Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej koledzy. Potrzebuję waszej pomocy/opini.

W firmie w której pracuję jest flota ok 50 samochodów służbowych które muszą być "czyste":)

Do tej pory korzystaliśmy z myjni zewnętrznej, ale szef obliczył że własna myjnia wyjdzie taniej;) , przejął mały, stary lokal po myjni która upadła i od tej pory mamy myć tylko swoje samochody firmowe na tej myjni. Bez działań komercyjnych, nikomu innemu usług świadczyć nie będziemy.

Każde auto ma być myte min 2 razy na tydzień(samochody robią spore przebiegi).

Potrzebuję porady co kupić, z jakiej firmy żeby szef był zadowolony z efektów, ja żebym robił zamówienie raz, dwa razy w m-cu a nie co kilka dni:)

Od razu mówię że chodzi tylko o "mycie" odkurzenie i przetarcie szyb i plastików, żadnych pędzelków i korekt lakieru nie będzie :lol:

Środki jakie będą potrzebne to:

-wydajny szampon

-coś do kokpitu, fajnie jakby od razu pachniało;)

- no i coś do przetarcia szyb

Wszystko musi być w dużych opakowaniach, żebym nie robił zamówień 2 razy w tygodniu tylko 1-2 w miesiącu:)

rzeczy takie jak myjka, odkurzacz, "szczotki i gąbki" :D do rysowania lakieru już szefu kupił :-]

przynajmniej myjkę i odkurzacz kupił profi :)

Proszę o wasze rady:) co i gdzie kupić, może macie jakiegoś zaprzyjaźnionego handlowca na Kraków i okolice?

• 2 weeks later...
Posted
639576 "szczotki i gąbki" :D do rysowania lakieru już szefu kupił :-]

50 aut myte dwa razy w tygodniu co najmniej to daje 20 aut dziennie- będziecie mieć czas na zabawy z gąbkami? ;)

W wypożyczalni mojego znajomego leci aktywna piana i to spłukują myjką ciśnieniową a później osuszają auto. Moim zdaniem w przypadku floty nie ma sensu bawić się w mycie ręczne- szkoda czasu i lakieru.

Swoją drogą jaką myjkę tam macie?

• Moderator
Posted
642548 aktywna piana i to spłukują myjką ciśnieniową a później osuszają auto

642548 nie ma sensu bawić się w mycie ręczne- szkoda czasu i lakieru.

A ja myślę, że szkoda lakieru na takie "mycie bezdotykowe"...

Jak ma być w miarę dobrze i tanio oraz w baniakach to zainteresowałbym się ofertą Shiny Garage, ADBL.

Posted

Szkoda, że szef pospieszył się z myjką, AutoSmart oferuje pianę aktywną oraz wosk na mokro z baniek, dostajesz system z dwoma kompresorami oraz dwoma pistoletami na bębnach podwieszane przy suficie, w każdym dobre ciśnienie.

Posted

wystartowaliśmy;) dokładnie myjemy po ok 20 samochodów dziennie....

jedziemy z szamponem k2 express(5l za ok 25zł)

do kokpitów kupiłem CLINEX EXPERT(5l za 44zł), ale efekt nie najlepszy i zapach po nałożeniu nie wyczuwalny w aucie, myślę że trzeba będzie to zmienić- tego produktu raczej nie polecę

do szyb płyn shiny garage zielony;) i on jest ok.

Generalnie na razie chłopaki jadą gąbkami:), tylko dostawczaki myją na szybkości szczotką na kiju;)

Niestety cenowo shiny garage i inne markowe produkty odpadają :(

szef patrzy na wydatki, ma być tanio i auta mają wyglądać na czyste;)

pozdrawiam

Dodane po 8 minutach 56 sekundach:

639576 "szczotki i gąbki" :D do rysowania lakieru już szefu kupił :-]

50 aut myte dwa razy w tygodniu co najmniej to daje 20 aut dziennie- będziecie mieć czas na zabawy z gąbkami? ;)

W wypożyczalni mojego znajomego leci aktywna piana i to spłukują myjką ciśnieniową a później osuszają auto. Moim zdaniem w przypadku floty nie ma sensu bawić się w mycie ręczne- szkoda czasu i lakieru.

Swoją drogą jaką myjkę tam macie?

myjka KARCHER HD serii 7

Posted
642695 A ja myślę, że szkoda lakieru na takie "mycie bezdotykowe"...

A ja myślę, że mając flotę za grube miliony nie robili partactwa. Tak samo myślę, że auto flotowe jest dosyć szybko sprzedawane i lakier aż takiego ciężkiego żywota nie ma.

642700 Szkoda, że szef pospieszył się z myjką, AutoSmart oferuje pianę aktywną oraz wosk na mokro z baniek, dostajesz system z dwoma kompresorami oraz dwoma pistoletami na bębnach podwieszane przy suficie, w każdym dobre ciśnienie.

Pewnie byłoby za drogo ;)

643064 do szyb płyn shiny garage zielony

Bezsensowny koszt, blisko 20 zł za pół litra płynu do mycia szyb, wybrałbym inną drogę- dobre spryskiwacze i środek w baniakach.

643064 Generalnie na razie chłopaki jadą gąbkami:), tylko dostawczaki myją na szybkości szczotką na kiju;)

Bez prewasha?

643064 szef patrzy na wydatki, ma być tanio i auta mają wyglądać na czyste;)

Tak się nie da. Imho chemia to podstawa i nie powinno się na tym oszczędzać.

643064 myjka KARCHER HD serii 7

Całkiem ok, szkoda że bez grzania wody, ale wtedy to już tylko spalinowe.

Postscriptum jeśli chcesz profi porad to mogę poprosić znajomego, zrobi audyt i pokaże co trzeba zrobić, przeszkoli pracowników itd., wszystko na fvat.

PS 2 dziwne, że szef coś wylicza po czym Ty musisz łazić po forach i pytać się ludzi. Mało to profesjonalne. Ten temat mógłby być świetnym przyczynkiem do rozmowy dlaczego polskie przedsiębiorstwa są w takim sobie stanie a mamy rynek zagranicznych koncernów :)

• 2 weeks later...
Posted

Znam ten sam temat tylko ja pracuje na komisie, ma być tanio i jak najtaniej. Do mycia aut szkoda wydać na szampon bo dimmer wydajniejszy a kupić drógi środek to juz wydatek. Jeśli mówisz mu że plastiki płowieją od dimmera to powie ci że pewnie wysechł na plastikach i dla tego. Do środka nie kupi jakiegoś APC bo dimmerem też można. :wallbash: I to taka rozmowa. byle było w czysto i jak najtaniej. A do polerki Tempo jest królem. :evil:

A co do aut flotowych, leasing 2-3 lata i auto idzie dalej w świat. Dla tego wydaje mi się ze szef nie będzie inwestował w chemie, to auto robocze, ma zarobić na siebie po skończonym okresie leasingu wymiana floty na nowe.

• 2 weeks later...
Posted
dostajesz system z dwoma kompresorami oraz dwoma pistoletami

Na ile aut starczą takie pistolety ? Jak wytrzymałość dysz ? Koszty eksploatacji takiego systemu ?