Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć,

Gyeon w tym sezonie wypuścił kilka nowości, w miarę możliwości kupuję i sprawdzam co nalali do buteleczek. Preserve chciałem już od dłuższego czasu, ale udało mi się go kupić dopiero za trzecim razem. Kilka dni po dostawie a dressingu już nie ma? No ktoś to musi kupować :dontknow:

:mrgreen:

Tym razem udało się kupić i mi. Zapraszam do przeczytania moich wrażeń z użycia ;)

Opis:

Produkt do zabezpieczenia tworzyw sztucznych (plastików) wewnątrz samochodu.

Świetnie nadaje się do zabezpieczenia i odżywienia deski rozdzielczej, boczków drzwi i innych elementów wewnątrz auta. Przywraca kolor, zabezpiecza przez promieniowaniem UV, nadaje eleganckiego wyglądu.

Prawidłowo - czyli bardzo oszczędnie - użyty, produkt pozostawia półmatowe, zbliżone do fabrycznego wykończenie. Fani większego połysku, mogą użyć odrobinę więcej preparatu. Uwaga, jest nie niezwykle skoncentrowana formuła, dzięki czemu jedno opakowanie wystarcza na wiele aplikacji.

Opakowanie:

Opakowania od koreańskiego producenta zawsze cechowały się minimalistycznym stylem i bardzo dobrym wykonaniem. Nie inaczej jest tym razem. Czysto, schludnie, minimalistycznie :good:

DSC03875.jpg

DSC03876.jpg

DSC03877.jpg

Sam produkt ma postać dosyć gęstego, białego, mleczka o przyjemnym słodkawym zapachu. Moim zdaniem pachnie mandarynkami :song: Zapach jak przystało na dressing do wnętrza jest wyczuwalny ale delikatny. Nie ma mowy o żadnej sztuczności czy chemicznym aromacie jak to zdarza się niektórym np. krajowym producentom ;)

DSC03878.jpg

DSC03879.jpg

Atomizer również bardzo porządny, ale ze względu na konsystencje produktu nie robiący mgiełki:

DSC03885.jpg

Jeżeli ktoś śledzi rynek to wie, że Gyeon zmienił opakowania 500 ml i 1litrowe na takie w kształcie kryształu :song:

250tki zostały takie jak dawniej, ale na wszystkich opakowaniach pojawiły się takie rozkładane naklejki:

DSC03886.jpg

Jest nawet informacja w Naszym języku:

DSC03888.jpg

Aplikacja:

Plastiki niedawno były czyszczone i zabezpieczone. W ramach przygotowania powierzchni umyłem jest Megsowym APC 1:10, starłem na mokro i osuszyłem:

DSC03889.jpg

DSC03891.jpg

DSC03892.jpg

Gyeona nakładałem aplikatorem z MF i po chwili przecierałem suchą MF.

KIlka 50/50 na różnych elementach.

DSC03896.jpg

DSC03897.jpg

DSC03899.jpg

DSC03904.jpg

DSC03905.jpg

DSC03906.jpg

DSC03907.jpg

DSC03908.jpg

Na progu porównałem Gyeona z Zymolem Vinyl Conditionerem:

DSC03916.jpg

DSC03919.jpg

Kilka zdjęć efektu finalnego:

DSC03928.jpg

DSC03930.jpg

DSC03927.jpg

DSC03929.jpg

Podsumowanie:

Jak widać na zdjęciach produkt znacznie przyciemnia plastiki. Zarówno te gładkie jak i te z fakturą. Wykończenie moim zdaniem można zdefiniować jako satyna, pół-mat. Plastiki po użyciu są przyjemne w dotyku. Aplikacja nie sprawia żadnych. Wydajność również jest na wysokim poziomie. Pracę dodatkowo umila przyjemny, nienachalny zapach mandarynek. Mi efekt jaki pozostawił przypadł do gustu :good:

Posted

Bardzo ładnie się prezentuje w stosunku do zymola, daj znać jak z wytrzymałością ;)

Przy nakładaniu zostaje tłusty czy rozprowadza się swobodnie ? Mam słabe doświadczenie z restorerem od megsa ale efekt tak mi się podobał że przebolałem aplikację :D

Posted
Bardzo ładnie się prezentuje w stosunku do zymola, daj znać jak z wytrzymałością ;)

Przy nakładaniu zostaje tłusty czy rozprowadza się swobodnie ? Mam słabe doświadczenie z restorerem od megsa ale efekt tak mi się podobał że przebolałem aplikację :D

Jest dosyć gęsty, ale nakłada się swobodnie. Nie ma z tym problemu ;)

a jak sie ma przy kontakcie z woda?

