Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś wymieniał łożysko w DA Kraussa S21?

Poszukuję informacji o typie łożyska, ewentualnie kto podjął by się naprawy bo jest wyczuwalny luz na tarczy.

Posted

Wymieniałem u siebie w maszynce DA 21mm . Tyle ze wcale nie musi to być luz na łożysku, u mnie notorycznie wyrabiają się te trzpienie mocujące, a łożysko w sumie jest wytrzymałe. Rozebranie tego jest bardzo łatwe i zawsze to sam robie.

Posted

bieniek, podepne się pod temat, czy możesz polecić sklep z częściami zamiennymi do Krauss'a? Potrzebuje do Shinemaster'a DA21 włącznik - przestała mi działać blokada i pracuje z non-stop wduszonym przyciskiem (po zmostkowaniu).

Pozdrawiam

Posted

Jest serwis kraussa w PL więc najlepiej uderzać do nich. Mi te trzpienie dorabia sąsiad który ma odpowiednie sprzęty do tego

Posted

bieniek, być jest, pytanie gdzie bo szukam w sieci od dłuższego czasu i znaleźć nie mogę ;/ większość jedynie dystrybuuje maszyny ;/ a skoro pisałeś że coś naprawiałeś to liczyłem że udostępnisz na PW jakiś sprawdzony namiar.

Posted
Wymieniałem u siebie w maszynce DA 21mm . Tyle ze wcale nie musi to być luz na łożysku, u mnie notorycznie wyrabiają się te trzpienie mocujące, a łożysko w sumie jest wytrzymałe. Rozebranie tego jest bardzo łatwe i zawsze to sam robie.

Kupiłem maszynkę na forum:

viewtopic.php?f=23&t=27873&view=unread#unread

Porównanie wyciągniętej szczotki do nowej, a maszyna ponoć niewiele przepracowała:

xdb5hj.jpg

Łożysko z zewnątrz:

157f62s.jpg

2mniqes.jpg

Zerknij proszę na moje filmy, bo zastanawia mnie czy to wyrobione łożysko czy te trzpienie.

Luz na tarczy:

Posted

Jak na moje oko 99% trzpień. U mnie było to samo. Odkręć sobie te 3 śrubki od przeciwwagi i wyciągnij trzpień z łożyskiem. Trzpień od spodu ma taki rowek a w nim "segera", dzieki któremu nie wypada z łożyska. Najlepiej kupić za kilka złociszy specjalne kombinerki do segerów, ściągnąć go i wypadnie trzpień. Kilka minut roboty i będziesz miał wszystko jasne.

Mi sąsiad dorabiał, wedle moich upodobań, np. zrobiłem sobie wyższy trzpień, żeby zrobić tzw. "washer" mod co zapobiega ocieraniu tej gumy o talerz. Niestety teraz jestem w UK i żebym nie wiem jak chciał to Ci nie pomogę z tym problemem. Być może da się kupić taki trzpień od Rupesa, wtedy myślę , że powinno to się trzymać dłużej.

Ruch 21mm jest sporym wyzwaniem dla tego trzpienia, a szczególnie jeżeli robimy jakieś krzywizny i dociskamy maszynę jedną stroną, wtedy mocno dostaje po d... :)