Jump to content

Rekord Świata z 52 warstwami ZAINO

CleanerFreak

Recommended Posts

• Administrator

Pewnego dnia przyszedł do mnie @Metys i opowiedział o pewnym Angliku (znajomym Paula D.), który zabezpieczył auto 51 warstwami Zaino, pobijając w ten sposób rekord Amerykanów, który wynosił 50.

„Hmm, Mateusz, czemu by nie spróbować położyć 52 warstwy?” zapytałem. ;)

Metys uśmiechnął się szeroko, a jego oczy zaświeciły. :roll:

W ten sposób narodził się pomysł „Rekord Świata z 52 warstwami ZAINO”.

Jaki samochód powinniśmy wziąć? Ile Zaino potrzebujemy? Ile czasu nam to zajmie?... :idea:

W grudniu 2009 rozpoczęliśmy przygotowania i w styczniu 2010 biliśmy gotowi do rozpoczęcia bicia rekordu.

„Metys, czemu połowa albo koniec stycznia? Zaczniemy 1 lutego.” :o

I tak też zrobiliśmy: zaczęliśmy pierwszego lutego 2010.

Każda warstwa jest dokumentowana aparatem fotograficznym i kamerą.

Członkowie forum którzy byli na dwóch ostatnich spotkaniach mieli okazję aktywnie brać udział w ustanawianiu nowego rekordu.

Podczas ostatniego spotkania (3-go marca 2010) członków forum w Warszawie nałożyliśmy 35 warstwę. 8-)

Film poniżej dokumentuje te pierwsze 35 warstw.

Miłego oglądania ;)

• Administrator

CleanerFreak, czy samo Z2,bez ZFX i bez aplikowania Z6/Z8 po i między warstwami ma sens jako alternatywa dla np. Jetseala ?

Przy czym trwałość nie jest tutaj problemem,bo i tak byłby dużo częściej nakładany niż wynosi jego wytrzymałość.

• Administrator
CleanerFreak, czy samo Z2,bez ZFX i bez aplikowania Z6/Z8 po i między warstwami ma sens jako alternatywa dla np. Jetseala ?

Z-2 można jak najbardziej bez Z-FX używać.

Należy wtenczas nakładać maksymalnie jedną warstwę na dobę.

Z Z-FX można nałożyć trzy warstwy w przeciągu 24 godzin.

Z-8 kupować nie trzeba, ale jeszcze bardziej nadaje połysku i skutecznie można używać jako Quickdetailer.

Bez Z-6 nigdy nie próbowałem. Z-6 służy do usuwania kurzu pomiędzy warstwami i nie rezygnowałbym z niego. ;)

Zaino jest co prawda droższą, ale znaaacznie bardziej wytrzymałą alternatywą do Jetseal

• Administrator
Ja wiem, łatwo powiedzieć: nałóż 100 warstw ;)
dokładnie tak jest ;)

Rozumiem, że celem jest tylko pobicie rekordu..?
:good:

Troche to dla mnie śmieszne :)
Masz rację :lol: , ale mimo wszystko podchodzimy do sprawy poważnie :lol:

Mamy zamiar następny (po CWWC2009 ) wirtualny puchar do Polski sprowadzić :-]

Przecież:

niech brytole sobie nie myślą, że są tacy fajni :ad:

• Administrator

Fajnie by było jeszcze mierzyć grubość powłoki po każdej warstwie,i na sam koniec ;) O ile oczywiście czujniki grubości są w stanie zmierzyć grubość wosku/sealantu.

• Administrator
Fajnie by było jeszcze mierzyć grubość powłoki po każdej warstwie,i na sam koniec ;) O ile oczywiście czujniki grubości są w stanie zmierzyć grubość wosku/sealantu.

Do takich minimalnych zmian grubości trzeba by było użyć przyrządów laboratoryjnych 8-)

Do takich minimalnych zmian grubości trzeba by było użyć przyrządów laboratoryjnych 8-)

Zatem jaki ten projekt ma sens skoro nie można udowodnić jego skuteczności?? Czy nie jest tak, że te 52 warstwy będą czysto wirtualne bo każda kolejna będzie w jakimś stopniu ścierać poprzednie/poprzednią?? Jakoś mam mieszane uczucia ... ale i tak trzymam kciuki. :D

Zatem jaki ten projekt ma sens skoro nie można udowodnić jego skuteczności??

Ma taki sens jak każde bicie rekordu ... :) proste. RON1N wszystko co robisz w życiu musi mieć jakiś głębszy sens ?? 8-)

R0N1N wszystko co robisz w życiu musi mieć jakiś głębszy sens ?? 8-)

Nie musi i często nie ma, a o głębszym sensie to nawet nie wspominam. ;) Dlatego też fakt, że niespecjalnie rozumiem sens tych 52 warstw (mi by się nie chciało) to i tak trzymam za chłopaków kciuki. Jak mają taką fantazję to niech się bawią. Na pohybel Zachodowi!! :D

• Administrator

Zbyt poważnie do tego podchodzić nie można.

W pierwszym rzędzie to „zabawa dla dorosłych”. ;)

Prócz zabawy chcemy znaleźć odpowiedź na parę interesujących zagadnień :o , jak np.:

- do ilu warstw wzrasta połysk?

- na ile Zaino zakryje drobne i głębokie rysy (jest parę głębokich na prawym przednik błotniku po „kontakcie z przeciwnikiem”*?

- ile Zaino zużyjemy?

- o ile wydłuży się wytrzymałość?

itd.

Najważniejsze: chcemy „wirtualny Puchar Świata” sprowadzić do Polski. :P

• Administrator

Właśnie mnie ciekawią te koliste, bardzo delikatne swirlsy na drzwiach w górnej części. Specjalnie zwróciłem na nie uwagę na początku i pod koniec mam nadzieję, że będę miał okazję się przyjrzeć czy Zaino je trochę zakamufluje :o

Nie dziwię się niektórym, że niezbyt przychylnie reagują na projekt "52 warstwy Zaino", ponieważ jak usłyszałem od CleanerFreak'a o całym przedsięwzięciu, to też lekko zbladłem. Jednak po chwili ogarniania wszystkiego oczami poczułem, że to jednak ma swój sens i jest choćby dobrym dodatkiem/usprawiedliwieniem dla fajnych spotkań. A przy okazji spotkań... nowe doświadczenia :ad::evil:

• Administrator
Nie dziwię się niektórym, że niezbyt przychylnie reagują na projekt "52 warstwy Zaino", ponieważ jak usłyszałem od CleanerFreak'a o całym przedsięwzięciu, to też lekko zbladłem. Jednak po chwili ogarniania wszystkiego oczami poczułem, że to jednak ma swój sens i jest choćby dobrym dodatkiem/usprawiedliwieniem dla fajnych spotkań. A przy okazji spotkań... nowe doświadczenia :ad::evil:
;)

Właśnie mnie ciekawią te koliste, bardzo delikatne swirlsy na drzwiach w górnej części. Specjalnie zwróciłem na nie uwagę na początku i pod koniec mam nadzieję, że będę miał okazję się przyjrzeć czy Zaino je trochę zakamufluje :o
Łukasz,

trzeba było je widzieć przed nałożeniem ZAINO :shock::shock::shock:

Parę świeżych fotek

135DSC03489.jpg

135scieranieDSC03491.jpg

136DSC03493.jpg

136scieranieDSC03496.jpg

137DSC03497.jpg

137scieranieDSC03500.jpg