Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heh ale to tdi wiec można śmiało wszystko myć najwyżej alternator spokojnie plikach a.tak poza tym tam niema co zalać

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W140 600SEL,jutro wstawię fotki.

W BMW też mam V12 tam kolektor inaczej wygląda jak w innych silnikach także tam nie ma problemu.

Czekamy na fotki.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Tak to wygląda,ogólnie wydaje mi się,że cała komora została spsikana jakąś powłoką na gorąco bo takie dziwne plamy są też na plastikach.

IMG_8037.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jaki środek/dressing polecacie do zastosowania po umyciu silnika ?? Planowałem kupić 1Z Motor-Schutz-Lack ale nigdzie nie jest dostępny.

Opublikowano

Panowie, jak myć silnik BMW e46 2.0 diesla ? nie wiem co tam mogę zalać, czy cos popuśić i wycieki mogą być jakieś, No i najbardziej to też boję sie trochę o Elektrykę jakąś. Używałbym ADBL'a Gree'N Gine

Opublikowano

Silniki diesla to sie myje bezstresowo ;) Psikaj nie żałuj, pędzel, szczotki w dłoń i działaj. Później myjka ciśnieniowa i myjesz, trzymaj dysze w ciut dalszej odległości ale podobnie jak byś mył lakier. Pamiętaj silnik zimny

Opublikowano

[ref]Alfa47[/ref], tam w bmw masz silnik dość odsłonięty. Trzeba uważać na alternator, kopulka palec, cewka, bynajmniej u mnie muszę wszystkie te rzeczy zabezpieczyć :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kurczaki pieczone Panowie mam citroena C4 muszę umyć silnik aby sprawdzić gdzie jest wyciek oleju i tu czytam że muszę zabezpieczyć to i tamto no nie ukrywam że mnie to trochę przytłoczyło , jeden mówi że takim środkiem myje ?, inny Pan innym myje ? a myślałam że dam radę i nie będę jęczeć a tu ? jakiś koszmar :wallbash:

Opublikowano

miałem kiedys astre 2.0 diesel to umyłem bardzo dokładnie silnik lałem po wszystkim obficie, potem wydmuchałem wode poczekałem aż wyschnie i pojechałem i sie nic nie działo. Teraz w corolli benzynka uważałem na cewki, alternator i bezpieczniki i też nic złego sie nie wydarzyło.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wtrące jeszcze takie spostrzeżenie odnośnie mycia silników. Jak macie duuuużo elektroniki pod maską to odłączcie aku i można myć. O tym żeby po myciu od razu nie odpalać chyba nie musze przypominać.

Opublikowano

W zeszły wtorek myłem silnik w Corsie 1.0, nie ruszany od nowości, w komorze widoczna jest też skrzynia, udzielana aż miło. Myłem na włączonym silniku, pre wash z apc, płynu do naczyń i Tugi, później dysza rotacyjna i...działa:-) w ramach eksperymentu lalem po wszystkim i nic, kompletnie żadnej awarii :D w Peugeocie bym się nie odważył, ale tu jak widać benzynowy prosty silnik jest nie do zabicia, nawet olej i zaschniety brud że skrzyni zszedł idealnie. Jutro akcja pędzel i gotowe, myślę więc że w starych silnikach nie ma dużego strachu.

Opublikowano

A czy środki typu dimmer albo supergreen nie "spalą" mi sitka i gąbek w lancy pianownicy ręcznej? Można po takiej operacji używać tej samej pianownicy do zwykłych pian na lakier?

Opublikowano

Muszę umyć silnik znajomemu który jest pozalewany olejem i niezbyt to ładnie wygląda . Tenzi Truck 1:5 czy coś innego polecacie żeby te smary , olej usunąć ;) ?

Opublikowano

ja truckiem myłem bez rozcieńczania, zeszło wszystko, aż było słychać jak "gryzie" ten olej :D

Opublikowano

Kiedyś umyłem KT22 i byłem w szoku jak go wyczyścił, po ropie wyciągnął jeszcze kosmiczne ilości syfu (na chwilę obecną nie opłaca mi się go samego zamawiać) Przy okazji zakupów pomyślałem o Green gine, kwestia czy nie zaszkodzi aluminium. Olej bez problemu rozpuści

Opublikowano

Próbował ktoś egr czyścić np tym środkiem od ADBL? Dawał rade? Czy raczej ropą benzyna ekstrakcyjną? Wiadomo ze jest tam sporo nagaru.