Jump to content

Mercedes V-klasse czarny 2016 - szybkie sprzątanie

Recommended Posts

Posted

Witam,

Jako użytkownik Forum czuję się wyróżniony mogąc przedstawić Wam moją pierwszą relację Wash&Wax.

Przedstawiony samochód to służbowa V-ka z 2016r., lakier czarny metaliczny.

Samochód niezapezpieczony żadną powłoką, myty ręcznie na jednej z lokalnych myjni - stąd brak wykończenia progów, wnęk i innych detali - za to plaka pod dostatkiem ;/

Z racji zbliżającego się wyjazdu miałem do wyboru: oddać auto na myjnię i kadzić się środkiem do kokpitu w aerozolu przez 2000km lub zrobić porządek samemu.

Czas i miejsce prac dość mocno ograniczone - spakowałem swoje graty i pojechałem rano na pobliski bezdotyk, potem sprzątanie wnętrza przed domem.

Łącznie prace zajęły około 4h - zdaję sobie sprawę że jest to relatywnie niewiele, widząc stan pojazdu, natomiast musiałem się liczyć z tym że prac w samochodzie jest na jedną sporą korektę, stąd nie skupiałem się nad niektórymi doskonałościami auta.

Użyte środki:

1. Dekontaminacja:

- Prickbort,

- ADBL Vampire Liquid.

2. Pre-wash + mycie właściwe:

- mocno ograniczony czas - piana aktywna z myjni bezdotykowej, pędzelki ADBL do detali,

- mycie na dwa wiadra, szampon Sonax, suszenie Fluffy Dryer'em.

3. Zabezpieczenie lakieru:

- Sonax BSD.

4. Opony:

- ADBL Tyre&Rubber Cleaner,

- Sonax żel do opon

4. Mycie wnętrza:

- pędzelki silikonowe ADBL,

- pędzelki gąbkowe do nawiewów,

- APC ExCeDe 1:10,

- Nielsen Finesse.

Tak auto wyglądało na początku prac:

NrWAe6R.jpg

FXRuiP1.jpg

Pakujemy manatki i w drogę:

nHLmi68.jpg

Jesteśmy na miejscu:

bTHh3Tw.jpg

Mamy sobotę rano zatem muszę się śpieszyć zamin się ludzie zjadą na weekendowe mycie :)
Pianujemy:

fGB7bh3.jpg

Pędzelkujemy detale:

GtGSfWR.jpg

uRV6PGW.jpg

We wnęce wlewu paliwo aż grubo od skrystalizowanego AdBlue - lecimy z pędzelkiem:

nPfkp2o.jpg

U4XMc6l.jpg

Na kołach aż grubo:

FTzwJaG.jpg

Deironizer miał co robić na felgach:

Fdh1N4j.jpg

W międzyczasie domywam opony z Tyre&Rubber Cleaner'em:

qMcvF5A.jpg

Niestety nie mam zdjęć z deironizacji/odsmalania karoserii - zrobiła się 9 rano i Janusze z Grażynami na widok mycia auta przez dłużej niż 5 minut chcieli mnie zjeść :)
Nie obeszło się bez przytyków typu:

1kAetCQ.png

Nic - płukamy auto i wyjeżdżamy ze stanowiska:

D6WMqDu.jpg

Suszymy auto Fluffy Dryer'em, następnie mniejszymi fibrami - wnęki:

DxWJsIG.jpg

wz9Mb89.jpg

PlSUFHk.jpg

Jeszcze wneki tylnych wrót (ta klapa ma chyba z hektar):
Przed:

HlTbsnI.jpg

I po:

orMPIPi.jpg

Szybki rzut oka na koła - czysto, fajnie, zatem zabezpieczam Sonaxem Extreme + gąbkowe aplikatory:

X1d8hMn.jpg

oePZF15.jpg

Dobra, biorę się za wnętrze - panował tam lekki bałagan, ostatnio wiele osób jeździło tym autem, zaś lokalna myjnia na ten brud dawkowała solidne ilości Plaka ;/

8V81CCD.jpg

Błyszczące skóry od Plaka :|

nps8Ysc.jpg

Kolejne rzeczy do ogarnięcia:

