Gość Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2017 Witam, Jako użytkownik Forum czuję się wyróżniony mogąc przedstawić Wam moją pierwszą relację Wash&Wax. Przedstawiony samochód to służbowa V-ka z 2016r., lakier czarny metaliczny. Samochód niezapezpieczony żadną powłoką, myty ręcznie na jednej z lokalnych myjni - stąd brak wykończenia progów, wnęk i innych detali - za to plaka pod dostatkiem ;/ Z racji zbliżającego się wyjazdu miałem do wyboru: oddać auto na myjnię i kadzić się środkiem do kokpitu w aerozolu przez 2000km lub zrobić porządek samemu. Czas i miejsce prac dość mocno ograniczone - spakowałem swoje graty i pojechałem rano na pobliski bezdotyk, potem sprzątanie wnętrza przed domem. Łącznie prace zajęły około 4h - zdaję sobie sprawę że jest to relatywnie niewiele, widząc stan pojazdu, natomiast musiałem się liczyć z tym że prac w samochodzie jest na jedną sporą korektę, stąd nie skupiałem się nad niektórymi doskonałościami auta. Użyte środki: 1. Dekontaminacja: - Prickbort, - ADBL Vampire Liquid. 2. Pre-wash + mycie właściwe: - mocno ograniczony czas - piana aktywna z myjni bezdotykowej, pędzelki ADBL do detali, - mycie na dwa wiadra, szampon Sonax, suszenie Fluffy Dryer'em. 3. Zabezpieczenie lakieru: - Sonax BSD. 4. Opony: - ADBL Tyre&Rubber Cleaner, - Sonax żel do opon 4. Mycie wnętrza: - pędzelki silikonowe ADBL, - pędzelki gąbkowe do nawiewów, - APC ExCeDe 1:10, - Nielsen Finesse. Tak auto wyglądało na początku prac: Pakujemy manatki i w drogę: Jesteśmy na miejscu: Mamy sobotę rano zatem muszę się śpieszyć zamin się ludzie zjadą na weekendowe mycie Pianujemy: Pędzelkujemy detale: We wnęce wlewu paliwo aż grubo od skrystalizowanego AdBlue - lecimy z pędzelkiem: Na kołach aż grubo: Deironizer miał co robić na felgach: W międzyczasie domywam opony z Tyre&Rubber Cleaner'em: Niestety nie mam zdjęć z deironizacji/odsmalania karoserii - zrobiła się 9 rano i Janusze z Grażynami na widok mycia auta przez dłużej niż 5 minut chcieli mnie zjeść Nie obeszło się bez przytyków typu: Nic - płukamy auto i wyjeżdżamy ze stanowiska: Suszymy auto Fluffy Dryer'em, następnie mniejszymi fibrami - wnęki: Jeszcze wneki tylnych wrót (ta klapa ma chyba z hektar): Przed: I po: Szybki rzut oka na koła - czysto, fajnie, zatem zabezpieczam Sonaxem Extreme + gąbkowe aplikatory: Dobra, biorę się za wnętrze - panował tam lekki bałagan, ostatnio wiele osób jeździło tym autem, zaś lokalna myjnia na ten brud dawkowała solidne ilości Plaka ;/ Błyszczące skóry od Plaka Kolejne rzeczy do ogarnięcia: Wyciągam dywaniki z auta - z racji załadunku ograniczam się tylko do przedniej części wnętrza: Przed: I po (widoczne ciemniejsze miejsce to jedynie lekkie zawilgocenie): Biorę się za wykładzinę wnętrza oraz fotele: Nie zdecydowałem się na czyszczenie skór - miałem na stanie tylko dwa fotele, pozostałe były jeszcze gorsze Po odkurzeniu: Po stronie kierowcy podobnie - tak było, procedura podobna do tej powyżej: Przy okazji biorę się za pedały - na pomoc przyszły silikonowe pędzelki oraz APC ExCeDe 1:10: Progi wcale nie były lepsze - po przemyciu drzwi APC widać ile plaka leży na progach... Nic, lecę z tematem: Aluminiowe dekory niestety dość mocno porysowane - zabrakło czasu na polerowanie Autosolem, póki co muszą zostać jedynie czyste: Jako dressing wybieram Nielsen'a Finesse plus aplikatory gąbkowe: Efekt: Wspomniany wcześniej boczek drzwi po wymyciu APC oraz zaaplikowaniu Nielsen'a: Detale również byly w słabym stanie - różnicę widać gołym okiem: Domywam przełączniki (tworzywa wyglądają na granatowe chociaż w rzeczywistości są czarne): Boczek kierowcy: Pędzelkowanie konsoli roztworem APC 1:10: Suszenie: Mycie kierownicy (w tym skóry delikanym stężeniem APC): Wyszło tak: Czyszczenie kratek wentylacyjnych przy użyciu pędzelków gąbkowych: Finał (przepraszam za spalcowany ekran, w międzyczasie odbierałem rozmowę - na koniec poprawiłem): Przenosimy się spowrotem na zewnątrz - jak widać, lakier jest w słabym stanie (bardzo miękki) - ma na sobie także kilka grubasów: Jak wcześniej wspomniałem, jest to jedynie szybkie ogarnięcie auta - nie decydowałem się na przemycie karosierii rozcieńczonym IPA, tylko od razu aplikowałem Sonax'a BSD: Na koniec dwa zdjęcia uzyskanego rezultatu: Oczywiście zdaję sobie sprawę że całość prac można było poszerzyć o dodatkowe operacje (polerowanie szyb Autogym'em, polerowanie listew Autosol'em, Koch NanoPlast Magic na zewnętrzne tworzywa) jednak czas mocno gonił Samochód i tak czeka korekta - póki co robię co mogę aby auto wyglądało możliwie schludnie. Dziękuję za poświęcony czas, mam nadzieję że relacja się spodoba. Pozdrawiam!
