Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, potrzebuję szybkiej pomocy w kwestii plam na siedzeniu. Mianowicie dzisiaj prałem mondeo z mega zasyfionymi fotelami uprałem wszystko fajnie i przeschły i wyszedł problem ponowne plamy dlaczego? prałem z 8 może 10 razy. A wyszło. Dlaczego? Co z Tym zrobić? Dodam że miejsce po plamie zrobiło się suche prawie od razu.

9978a545857c460amed.jpge94b7605632ba5c7med.jpg

Posted

Dokładnie, spróbuj zmienić środek i pamiętaj żeby zbyt mocno nie przemoczyć tapicerki bo jak zalejesz mocno gąbkę to też mogą wyłazić plamy.

Posted

Do prania użyłem pierw APC później przejechałem wszystko parą a następnie środek a następnie poszła piana na to. Dzisiaj poprawiłem jeszcze raz mocniejszym stężeniem i zeszło chodź widać Ciebie ale wydaje mi się że to już wytarcie materiału. Jaki środek polecacie do aplikacji przed praniem żeby zmiękczyć brud?

Posted
później przejechałem wszystko parą a następnie środek a następnie poszła piana na to
Możesz to rozwinąć? Opisać dokładniej.

Środek o który pytasz (prespray) w większości przypadków to Tersus, Prochem, Chemspec, ale np. też dość popularny tutaj ValetPro. Na forum jest gruby temat o tym.

Posted

Ja bym tego bez dobrego Prespraya nie ruszał, tak jak wyzej przed praniem spryskac i napewno sobie poradzi. Widać ze mala "skorupa" byla z tego brudu. Kiedys mialem podobny przypadek ale wystarczylo 2x Prespray i sobie poradzil nie oceniony produkt.

Zaopatrz sie w niego zaoszczedzi Twoj czas :)

Posted
A jakim odkurzaczem pierzesz?

Używam odkurzacza pianowego Santoemma.

6 lutego 2015, 21:22

później przejechałem wszystko parą a następnie środek a następnie poszła piana na to
Możesz to rozwinąć? Opisać dokładniej.

Środek o który pytasz (prespray) w większości przypadków to Tersus, Prochem, Chemspec, ale np. też dość popularny tutaj ValetPro. Na forum jest gruby temat o tym.

Chodziło mi o to że użyłem pary wodnej do usunięcia największego brudu przyklejonego do tapicerki.

Posted

Rozepnij santoemmę foama tak żeby działał jak zwykły ekstraktor, czyli złączkę od dyszy przepinasz z pianownicy w miejsce na obudowie gdzie wężyk podaje chemię do pianownicy. W ten sposób maszyna podaje bezpośrednio niespieniony detergent do dyszy z natryskiem czyli czegoś takiego: http://www.greensteam.pl/produkty/santoemma.html ssawa plastikowa z dyszą (na dole w akcesoriach). Jeśli jej nie masz to dokup i będziesz mógł używać maszyny jako normalnego ekstraktora. W ten sposób po nałożeniu chemii która wstępnie rozpuści brud możesz go wypłukać dużą ilością płynu do ekstrakcji, Przy pianie tak się nie da i po prostu zostają plamy bo ilość detergentu z piany jest dosłownie śladowa. Jak nie kumasz o co mi chodzi to pisz.

Posted
Rozepnij santoemmę foama tak żeby działał jak zwykły ekstraktor, czyli złączkę od dyszy przepinasz z pianownicy w miejsce na obudowie gdzie wężyk podaje chemię do pianownicy. W ten sposób maszyna podaje bezpośrednio niespieniony detergent do dyszy z natryskiem czyli czegoś takiego: http://www.greensteam.pl/produkty/santoemma.html ssawa plastikowa z dyszą (na dole w akcesoriach). Jeśli jej nie masz to dokup i będziesz mógł używać maszyny jako normalnego ekstraktora. W ten sposób po nałożeniu chemii która wstępnie rozpuści brud możesz go wypłukać dużą ilością płynu do ekstrakcji, Przy pianie tak się nie da i po prostu zostają plamy bo ilość detergentu z piany jest dosłownie śladowa. Jak nie kumasz o co mi chodzi to pisz.

Rozumiem o co chodzi bo w ten sposób podłączam szczotkę do wykładzin. Niestety końcówki nie posiadam ale już jest na mojej liście zakupów na Luty:) Ogólnie udało mi się to ogarnąć... zastosowałem mocniejszy detergent ( mocniejsze stężenie ) i zeszło, czyściłem już nie jeden taki fotel ale ten był wyjątkowo uparty:( W ogólnym podsumowaniu stwierdziłem że czas zakupić dobry prespray i końcówkę do ekstrakcji :)

Kanar dzięki za podpowiedź.:) Będę miał jeszcze pytanie ale napiszę na priv.