1L2V3BJ.jpg

HWh9HFQ.jpg

sdm39nW.jpg

Wyciągam dywaniki z auta - z racji załadunku ograniczam się tylko do przedniej części wnętrza:
Przed:

ttF1jtt.jpg

I po (widoczne ciemniejsze miejsce to jedynie lekkie zawilgocenie):

Alwgx5I.jpg

Biorę się za wykładzinę wnętrza oraz fotele:

G2b0i3q.jpg

BQPXjqj.jpg

Nie zdecydowałem się na czyszczenie skór - miałem na stanie tylko dwa fotele, pozostałe były jeszcze gorsze :|
Po odkurzeniu:

peHP3J2.jpg

Po stronie kierowcy podobnie - tak było, procedura podobna do tej powyżej:

KDEL1He.jpg

Przy okazji biorę się za pedały - na pomoc przyszły silikonowe pędzelki oraz APC ExCeDe 1:10:

QCOYVvn.jpg

JVChcPx.jpg

wlPpbui.jpg

Progi wcale nie były lepsze - po przemyciu drzwi APC widać ile plaka leży na progach...

mPY4lfL.jpg

Nic, lecę z tematem:

OEdZisL.jpg

Aluminiowe dekory niestety dość mocno porysowane - zabrakło czasu na polerowanie Autosolem, póki co muszą zostać jedynie czyste:

6gflsZr.jpg

Jako dressing wybieram Nielsen'a Finesse plus aplikatory gąbkowe:

OZC5IQr.jpg

Efekt:

Xk9SSeN.jpg

Wspomniany wcześniej boczek drzwi po wymyciu APC oraz zaaplikowaniu Nielsen'a:

MT36pJh.jpg

THRgQNm.jpg

Detale również byly w słabym stanie - różnicę widać gołym okiem:

tght0Cj.jpg

4w9zgPL.jpg

Domywam przełączniki (tworzywa wyglądają na granatowe chociaż w rzeczywistości są czarne):

nLWwMDW.jpg

evB9Zqa.jpg

Boczek kierowcy:

8gBo2MC.jpg

Pędzelkowanie konsoli roztworem APC 1:10:

AQorHma.jpg

Suszenie:

LYDPsMx.jpg

Mycie kierownicy (w tym skóry delikanym stężeniem APC):

dhrGnkj.jpg

Wyszło tak:

tfteu2w.jpg

Czyszczenie kratek wentylacyjnych przy użyciu pędzelków gąbkowych:

35mTwO6.jpg

Finał (przepraszam za spalcowany ekran, w międzyczasie odbierałem rozmowę - na koniec poprawiłem):

4b1RXZj.jpg

Przenosimy się spowrotem na zewnątrz - jak widać, lakier jest w słabym stanie (bardzo miękki) - ma na sobie także kilka grubasów:

0P1CBTq.jpg

Jak wcześniej wspomniałem, jest to jedynie szybkie ogarnięcie auta - nie decydowałem się na przemycie karosierii rozcieńczonym IPA, tylko od razu aplikowałem Sonax'a BSD:

V1IvFHN.jpg

Na koniec dwa zdjęcia uzyskanego rezultatu:

wqKK79F.jpg

mwLEZEs.jpg

Oczywiście zdaję sobie sprawę że całość prac można było poszerzyć o dodatkowe operacje (polerowanie szyb Autogym'em, polerowanie listew Autosol'em, Koch NanoPlast Magic na zewnętrzne tworzywa) jednak czas mocno gonił :/
Samochód i tak czeka korekta - póki co robię co mogę aby auto wyglądało możliwie schludnie.
Dziękuję za poświęcony czas, mam nadzieję że relacja się spodoba.
Pozdrawiam!

