Skocz do zawartości

Krótkie pytanie - krótka odpowiedź część 5

AreK

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 10,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Coś wiadomo odnośnie tego tematu: viewforum.php?f=263 ? Bo tu widać że nie dość, że producent nie raczy odpisać to jeszcze sprawdza się przysłowie: "z dużej chmury mały deszcz". Osobiście nie lubię takiego podejścia- olewactwa.

• Partner forum
Czy po uzyciu cleanera wskazane jest umyć samochód przed nalożeniem wosku? (pomiędzy czynnościami bedzie stał poza garazem) :/

Nie ma takiej potrzeby ;)

Czy ktoś mógłby mi doradzić jakich past i padów użyć do niemieckich lakierów? Polerka jakiej używam to FLEX XC 3401 VRG.

Jakie produkty będą lepsze do skóry: colourlock czy Meguaiars?

Zależy jakiego efektu oczekujesz, Czy planujesz zrobić pełną korektę czy tylko odświeżenie.

Colourlock zdecydowanie, alternatywą może być Furniture Clinic :good:

Hej, jako, że nie mogę zakładać tematów, proszę Was o pomoc w tym wątku.

Jako osoby umiejące zadbać o swoje 4 kółka, na pewno możecie naprowadzić mnie na sprawdzony salon autodetailingu we Wrocławiu, myślałem o s-plus ale mają złe opinie.

Mianowicie jakiś czas temu jakiś buc wyrzucił niedopałek z samochodu a ten wpadł do mojego, prosto za moje plecy. Szybko zjechałem ale i tak zdążył wypalić "piękną" dziurę wielkości 5 groszówki w fotelu kierowcy. Kupiłbym do mojego Polo 2007 nowy fotel ale tapicerka jest nietypowa (szaro błękitna) i chyba tylko w moim spotkałem się z taką. Szukam dobrego fachowca który w miare szybko i porządnie zaceruje tą dziurę i zszyje rozłarzący się ścieg na fotelu. Przy okazji zafundowałbym pranie tapicerki i porządne odkurzanie wnętrza mojemu Polo. Sam bym wyprał i odkurzył ale tej dziury sam nie załatwie. Pomożecie? :)

P.S. Tapicerka jest materiałowa.

Czy po uzyciu cleanera wskazane jest umyć samochód przed nalożeniem wosku? (pomiędzy czynnościami bedzie stał poza garazem) :/

Nie ma takiej potrzeby ;)

Czy ktoś mógłby mi doradzić jakich past i padów użyć do niemieckich lakierów? Polerka jakiej używam to FLEX XC 3401 VRG.

Jakie produkty będą lepsze do skóry: colourlock czy Meguaiars?

Zależy jakiego efektu oczekujesz, Czy planujesz zrobić pełną korektę czy tylko odświeżenie.

Colourlock zdecydowanie, alternatywą może być Furniture Clinic :good:

Narazie tylko odświeżanie

Do czyszczenia (ekstrakcja) foteli jako pre spray: Red Devil czy ADBL Pre Spray? Jeśli RD to jak rozcieńczyć? (dość poważnie zabrudzony, jasny welur)

Działałem z APC, od wczoraj działam z Pre spray Pro, zdecydowanie polecema to drugie :good:

Mam takie pytanie w którym momencie użyć cleanera i IPA.

Auto bedzie wymyte, wyglinkowane. Co dalej. Najpierw IPA - Cleaner - Wosk czy może Cleaner - IPA - wosk ?? Jakoś opcja druga wydaje mi się słuszna. Nie wiem tylko jak działa cleaner. Po użyciu coś zostaje na lakierze? Wystarczy tylko przejechać IPA i można woskować?

Cleaner to SG Paint Cleaner+, wosk Colli 476

Mam takie pytanie w którym momencie użyć cleanera i IPA.

Auto bedzie wymyte, wyglinkowane. Co dalej. Najpierw IPA - Cleaner - Wosk czy może Cleaner - IPA - wosk ?? Jakoś opcja druga wydaje mi się słuszna. Nie wiem tylko jak działa cleaner. Po użyciu coś zostaje na lakierze? Wystarczy tylko przejechać IPA i można woskować?

