DZIADZIA Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2016 witajcie ostatnio poruszony został temat owego wosku na felunku, u mnie wytrzymał 4 m-ce położony na zmywacz sylikonowy. Koledze z forum niby już siedzi 7 m-c, przy czym felunek jeździł przez zimę i wosk położony na IPĘ. Postanowiłem dzisiaj zrobić test, umyłem wszystkie felgi płynem do mycia naczyń, a następnie odtłuściłem 3 felgi innymi specyfikami- na czwartą felgę wosk położyłem bez odtłuszczania. zakupiłem dzisiaj zachwalaną Tugę, ostatnio jechałem na SG i średnio mi odpowiada, raczej już więcej nie kupię zdjęcie felunku po umyciu płynem do naczyń tak przedstawia się odtłuszczanie poszczególnych felg położony wosk, przy okazji mogłem wypróbować aplikatory zakupione od kolegi DawidK09, jak dla mnie są to jednorazówki... za cienkie i po woskowaniu zrobiła się z niego łódka, co widać na zdjęciu. felgi po zabiegu P/T P/P L/T L/P jutro po południu poleci kolejna porcja i będę się starał w miarę możliwości wrzucać fotki i filmiki z kropelkowania... wrzucam filmik z wypocin pozdrawiam
powalla Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2016 Płyn do naczyń z balsamem do rąk? Nie miałeś zwykłego np. Ludwika? Wiesz że taki test to trochę bez sensu? Zobacz iż tył będzie miał zdecydowanie lepsze "środowisko" niż przód , bo pylące klocki zafałszują wyniki
DZIADZIA Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2016 661530 Zobacz iż tył będzie miał zdecydowanie lepsze "środowisko" niż przód , bo pylące klocki zafałszują wyniki dlatego IPA i zmywacz sylikonowy są na przodzie co do płynu do naczyń, wszyscy zawodnicy mają równe szanse Dodane po 9 godzinach 44 minutach 47 sekundach: położona druga porcja wosku i czekamy na efekty
DZIADZIA Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2016 do testu dołączyły felgi z volvo na początek TUGA później pure z balsamem odtłuszczone zmywaczem sylikonowym a następnie poprawione IPĄ 50/50 wosk zdjęty nadmiar szmalcu ... i mamy tak jutro druga porcja i zobaczymy jak długo posiedzi
DZIADZIA Opublikowano 25 Września 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Września 2016 minął równy m-c i trzy mycia felunku w opelku. Myte były standardowo Tugą, pędzelkowanie i mycie szamponem Gyeon Q2M Bathe... rumak zrobił w okolicach 1000km P/P - IPA P/T - płyn do mycia naczyń z balsamem L/P - zmywacz sylikonowy L/T - benzyna ekstrakcyjna w volviaku zrobione w okolicach 1500km i mycie felunku 3X jak w opelku, pod woskiem zmywacz sylikonowy uzupełniony IPĄ
DZIADZIA Opublikowano 22 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2016 zbliża się 2 m-c testu, wstawiam dzisiaj ponieważ 25 nie będę miał możliwości felgi myte 5X, standardowo Tuga i szampon Gyeon Q2M Bathe zaczniemy od P/P, felga odtłuszczana IPĄ L/P, odtłuszczone zmywaczem sylikonowym jutro prawdopodobnie wpadną fotki felg z volvo... P/T, umyte tylko płynem do naczyń L/T, odtłuszczone benzyną ekstrakcyjną
W1Michal Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2016 Tuga mocno osłabi trwałość coś czuje.......nie wiem po co używac na zawoskowane koła Tugi przy każdym myciu, u mnie brud schodzi po samym myciu karcherem, więc myje raz dwa druga rękawicą i nie stosuje żadnej chemii chyba że testujesz ile ten wosk zniesie tej Tugi też zawoskowałem koła Softem 3 tygodni temu z tym ze nie będe stosował żadnej chemii oprócz mycia raz na jakiś czas szamponem i zobacze ile wytrzyma
DZIADZIA Opublikowano 22 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Października 2016 Tuga nie jest taka mocna w porównaniu z Gyeonem czy ironXem. Pewnie osłabi wosk, ale chcę sprawdzić ile wytrzyma przy klasycznym myciu bez pieszczot... niestety nie mam myjki ciśnieniowej i ciężko wypłukać brud z zakamarków wężem ogrodowym, ale w tym roku pocisnąłem większy garaż to i miejsce na myjkę się znajdzie. Najgorsze jest to, że nie długo zapewne wskoczy zimowy felunek i letnie pójdą na stojaczek. Mam też przygotowane felgi na zimę i te będę tylko mył szamponem, zobaczymy co z tego wyniknie.
DZIADZIA Opublikowano 23 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Października 2016 dzisiaj wrzucam zdjęcia i filmik felg z volvo, 2 m-ce temu umyte płynem do naczyń, odtłuszczone zmywaczem sylikonowymi i poprawione IPĄ. Felgi myte 6X, tuga i szampon Gyeon
DZIADZIA Opublikowano 30 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2016 dzisiaj najmilejsza poprosiła o zestaw zimowy na klopsiku. Felunek z Opla umyty i leci na stojak w ciemne miejsce ze średnia temp 10*C, zobaczymy czy na wiosnę jeszcze będzie siedział na nich wosk. Zauważyłem, że na feldze umytej tylko płynem do naczyń, wosk zaczyna odpuszczać- reszta na tym samym poziomie. Na Volvo będę starał się jeszcze dolatać do 3 m-cy testu, chyba, że Matka Natura będzie miała inne plany
DZIADZIA Opublikowano 21 Marca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2017 wracam do testu, felgi z TIGRY przeleżały w piwnicy od 30.1016 do 17.03.17 tak przedstawia się hydrofobowość P/P - IPA niestety felga była oddana do miejscowego malowania przy rancie, nie wiem co z nią robił szeryf który robił zaprawkę, pewnie rozgrzewał w piecu żeby zalać ten ubytek. L/P - zmywacz sylikonowy P/T - płyn do naczyń tu jestem pod wrażeniem, jeszcze siedzi L/T - benzyna ekstrakcyjna volvo - wskoczyły do piwnicy 04.11.16, tam przeleżały do 16.03.17 zmywacz sylikonowy + IPA
W1Michal Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2017 co to za test trwałości na felgach które leżały w piwnicy nie używane ?
DZIADZIA Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2017 A jaki w tym problem, bo nie rozumiem... nie każdy jeździ na jednych felgach zmieniając tylko gumy. Jak widać dobrze nasmarowane przelatały sezon letni i teraz zaczyna się drugi, jeżeli wosk wytrzyma w ten sposób dwa sezony, to dla mnie bajka.
DZIADZIA Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2017 Muszę wyliczyć średnią, ale to wieczorem bo jestem wyjątkowo w pracy.
DZIADZIA Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2017 kolejne filmiki z testu, już widzę, że dwóch sezonów nie wytrzyma, praktycznie już nie ma fusso. LP - zmywacz sylikonowy PP- IPA, niestety felga była na uzupełnieniu ubytku i można powiedzieć, że odpadła z testu LT- benzyna ekstrakcyjna PT- płyn do naczyń z balsamem felunek w volvo- zmywacz + IPA to połączenie jest jak dla mnie naj...
Rekomendowane odpowiedzi