Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam małą wypożyczalnię samochodów 30szt i od jakiegoś czasu mam dość myjni ręcznych wolę i lubię sam zadbać o autka tym bardziej że są nowe i chcę żeby jak najdłużej tak wyglądały. Skompletowałem mały zestaw i proszę o opinie i porady co jeszcze dołożyć lub co zmienić

pianownica marolex

piana GYEON

rękawica carpro

szampon presta

ręcznik fluffy

tenzi prix- ironx za drogi do takiej ilości

mac124

glinka blit

apc Meguiar's All Purpose Cleaner Plus

clener Wolfgang

black hole i nattys blue do ciemnych

FK1000 do białych i felg

QD FK 425

do opon endurance

plastiki zewnętrzne Meguiar's Gold Class Trim Detailer

od jakiegoś czasu dołożyłem wetcoat bo czasami sił i czasu brakuje

wnętrza natural look

szyby Shiny Garage

Posted

Nie wyobrażam sobie latać z marolexem przy takiej liczbie samochodów. Piane zmieniłbym na SG friut snow foam.

Posted

Masz miejsce na tego typu mycie? Gmina ustala akt prawny, który decyduje o warunkach mycia aut i na Twoim miejscu zanim bym cokolwiek kupił/robił zaznajomiłbym się z nim.

Posted

mycia nie ma zbyt dużo 1-2 tygodniowo więc marolex daje radę i są myte na zaprzyjaźnionej myjni tyle że przez nas, naszą chemią lub szybki bezdotyk na stacji, resztę czyli środek lub wosk robimy w swoich garażach i można się pobawić dłużej. Chodziło mi raczej o podpowiedź, polecenie produktów występujących w dużych opakowaniach żeby co tydzień nie dokupywać buteleczek np.do plastików zewnętrznych lub konserwacji opon. Dzięki za info w sprawie piany wypróbuję. Zastanawiam się nad jakimś AIO nakładanym maszynowo

Posted

cleaner zmieniłbym na prima amigo, piane na coś tańszego jak np. Blink, wywaliłbym BlackHole bo jeśli chodzi o wypożyczalnie to pewnie chciałbyś aby to trochę poleżało na aucie a BH trochę skraca żywotność. QD to może na lubiane na BSD(ale sam nie używałem nigdy FK)

Reszta wedle uznania.

Posted

myślę, że:

piana GYEON - chyba najdroższa na rynku ;) taniej SG albo Blink a nawet Magifoam - moja ulubiona :) Była też espuma, która podobno dawała radę, ale jej nei używałem a w dobrej cenie.

black hole i nattys blue do ciemnych - z BH bym w ogóle zrezygnował i wszystko smarowal jednym woskiem, np. FK (łatwo się nakłada i długo leży), Hurley, Fusso Coat, itp. Dłuzej poleży = mniejsze koszty.

FK 425 jest bardzo ok, nadaje się na posmarowane już fury. Ale kup sobie też Sonax BSD - jak jest mało czasu na wosk albo zimą, to można użyć. Tani i dobry produkt jak na efekt, ktory po nim uzyskasz. Ja daję na felgi, tzn. "przyklepuję" nim wosk.

Dokupił bym coś do szyb jak AG CGP - czasem użytkownik postawi gdzieś brykę pod lipami, odlewnią albo takimi miejscami i to by pomogło na takie przypadki.

I może jakąś niewidzialną wycieraczkę - mniej się szyby potem brudzą = mniej roboty. Rain-x będzie ok. Nałozysz raz na jakiś czas i zawse to potem łatwiej utrzymać brykę. Boczne szyby to chyba jeden raz na kilka lat a przednia no to już zależy od użytkowników/samochodow.

No i może coś na robaki, żeby namoczyć przed myciem jak klient wróci z niemieckiej autostrady?

I IPA, zawsze się przyda ;) no i żeby wyjałowić pod wosk jeśli się na taki ruch zdecydujesz.

Reszty albo nie znam i nie wiem jak działają albo są ok według mnie.

• Dystrybutor
Posted

jeśli aio to cherry glaze daje radę

Posted

Do wypożyczanych samochodów zaopatrywałbym się w środki w sklepie typu BEPS, żeby to względnie wyglądało. Moim zdaniem szkoda pieniędzy na "lepsze" produkty - nikt nie doceni, że "myty pianą Gyeona" a "na oponie siedzi Endurance"... takie jest moje zdania a zrobisz i kupisz jak i co uważasz.

Posted

W 100% popieram lukwawa. Tym bardziej, że sporo chemii np. z firmy daerg daje naprawdę mocno radę (piany są super), a ich ceny są sporo przyjemniejsze. Używałem środków do plastiku, do opon, pian i wszystko było naprawdę dobre. Do takich celów wręcz idealne.

Posted
mycia nie ma zbyt dużo 1-2 tygodniowo więc marolex daje radę

Każde auto 1-2 w tygodniu czy ogólnie na całą flotę wypadają 2 mycia w tygodniu?

Skoro już trochę OT weszło to akurat znajomy prowadzi wypożyczalnię, toteż widziałem jak wygląda mycie takiego auta w dużej firmie. Z grubsza wytwornica piany + aktywna piana, a później auto spłukują karcherem. Nie widziałem, aby ktoś się bawił w detailing.

Posted

No ale kolega sam napisał, że sam chce o swoje auta zadbać są nowe i chciałby aby jak najdłużej tak wyglądały.

Posted

Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki i na pewno z nich skorzystam już robię nową listę zakupów, a lepsze środki zostawię do prywatnych samochodów,co do samego mycia aut to zazwyczaj jeżdżą na szkodach z OC około 30dni a czasami 3miesiące, klienci mają zakaz mycia na szczotkach co najwyżej bezdotyk, (bo jak raz mi pani pojechała ścierą do podłogi i chyba cifem to auto pojechało na polerkę). Dbamy o samochody bo dają nam chleb wygląd też jest ważny bo to jest element reklamy

• 1 year later...