KapselK Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2017 No i od razu przyjemniej będzie się podróżowało autem. Jakby tutaj zrobić korektę to ten lakier zrobił by szał. I tak dość się świeci po rym BSD.
DZIADZIA Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2017 malyna panie ... fajna robótka.
Michał126 Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2017 Temat na grubą robotę - teraz musisz iść za ciosem i pokazać, jak toczy się wojnę z plakiem w nowym aucie, żeby nie myślano, że odszczurzanie to domena tylko starych strucli. Ja uważam, że czarny w BSD spoko wygląda i mam nadzieję na renesans tego siuwaksa. Wielu się podnieca ADBL SSW, a moim zdaniem to taki BSD na sterydach. A stary, dobry BSD doczekał się hejtu na emeryturze. Bezeceństwo! Jak oceniasz dressing Sonaxa? Mam nadzieję, że nie wtopiłem polecając Bo ja go kocham po prostu. <3
Fredi88 Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2017 39 minut temu, Michał126 napisał: Jak oceniasz dressing Sonaxa? Mam nadzieję, że nie wtopiłem polecając Bo ja go kocham po prostu. <3 Gdzie ten żel można kupić? W sklepach internetowych nie widzę a i na stacjach w PL na których bywam jakoś nie wpadł mi w oko. Jedynie allegro... Znalazłem w sklepie który mam niedaleko domu ale prawie 2x drożej niż w PL czy w pl też jest w zestawie z aplikatorem? Może ta gąbeczka taka droga https://www.forstinger.com/Produkte/AUTO/Reinigen-Pflegen/Aussen/Reifen-Felgen/SONAX-Xtreme-ReifenGlanzGel-250-ml.html?listtype=search&searchparam=Sonax¶ms=eJyVkk1uwjAQhTlKNSfID21hsqqQqLohNFHXkUkmrSUTp3aMSFHuXscJYtMA3Y3t-d68ZzvGwEfQxFT-pUkdeE6Zom9DugGc40ljGCDM_myYZTKuGy4rDVGMwXJCJ5NjEz71enN_Su_cOMv4ln1Syn8IIo7hMrJUeCe1MfsdqZ6b99ik-QumU6maNSdRgCX8BUKtZGFy21KWpGplKfiPVqyK3oG9OoSXdNVXj3eE1gnp2lb0VlDV8JIPIs8IshItL7QzsbwttBMfmtZcNKRelTS1BXfoR921CHb8SnA7Nx32N2zvQvsewjpOHlIHuVDeFY13Q6p1gRFSWbGjIxbTBBt8JuOXixj6eOLo2SJ0vwWhOlsJLi_TtDWNYw5MGBovajscjys65sIU1Kf3oq7rfgE0hwhO
Michał126 Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2017 @Fredi88, widywałem go w sklepach typowo detailingowych, np. MrCleaner. A oprócz tego w motoryzacyjnych. Na 100% jest w Norauto. To jest to samo co w linku, ale ja kupiłem bez aplikatora. A drugi dostałem jako część nagrody z konkursu zorganizowanego przez Sonaxa na fejsie.
Gość Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2017 Michal126, żel jest bardzo w porządku - warunek aby zrobić dobra przygotowke tj Tyre&Rubber Cleaner. Fredi88, szkoda że nie zgadalismy się wcześniej - w ubiegłym tygodniu jechałem przez całą Austrię w kierunku Słowenii, jakbyś miał po drodze to kupiłbym Ci w Polsce ten żel i dał na testy próbkę Autoglym'do szyb Co do aplikatorów, są to ADBL-e - 10-pak za niecałe 10zl, są w porządku.
Fredi88 Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2017 16 minut temu, vangsta napisał: Co do aplikatorów, są to ADBL-e - 10-pak za niecałe 10zl, są w porządku. Mam te aplikatory śmiałem się tylko dlaczego cena 2xwyższa. 17 minut temu, vangsta napisał: całą Austrię w kierunku Słowenii, jakbyś miał po drodze to kupiłbym Ci w Polsce ten żel i dał na testy próbkę Autoglym'do szyb Sprawdź Hönigsberg na mapie. Następnym razem pisz
Gość Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2017 Fredi88, jechałem tamtędy - jadąc od Wiednia w stronę Graz (docelowo Maribor na Słowenii) wybrałem S6/S35 zamiast E59...
Fredi88 Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2017 No to znasz już moje okolice. Jak jest te 6 tuneli pod rząd, to zaraz za ostatnim zjeżdża się do mnie Tak jak pisałem, gdybyś kiedyś leciał - pisz śmiało pw.
Chochlik437 Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2017 Jak na takie szybkie ogarniecie wyszlo bardzo fajnie Faktycznie w tych nowych mietkach jest tak miekki lakier
Rekomendowane odpowiedzi