Jump to content

Porysowana deska rozdzielcza w nowym samochodzie.

Recommended Posts

Posted

Panowie, mam taki problem, otóż zbili mi szybę w aucie... czołową, i takie coś ujrzały moje oczy po wycięciu i odkurzeniu szkła , da się coś z tym zrobić ?

dsc_0007tukq0.jpg dsc_0009ftj8w.jpg dsc_0010xujps.jpg dsc_0011u8k3h.jpg

Posted

Wg mnie nie doprowadzisz tych fragmentów do stanu idealnego. Są to uszkodzenia mechaniczne powierzchni porowatej, więc nawet próby działalnia opalarką nic nie poprawią, a mogą tylko pogorszyć. Pozostaje albo wymiana deski (lub jej uszkodzonych elementów, o ile nie stanowią one integralnej części deski), albo flokowanie. Oklejenie też raczej nie przywróci poprzedniego stanu, a poza tym będzie trudne (trwałość oklejenia) z uwagi na rodzaj struktury powierzchni. Pozostaje albo próbować maskować te uszkodzenia, albo przyzwyczaić się / pogodzić z tymi uszkodzeniami. Nie jestem jednak fachowcem, więc to tylko moje przypuszczenia.

Posted

Moim skromnym zdanie można to jakoś przymaskować, sam kiedyś szukałem sposobu na takie defekty jednak nie decydowałem się na naprawę , na YT jest nawet trochę filmów pokazujących naprawę takich rys (np:https://www.youtube.com/watch?v=Dk-2dIq3xdw)jednak gdzie dostać taki zestaw naprawczy i jak ma się to w realu to nie wiem.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted
Deski rozdzielcze można normalnie szpachlować i lakierować strukturą.

Wszystko można, ale ja osobiście nie chciałbym lakierowanej deski :roll:

• 1 month later...
Posted

Miałem dziurę po wkręcie w desce i zakleiłem czarnym klejem z pistoletu, następnie przetarłem papierem aby nadać "strukturę". Efekt bdb, ślad widoczny po dokładnym przyjrzeniu się w to miejsce. W sytuacji powyżej może być trudno to zastosować.

• 9 months later...
Posted

takie rzeczy (i nie tylko takie ;) ) normalnie się naprawia. poszukaj w swojej okolicy firmy która się tym zajmuje. zestawy naprawcze też można zanabyć w internetach.

Posted

hahaha, popatrzyłem na pierwszy i widze: 27 kwie.., czyli dziś ;) jakoś nie spojrzałem na rok ;)