Jump to content

Recommended Posts

• Administrator
Posted

Mój samolot ma dziś prawie dwie godziny opóźnienia.

Siedzę i tak się zastanawiam: starczy jeden słoik dobrego wosku na samolot wielkości Airbus 320 lub Boening 737?

Co z temperaturą?

OK, to że helikoptery można woskować i niektóre są woskowane to fakt, ale jak z samolotem? Wystarczy słoiczek? :roll:

• Administrator
Posted

Panowie, wczoraj obliczyłem przy pomocy dobrego matematyka, że Swissvax-u nie wystarczy.

Zymol starczyłoby (Zymol ma 227 gram wosku, Swissvax 200 gram) gdyby nie ta potężna „płetwa” na ogonie. :/

Ale wystarczy na Concorde! A takie stoją w muzeach.

Może zadanie na 2010?

Krótki wypad do muzeum powoskować Concord-a? ;)

Posted

w sumie z oknami dużo pracy by nie było :mrgreen:

to raczej jak sprzątanie salonu spa, a nie środka transportu

• Administrator
Posted
gorzej jak nam podstawią Airbusa A380 8-)

Albo Beluga

Beluga.jpg

Jak pierwszy raz go zobaczyłem Live w Moskwie, to w pierwszym momencie pomyślałem o ruskiej propagandzie :lol:

• 4 months later...
  • Administrator
Posted

Znów zaczyna się jesień/zima i chodzenie po muzeach.

Odświeżam starą myśl. :idea:

A może by nawoskować jakiś znany samolot w muzeum w Polsce? :shock:

Zna ktoś coś takiego?

Pobiliśmy rekord Anglików na CWWC2009, to może teraz jakiś samolot? :o

Posted

Hehe tak w ramach OT, ostatnio stojąc w korku, czytam z nudów skład Tic Tac`ow i czego to się dowiaduję, że nawet Tic Tac`i są nawoskowane woskiem Carnauba :lol:

Posted

myślał ktoś o zrobieniu projektu na czym takim, niezła powierzchnia do popisu :D a moze polacy bede pionierami w tego typu detailingu :o

c540837f28648611med.jpg

Posted

na mnie od 2 miesięcy czeka wózek widłowy. gdyby nie chroniczny brak czasu, to już bym to zrobił. ale może w zimie zawitam do jakiegos hangaru, nie zapomne o aparacie;)

Posted

Zrobić samolot - dla mnie rewelacja i piszę się na to tylko ustalmy który, gdzie i kiedy :-]

Każdy element nawoskujemy innym woskiem i niech samolot leci w trasę. Po powrocie sprawdzimy jak stan wosków - temperatura -52 stopni w powietrzu oraz spore prędkości zweryfikują wszystko :P

Posted

Sam jestem ciekaw. Ze względu na tą temperaturę samolot się kurczy na swoim pułapie a później znowu rozszerza - ciekawe jak to wpływa na wosk.

Posted

ja slyszalem wrecz odwrotnie, ze samoloty rozciagaja sie pod wplywem tarcia powietrza, na pewno wojskowe lecace z predkosciami naddzwiekowymi (ojciec byl mechanikiem na lotnisku wojskowym), nie wiem jak rejsowe.

fajny pomysl z tym woskowaniem, jakis czolg mozna by jeszce zalatwic z samolotem to juz moze byc problem ;)

Posted

nie kumam za bardzo angielskiego, ale po fotach to widze, ze to bylo raczej polerowanie aluminium. co nie zmienia faltu, ze gruba robota zostala zrobiona ;)

• Administrator
Posted

Generalnie tak,w czasie prac użyto ponad 100 padów i ok 34 Kg środka polerskiego ;)

Posted

mniejsze opory w powietrzu :D

ale ciągniki siodłowe nie są złe, pełno ich po drogach jeździ :) firmy transportowe itp. może by były zainteresowane ;)

Posted
ja slyszalem wrecz odwrotnie, ze samoloty rozciagaja sie pod wplywem tarcia powietrza, na pewno wojskowe lecace z predkosciami naddzwiekowymi (ojciec byl mechanikiem na lotnisku wojskowym), nie wiem jak rejsowe.

fajny pomysl z tym woskowaniem, jakis czolg mozna by jeszce zalatwic z samolotem to juz moze byc problem ;)

Z tego co ja wiem to się kurczą ze względu na drastyczny spadek temperatury.

Być może wojskowe ltają na niższym pułapie

mniejsze opory w powietrzu :D

ale ciągniki siodłowe nie są złe, pełno ich po drogach jeździ :) firmy transportowe itp. może by były zainteresowane ;)

Za darmo to może by były zainteresowane. Ojciec jest kierowcą ciężarówki a właściciele firm to największe dusigrosze.

Ale sam jestem ciekaw jakby wyszedł kompletny zestaw. W gre wchodzą chyba jedynie chlodnie albo izotermy ewentualnie cysterny.

• Administrator
Posted

Kurczenie/rozciąganie samolotu rejsowego - może mała podpowiedź: różnica ciśnienia powietrza w wewnątrz i na zewnątrz samolotu 8-)