Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

MikeOne, użyj mikrofibry! Dobry płyn do szyb mikrofibra i dasz bez problemu radę. Jeśli to nie pomoże możesz wyglinkować szyby wewnętrzne- słyszałem, że to pomaga ale sam nie próbowałem bo nie miałem takiej potrzeby:)

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

mikrofibry mówisz?

No spoko - spróbuję. Jakby jednak pojawiły się jeszcze jakieś pomysły, będę wdzięczny.

Opublikowano
Wystarczy kilka większych kropel wniesionych do samochodu z zewnątrz i szyba zaparowana jak 150 - trza odpalać klimę na szybę, jednak zaraz po jej wyłączeniu, problem natychmiast wraca.
Z tego wynika, że coś jest nie tak i krótko mówiąc w samochodzie jest wilgoć, której przyczyn może być bardzo wiele. Gdzieś jest nieszczelność, woda itp? Czy podłoga, dywaniki, bagażnik nie są wilgotne? Czy nie ma wilgoci na uszczelkach? Czy układ klimatyzacyjny jest w porządku? Czy filtr kabinowy jest czysty? Trzeba sprawdzać i szukać.

Nie wiem, czy w tym przypadku coś to da, jeśli stosowałeś tyle metod czyszczenia...ale ja robię to tak.

Najpierw myję ,,szyby wewnętrzne" wodą z szamponem (wiem jakie to jest upierdliwe w przypadku przedniej szyby, gdzie wszystko leci na deskę;-), następnie czyszczę płynem do mycia szyb i zużywam ze 4 mikrofibry na całe auto, oczywiście dedykowane do szyb. Z płynów używam Mr Muscle lub CarPlan Czyści Szyby. Jestem z nich zadowolony, ale są na pewno jeszcze lepsze/droższe płyny.

Opublikowano

a jakie to są mikrofibry dedykowane do szyb? :o

przyznam szczerze, że jeszcze nigdy nie trafiłem na płyn do szyb, który by mnie satysfakcjonował. zawsze jakiś syf czy nalot zostaje :x

Opublikowano

MikeOne, wypróbuj AG CGP + mikrofibra... Poza tym, wymień filtr kabinowy (nie jest to mega koszt, zaszkodzić nie zaszkodzi a może pomóc).

Opublikowano
Wystarczy kilka większych kropel wniesionych do samochodu z zewnątrz i szyba zaparowana jak 150 - trza odpalać klimę na szybę, jednak zaraz po jej wyłączeniu, problem natychmiast wraca.

Tak jak napisał scrabit zobacz na filtr kabionowy, jak miałem zasyfiony to przy każdym deszczu musiałem jeździć z klimatyzacja bo szyby ciagle zaparowane

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, pLaYmAn. :)

@all:

Próbowałem umyć szybki mikrofibrą. Psikacz do szyb podpierniczony z kuchni, mikrofibra i dobre 20 minut szorowania..

Brak efektu. Nadal mam te cholerne smugi.

Filtr wymieniłem - faktycznie, jest trochę lepiej, ale nadal bez rewelacji.

Panowie, pomocy - naprawdę skończyły mi się pomysły, co z tym fantem zrobić. :/

Szyby nadal mi paruję (powiedzmy jednak, że tutaj już akceptowalnie), ale w nocy, w momencie, gdy mija mnie samochód z naprzeciwka przez chwilę nic nie widzę - takie mam sumgi.. :?

Opublikowano

No dobrze, ale powiedzmy, że chciałbym to załatwić w miarę po taniości. ;)

Myślicie, że mogę spróbować glinkować szybkę?

• Administrator
Opublikowano

MikeOne, glinka na szyby zaparowane nie bardzo może, z zewnątrz to jeszcze ale w środku nie widzę sensu. Zaopatrz się w IPA albo innym alkohol który szybko odparowuje i nic nie zostawia, spróbuj tym.

Opublikowano

parowanie szyb to jest bardziej zwiazane z wilgocia w aucie a nie czystoscia szyb ;)

wystarczy ze jest piasek w aucie w dywanikach i juz trzyma w sobie wilgoc i paruja szybki :)

Opublikowano

Dokladnie tak - jesli jest wilgoc w podsufitce, dywanikach czy tapicerce to chocbys jak czyscil to beda parowaly. Wstaw osuszacz (pochlaniacz wilgoci) taki na tabletki i zobacz jaki efekt.

Opublikowano

Panowie, jeszcze raz więc podkreślę: Parowanie szyb już nie jest problemem.

Wiadomo, trochę coś tam zaparuje, ale bez przesady - nie jest to jakiś wielki problem. Po wymianie filtra (dzięki koledze kilka postów wyżej za podsunięcie pomysłu) praktycznie nie występuje. Tzn wiadomo - jak wsiądę do samochodu podczas gdy pada deszcz, przez chwilę szyby parują - wystarczy jednak 3-4 minuty podmuchać zwykłym nawiewem (bez AC) i problem znika do kolejnego otwierania drzwi.

Problem mam z tłustymi szybami, które są pokryte masakrycznymi smugami po kolejnych próbach doczyszczenia.. :(

W dzień, nie ma z tym problemu, w nocy jednak, przy świetle z innych aut, jadących z naprzeciwka widoczność przez te smugi właśnie spada baaaardzo nisko. :|

Podejrzewam, że smugi pojawiły się od dymu papierosowego - pewien jednak nie jestem.

Czym to doczyścić? Próbowałem już czyścić spirytusem (jakimś tam - nie pamiętam dokładnie) i benzyną do zapalniczek. Ten drugi środek przyniósł nawet w miarę dobry efekt, ale kosztowało mnie to sporo pracy biorąc pod uwagę skalę poprawy..

Czy wymieniona wyżej IPA na to pomoże?

Opublikowano
wez sobie wode 0,5 wody, dwie łyzki osctu i kilka kropel ludwika :P pomaga :D

Powinienem teraz wyczuć ironię, czy serio mówisz?

:|

Opublikowano

Dziś czyściłem szyby POORBOY'S WORLD PROFESSIONAL POLISH. Bardzo fajny środek. Szyby naprawdę z zewnątrz i od wewnątrz są czyściutkie. Kupiłem całe opakowanie. Teraz żałuje ze nie wziąłem testera gdyż widzę ze starczy mi to chyba na lata ;)

Opublikowano
Dziś czyściłem szyby POORBOY'S WORLD PROFESSIONAL POLISH. Bardzo fajny środek. Szyby naprawdę z zewnątrz i od wewnątrz są czyściutkie. Kupiłem całe opakowanie. Teraz żałuje ze nie wziąłem testera gdyż widzę ze starczy mi to chyba na lata

potwierdzam

Opublikowano

Potraktowałem dziś szyby pianką do czyszczenia ekranów komputerowych (w ogromnej ilości).

Póki co, wygląda całkiem nie źle - czekam jednak na wieczór, żeby zobaczyć czy przyniosło żądany efekt.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jeżeli chodzi o parowanie to moim zdaniem tak już musi być, szczególnie teraz gdy wilgotność w samochodzie jest zdecydowanie większa niż w lato, też mam ten 'problem' tzn lekkie parowanie w kształcie smug (widać w którą stronę myłem szybę od środka) jedyna skuteczna metoda to jazda z włączoną klimą non-stop. Dodam ,że nie mam żadnych przecieków wody do auta a układ ogrzewania/klimatyzacji sprawny w 100%. Polecam tą metodę, spalanie wzrasta nieznacznie (0,3-0,5l/100km) a komfort podróży znacznie wyższy