Cleaner to SG Paint Cleaner+, wosk Colli 476

cleaner - IPA - wosk (poprawna kolejność) ;)

cleaner oczyszcza pozostałości wosków, past itp

IPA ma za zadanie odtłuścić lakier

Zapoznaj się z naszym poradnikiem, na pewno Ci pomoże :)

http://motogo.pl/porady/32-przygotowani ... ia-lakieru

Hej, od kilku dni czytam forum i mam teraz mętlik w głowie :cry:

Mam grafitowe Volvo V50.

Kupiłem rękawicę Meguiar's Microfiber Wash Mitt do tego posiadam szampon Karcher Car and Bike czy jakoś tak.

Czego brakuje na start?

Wstępnie szukam:

- ręcznika do osuszania -GYEON Q2M Soft Dryer(50zł) lub FLUFFY DRYER (30zł)

- glinka - -VALETpro YELLOW (32zł)

- lubrykant do glinki -?

- ręcznik przy glinkowaniu -?

- izopropyl do odtłuszczania

- wosk -?

- ręcznik do wosku - -?GYEON Q2M BOA Towel (25zł) lub coś tańszego

Chciałbym żeby było dobrze, bezpiecznie dla lakieru ale i dość tanio.

Mógłby ktoś poświęcić trochę swojego cennego czasu i mi pomóc?

ręcznik do osuszania Fluffy może być ja polece Cobre, glinka może być, lubrykant - możesz sobie rozrobić wode z szamponem i bedzie ok, mi np idzie dużo wody do glinki i lubrykantu szło by mi duzo, szampon zmień bo ten karchera sie nie nadaje, po glinkowaniu płuczesz auto i osuszasz ręcznikiem jak po myciu. Nie wiem natomiast po co niektórzy piszą aby po cleanerze dawać IPA, cleanery zazwyczaj poprawiają wygląd a IPA wymywa wszystko, po za tym z tego co twierdzą producenci cleaner poprawia wiązanie wosku więc dla mnie IPA po cleanerze to robota na marne, ale każdy robi jak uważa. Wosk zależy jaki masz budżet

Dzięki za odpowiedź!

Skoro woda z szamponem działa to fajnie. :)

Szampon może z SG?

Strawberry Car Shampoo lub Sleek & Bubbly 500ml chociaż 5l jest bardzo korzystne.

Czyli jeszcze dochodzi cleaner? Jaki byłby w niskiej cenie?

Podsumowując:

[list=]

- ręcznika do osuszania - FLUFFY DRYER (30zł)

- glinka -VALETpro YELLOW (26zł) http://allegro.pl/glinka-do-lakieru-val ... 97910.html Może nawet podjadę do tego sklepu :)

- szampon - SG (strawbery 15zł lub Sleek 30zł lub pojemnik 5l~70zł)

- izopropyl do odtłuszczania - zrezygnować?

- cleaner -?

- wosk - użytkownik forum proponuje dwa razy użyty wosk Nattys blue 230ml za 55zł więc myślę że do tej ceny mógłbym wziąć ten lub inny

- ręcznik do wosku - -?GYEON Q2M BOA Towel (25zł) lub Cobra? (30zł)

- pędzel do detali - Valetpro mini round(10zł)

Panowie mam produkt "glinka na reczniku" a konkretnie Optimum Opti-Clay Towel. Rozumiem ze jest do wielorazowego uzytku? Czym go wyczyscic po glinkowaniu auta? Jak go potraktowalem AG tar & glue remover to "ta glinkowa powłoka" zaczela sie rozpuszczac :/ Jak go wyczyscic :o

Chcę odświeżyć lakier w Hondzie 8 gen, korekta była robiona w tamtym roku. Mam kraussa DA i pady NAT biały, pomarańczowy, czerwony i czarny karbonowa i do tego fg 400, ff 3000, megasa UC i politure megasa. Dodam że chciałbym to zrobić bardzo delikatnie nie używając białego padu i fg400. Czy czerwony NAT z fg 3000 usunie drobne ryski, bo chyba pomarańczowy do UC jest za twardy. Dopiero raczkuje w tym temacie. :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.