinkins Opublikowano 3 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2012 może ktoś podpowiedzieć jakiego aplikatora użyć do ewentualnie zastosowanego UC? jakieś propozycje? http://www.sklep.polishangel.pl/index.p ... erski.html widzę, że koledze Radkowi brakuje wyrozumiałości dla zielonych? zamiast walić głową to może lepiej coś wyjaśnic jeśli posiada się większą wiedzę, co? po to tu chyba jesteśmy, żeby sobie pomagać... bo na forum jest wszystko 20 razy opisane a wyrozumiałości braknie z braku używania funkcji szukam przez nowych forumowiczów pomocny szybki dział - "krótkie pytanie............"
whateverek Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 I może jeszcze za jednym zamachem: Czy możecie polecić coś równie dobrego jak UC do zastosowania ręcznego (UC jest jednym z tych środków, które na forum królują w swojej kategorii - mają taki mały monopol ) Ja używałem tego w zeszłym roku i daje radę. W tym roku użyłem UC (dostałem pod choinkę) i wg mnie lepszy jest sonus - daje lepsze efekty i łatwiej się pracuje - jest jakby bardziej oleisty, dzięki czemu można dłużej pracować "jedną dawką". Lakier też wygląda zdecydowanie lepiej po sonusie niż po UC, choć pewnie zastosowanie IPA ostudziłoby mój zapał Jak kupisz maszynę to też sonus chyba bardziej się nada bo tak szybko nie wysycha (to tylko moja teoria nie poparta praktyką). Potem jakiś ścierny cleaner albo AIO i masz niezły efekt przy małym budżecie, ale sporej ilości pracy. EDIT: Można też kupić samo sfx-1 (agresywniejsza część zestawu), a ewentualne hologramy i tak usuniesz ściernym cleanerem albo AIO.
lesnik985 Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 Dzięki dzinkins za pomoc z aplikatorem i szacun, że pomimo braku wyrozumiałości dla nowicjuszy potrafisz napisać coś konkretnego nie waląc przy tym głową w mur pozdro!
Allesio Opublikowano 4 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2012 Dzięki dzinkins za pomoc z aplikatorem i szacun, że pomimo braku wyrozumiałości dla nowicjuszy potrafisz napisać coś konkretnego nie waląc przy tym głową w mur pozdro! Bo wystarczy zadać sobie tyle trudu i wpisać w wyszukiwarkę.
MaxOp Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2012 Panowie nikt nie odpowiedział na pytanko kolegi M!hau jak z UC i RUbbing Compound, dostałem ten ostatni na zlocie i chciałem zapytać osób które już na tym pracowały o opinie tego produktu, raz na jakiś czas spracuje na SwirlXie. Po Waszych postach i swoich obserwacjach wiec ze UC jest całkiem przyjemny dla japońskich lakierów, powiedzcie czy RC jest porównywalny do UC ?
Rekomendowane odpowiedzi