Na tyle co psikałem z atomizera nie zostawały zacieki i plamy po przetarciu. Z otwartymi drzwiami nie będę go zostawiał :mrgreen:

• 2 weeks later...
Posted

W odniesieniu do jakiegoś innego, konkretnego produktu jesteś ciekawy? Trochę dressingów używałem, więc jak napiszesz to może nawet uda się zrobić jakieś porównanie ;)

Ogólnie oceniam dobrze, chociaż w przypadku dressingu duże znaczenie mają też plastiki. Na plus napewno zapach mandarynek, przyjemny, nie nachalny, bez chemicznej sztuczności. Wydajność na dobry poziomie. W stosunku do Vinyl widać mocniejsze przyciemnienie, kwestia gustu, ale pozwala to ukryć pewne niedoskonałości plastiku.

Posted

Również zakupiłem Gyeon'a, wraz z ichnim cleanerem :) Na razie użyłem tego duetu na tworzywach wewnętrznych Skody - cleaner fajnie się pieni, wg producenta wystarczy, po użyciu/oczyszczeniu powierzchni, jedynie usunąć go suchą MF - i tak zrobiłem. Dressing Gyeon'a rzeczywiście - jak opisał Piotrek - widocznie przyciemnia tworzywa, daje efekt satyny (przynajmniej na tworzywach Octavii), rzeczywiście jest wydajny. Woda nie ma na niego negatywnego wpływu (odwrotnie, jak przy PB NL). W weekend postaram się zrobić porównanie z PB NL, Kochem i Perl'em (Zymola pominę, bo Piotrek już to zrobił).

Posted

[ref]Eidos71[/ref], :good:

[ref]Jarek_Cuma[/ref], Nie ma problemu. Poczekamy jeszcze na kolegę wyżej który również chciał z czymś porównanie. Jak się nie odezwie to zrobię tylko z Wowem.

Posted
705732 Piotrek, jeśli masz taką możliwość to zrób porównanie z ADBL Interiow WOW.
705770 Ja bym chętnie zobaczył 50:50 z PB NL

Zrobiłem kilka zdjęć:

DSC03969.jpg

DSC03972.jpg

DSC03974.jpg

DSC03979.jpg

DSC03981.jpg

DSC03982.jpg

DSC03984.jpg

DSC03985.jpg

DSC03986.jpg

Na żywo i po obejrzeniu zdjęć według mnie najmocniej błyszczy się Wow, potem NL, Gyeon i najmniej Hestia. Przyciemnienie w zasadzie podobne, może Wow delikatnie mocniej. Zapachowo wygrywa moim zdaniem Gyeon, świeże mandarynki. Hestia w sumie też ok, chociaż producent postawił na zapch płynu do płukania tkanin więc coś z natury chemicznego. Wow i NL, banany i migdały ale dosyć sztuczne, chemiczne, na dłuższą metę mogą męczyć. Pod względem wydajności Gyeon i NL bo są gęste. Hestia i Wow wodniste, w dodatku ADBLowy atomizer bardzo leje. To jednak tylko moja opinia, są zdjęcia i każdy może popatrzeć i wyciągnąć swoje wnioski ;)

• 1 month later...
Posted

Dzisiaj miałem okazje testować produkt. Bardzo wydajny, efekt bardzo podobny do PB NL. Jeszcze muszę sprawdzić podczas deszczu czy nie zostają ślady. 

Posted
2 minuty temu, doniek77 napisał:

Dzisiaj miałem okazje testować produkt. Bardzo wydajny, efekt bardzo podobny do PB NL. Jeszcze muszę sprawdzić podczas deszczu czy nie zostają ślady. 

Z moich obserwacji wynika, że po wodzie nie zostają żadne ślady. NL ma teraz nowy, według mnie średnio przyjemny zapach w porównaniu do poprzedniej wersji ;)

Posted

To super. Taka pogoda dzisiaj deszczowa ale jeszcze nie padało, trzeba chyba normalnie z atomizera psiknąć. 

Posted
3 godziny temu, Arkeolowy napisał:

Bardzo ładny efekt jak i relacja ;) Długo szukałem czegoś nowego do środka i zamówiłem.

Dzięki. Daj znać jak wrażenia i wykończenie u Cb ;)

Posted

@Torbba Nie zauważyłem nadmiernego przyciągania kurzu w przypadku Gyeona. Pod jakim względem chodzi Ci czy jest lepszy od NL?

Posted
Godzinę temu, Piotrek napisał:

@Torbba Nie zauważyłem nadmiernego przyciągania kurzu w przypadku Gyeona. Pod jakim względem chodzi Ci czy jest lepszy od NL?

Czy dłuższy czas kurz sie nie osadza.

Posted

Nie testowałem tego aspektu "ramię w ramię". Myślę, że mniej więcej na tym samym poziomie. I tak większość osób minimum raz w miesiącu przeciera plastiki QD do wnętrza więc kurz nie jest jakimś wielkim problemem.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Kolega wyżej zadał dobre pytanie, ktoś by coś polecił?