Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zabrałem się za odświeżenie lakieru w moim renault megane umyłem karoserie szampon aktywna piana, glinka później mycie ( pisze w skrócie co było robione ). Przyszła pora na polerkę i tu mam problem. Użyłem pasty Manzerna 1100 na białym padzie, futro też poszło w ruch  i brak efektu. Ja nie oczekuje cudów bo na lakierze widać odpryski ale na Waszych fotkach zawsze jest różnica między polerowanym elementem a starą powłoką. Podaje link do fotki jak mi to wyszło https://zapodaj.net/93d4a109dcd36.jpg.html  Do miejsca gdzie jest czarna kreska polerowałem, natomiast dalej jest "stary" lakier. Co robię źle? Dodam że dopiero zaczynam przygodę z detailingiem wiec proszę o wyrozumiałość.

dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

Ale dociskasz w ogóle maszynę? Na początku zazwyczaj ludzie się boją docisnąć do lakieru i stąd brak efektów :)

Opublikowano

hmmm w sumie może to być taka błaha sprawa....coś tam dociskam tylko jak to zawsze bywa na początku człowiek robi asekuracyjnie żeby czegoś nie zepsuć....spróbuje jutro jeszcze raz i dam znać, a powiedzcie mi czy ta moja polerka do czegoś się nadaje?

Opublikowano

Z tego co zauważyłem to efekt jest taki że w kilku miejscach jakby polerka ściągnęła "paprochy" i widać białe kropki czyli domyślam się że to widać podkład.

Opublikowano

Białe kropki to pasta w odpryskach na masce, nie podkład (ewentualnie w odpryskach do podkładu) ;)

Opublikowano

Trochę wymyje się przy rzadkiej paście finiszowej, trochę po odtłuszczeniu, a trochę pewnie zostanie, można się punktowo wspomóc wykałaczką, ewentualne resztki zejdą przy kolejnym myciu/deszczu.

Zauważalne odpryski przed polerką pastą tnącą warto sobie pozaklejać "kropkami" klejącej taśmy polerskiej, aby tego uniknąć ;) 

Opublikowano

To już konkretna rada ale dalej tocząc dyskusję co jest nie tak z moim polerowaniem że nie ma efektów...oczywiście jutro docisnę maszynę i zobaczymy ale pytam na wyrost żeby od razu spróbować innych rad.

Opublikowano

A impregnujesz pada ? :)

Ja swoje pierwsze polerowanie robiłem bez impregnacji i myślałem że z nerwów eksploduje bo nic a nic nie schodziło :D

Pamiętaj też o czyszczeniu padów :)

• Moderator
Opublikowano
59 minut temu, jarko85 napisał:

a jak i czym impregnuje się pada?

Przed polerka wcierasz troche pasty na pada zeby byl wysmarowany pasta 

• Moderator
Opublikowano

@jarko85maszyna którą masz - ma moc:) Pad wybrałeś dobry, pasty nie znam ale jest tnąca więc powinna dawać radę. Myślę że Twój problem wynika głównie z siły nacisku maszyny. Przyłóż się chłopie, dociśnij Rupesa i powinny pojawić się efekty.

PS: nie żałuj pasty - w etapie cięcia, pasty używa się najwięcej.

Opublikowano

Skorzystałem z Waszych rad i powiem tak: Rzeczywiście impregnowanie pada dużo daje....polerka nie skacze po lakierze tylko o wiele lepiej się prowadzi. Docisnąłem maszynę i w miejscu tam gdzie był chropowaty lakier ładnie zrobił się gładki i szklisty aczkolwiek grubsze rysy zostały...pewnie bez papieru ściernego się nie obędzie. W linku zdjęcie drzwi po zabawie polerką. Proszę o uwagi rady krytykę :)   https://zapodaj.net/1effb3eeedebc.jpg.html

Dodam jeszcze swoją uwagę, robiłem to padem 150mm ale dla mnie jest zdecydowanie za duży. Jakoś ciężko się "skupić" na konkretnych miejscach podczas polerowania że tak się wyrażę.

• Moderator
Opublikowano

No to fajnie ze efekt zadowala :) zmniejsz pad na mniejszy jak ci ciezko. Dojdzie wosk to tez ten efekt bedzie lepszy. Te zdjęcie to po samym cieciu czy juz na gotowo zrobione ??

Opublikowano

Po samym cięciu.

Czy efekt zadowala to musiałby ocenić na żywo ktoś kto się tym zajmuje bo mi ciężko powiedzieć czy to tak ma być. Ale co by nie mówić różnica jakaś jest.

Opublikowano

Po samym cięciu zapewne nie będzie to wyglądać najlepiej w słoneczne dni. Zrób sobie jeszcze kilka przejazdów średnim padem na wykończeniowej paście.

• Moderator
Opublikowano
Godzinę temu, jarko85 napisał:

Później wosk i mówicie że będzie jeszcze lepszy efekt?

pewnie ze tak niebo a ziemia bedzie. I tak jak pisze kolega wyzej po cieciu przetrzyj powierzchnie IPA ze dwa razy i ogarnij jeszcze średnia gąbka z pasta typu finish wtedy bedziesz mial efekt :P

Opublikowano

Chyba nie mam więcej pytań....póki co oczywiście :)

Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem i pomoc w nauce detailingu pozdrawiam wszystkich