Posted

No i od razu przyjemniej będzie się podróżowało autem. :) Jakby tutaj zrobić korektę to ten lakier zrobił by szał. 8-) I tak dość się świeci po rym BSD. :D

Posted

Temat na grubą robotę - teraz musisz iść za ciosem i pokazać, jak toczy się wojnę z plakiem w nowym aucie, żeby nie myślano, że odszczurzanie to domena tylko starych strucli. :D

Ja uważam, że czarny w BSD spoko wygląda i mam nadzieję na renesans tego siuwaksa. Wielu się podnieca ADBL SSW, a moim zdaniem to taki BSD na sterydach. :) A stary, dobry BSD doczekał się hejtu na emeryturze. Bezeceństwo! :D

Jak oceniasz dressing Sonaxa? Mam nadzieję, że nie wtopiłem polecając :D Bo ja go kocham po prostu. <3

Posted
39 minut temu, Michał126 napisał:

Jak oceniasz dressing Sonaxa? Mam nadzieję, że nie wtopiłem polecając :D Bo ja go kocham po prostu. <3

Gdzie ten żel można kupić? W sklepach internetowych nie widzę a i na stacjach w PL na których bywam jakoś nie wpadł mi w oko. Jedynie allegro...

Znalazłem w sklepie który mam niedaleko domu ale prawie 2x drożej niż w PL :) czy w pl też jest w zestawie z aplikatorem? Może ta gąbeczka taka droga :-]

https://www.forstinger.com/Produkte/AUTO/Reinigen-Pflegen/Aussen/Reifen-Felgen/SONAX-Xtreme-ReifenGlanzGel-250-ml.html?listtype=search&searchparam=Sonax&params=eJyVkk1uwjAQhTlKNSfID21hsqqQqLohNFHXkUkmrSUTp3aMSFHuXscJYtMA3Y3t-d68ZzvGwEfQxFT-pUkdeE6Zom9DugGc40ljGCDM_myYZTKuGy4rDVGMwXJCJ5NjEz71enN_Su_cOMv4ln1Syn8IIo7hMrJUeCe1MfsdqZ6b99ik-QumU6maNSdRgCX8BUKtZGFy21KWpGplKfiPVqyK3oG9OoSXdNVXj3eE1gnp2lb0VlDV8JIPIs8IshItL7QzsbwttBMfmtZcNKRelTS1BXfoR921CHb8SnA7Nx32N2zvQvsewjpOHlIHuVDeFY13Q6p1gRFSWbGjIxbTBBt8JuOXixj6eOLo2SJ0vwWhOlsJLi_TtDWNYw5MGBovajscjys65sIU1Kf3oq7rfgE0hwhO

Posted

@Fredi88, widywałem go w sklepach typowo detailingowych, np. MrCleaner. A oprócz tego w motoryzacyjnych. Na 100% jest w Norauto. To jest to samo co w linku, ale ja kupiłem bez aplikatora. A drugi dostałem jako część nagrody z konkursu zorganizowanego przez Sonaxa na fejsie. :P

Posted

Michal126, żel jest bardzo w porządku - warunek aby zrobić dobra przygotowke tj Tyre&Rubber Cleaner. 

Fredi88, szkoda że nie zgadalismy się wcześniej - w ubiegłym tygodniu jechałem przez całą Austrię w kierunku Słowenii, jakbyś miał po drodze to kupiłbym Ci w Polsce ten żel i dał na testy próbkę Autoglym'do szyb :/

Co do aplikatorów, są to ADBL-e - 10-pak za niecałe 10zl, są w porządku. 

Posted
16 minut temu, vangsta napisał:

Co do aplikatorów, są to ADBL-e - 10-pak za niecałe 10zl, są w porządku. 

Mam te aplikatory ;) śmiałem się tylko dlaczego cena 2xwyższa.

17 minut temu, vangsta napisał:

całą Austrię w kierunku Słowenii, jakbyś miał po drodze to kupiłbym Ci w Polsce ten żel i dał na testy próbkę Autoglym'do szyb :/

Sprawdź Hönigsberg na mapie. Następnym razem pisz :-]

Posted

Fredi88, jechałem tamtędy - jadąc od Wiednia w stronę Graz (docelowo Maribor na Słowenii) wybrałem S6/S35 zamiast E59... 

Posted

No to znasz już moje okolice. Jak jest te 6 tuneli pod rząd, to zaraz za ostatnim zjeżdża się do mnie :) Tak jak pisałem, gdybyś kiedyś leciał - pisz śmiało pw.