Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Mam takie zapytanie bo wczoraj umyłem Thalię, dziadek nią przejechał jakieś 50-100km i jest na niej kurz... Czy moge go usunąć mikrofibrą.? - Wydaje mi się że moge lakier porysować... Proszę o pomoc... ;)

Posted

Rafał, jesli nie padało i kurz jest na sucho to duster. W szukajce popatrz. Ja tego nie używam. Już.

Posted

jak się zakurzy to tak czy siak wolę wodą spłukać niż na sucho wycierać ;)

Posted

Czy używaliście Ultimate Quik Detailer lub

NXT Generation Speed Detailer do własnie takich zabrudzeń bo takowy zakupiłem i czy faktycznie spełnia swoje zadanie?

Posted

Mariusz zalezy jakie produktu uzyjesz, juz kilka razy przeprowadziłem taką akcję na i jest ok. Czy powstają nowe rysy, tego jeszcze nie wiem, bo passek i tak jest zrysowany, ale jak zrobie korektę to przetestuje osobiscie bezwodne mycie i zobaczymy jak to tak naprawdę wygląda.

Posted

Zgadza się, efekt ok, ale u mnie od samej mf ryski się porobiły. Dlatego nie tykam kurzu :)

Posted

Czyli poprostu wyposażyć się w QuickDetailer Meguiar`sa i używać go razem z MF.? ;)

[ Dodano: 26 Marzec 2010, 10:11 ]

Co możecie powiedzieć o QD z Dodo.? :P

Posted
Zgadza się, efekt ok, ale u mnie od samej mf ryski się porobiły. Dlatego nie tykam kurzu :)

Tak, ale wez pod uwagę wypowiedż powyzej, zawsze bepzieczniej gdzies podejchac i chociaz sama woda oplukac.

Posted

Rafał, gdy ja chciałem nałożyć drugą warstwę Colli na lakier po ponad 24godzinnym odstępie czasu na początku myślałem o umyciu auta, ale wizja wyciekającej wody spod plastików która nie pozwoli spokojnie woskować, pochmurna pogoda oraz (jak w Twoim przypadku) lekkie zakurzenie bez większego brudu skutecznie mnie od tego pomysłu odwiodło. Przeleciałem całe auto QD od Megsa wraz z MF bodajże Supreme Shine. Nie było żadnych problemów, wszystko ładnie przygotowało do woskowania :)

Posted

a ja na ten problem zamówiłem szczotkę od sviswaxx ;) Mam nadzieję, że się sprawdzi. Oczywiście jak bym przejechał autem po dworze w życiu bym się nie odważył jej użyć, tylko na pewno od razu mył auto.

Ja ją kupiłem z myślą o zastosowaniu w sytuacjach jak miał JJ.,

Posted

A ja od dwóch lat używam Meguiars Body Duster i spisuje się rewelacyjnie :) zamówiłem z UK i z przesyłką wyszło znacznie taniej niż w PL.

Posted

Też używałem Body Duster'a ale przerzuciłem się na zestaw Last Touch + dwie mikrofibry. :) I to pod warunkiem, że auto jest naprawdę lekko zakurzone. Jak kurzu jest trochę więcej np. z 2-3 dni :D to wolę auto najpierw wodą spłukać i wtedy je "śmignąć" QD.

Posted

Jak dotąd nie mogę się przemóc do dotknięcia kurzu na sucho. Traktuję go po prostu jako miły pretekst żeby znów umyć auto :D

Posted

KR54321, uważam, że słusznie. Na początku przygody spróbowałem. Ale praca,którą trzeba wykonać jest nie wiele mniejsza od umycia. Dustery są dobre do aut stojących w salonie, do "przelecenia z rana" :D

• Administrator
Posted

marctwain, no co Ty. Panowie z salonu się nie cackają, papierowy ręcznik plus płyn do szyb i auto na wystawie się świecie :D

Posted

Ja polecam Spruhglanz - Nabłyszczacz Wurtha i dobrą, dwie dobre MF....

Wiśniowy zapach, łatwość polerowania, ponadprzeciętna wydajnośc daje mu stałe miejsce w moim arsenale.

Obficie pryskamy i jazda (ale bez przesady). (Kurz jednodniowy)

Jest lux. :mrgreen: Poprawia kropelkowanie - rysy, jak rysy - minimalnie, zależnie od przypadku, lakieru :oops: Mnie sie czasem zdarza tak przelecieć, ale z reguły auto myje prawie codziennie, jesli nie pada.

• 3 weeks later...
Posted

A jak wygląda sprawa z nieco większymi zabrudzeniami np lekki nalot po przejeździe wilgotną jezdnią. Ostatnio spłukałem tylko wodą na bezdotykówce i przetarłem mikrofibrą. Można tak robić czy trzeba tradycyjnie myć szamponem? :o

Posted

Wystarczy opłukać... I wytrzeć do sucha... ;)

Jak wszystko spłynie to ok, jak nie to można to przelecieć autko wodą z szamponem...

• 3 weeks later...
Posted

A ja mam takie pytanie czy po użyciu last touch meguiars nie usunie on wosku (NXT 2.0 paste wax)?