Jump to content

stalówki pomalowane proszkowo - jak długo oprą się korozji?

Borek

Recommended Posts

Pewno są tu użytkownicy, którzy mogą już coś powiedzieć z własnego doświadczenia. Czy piaskowanie i malowanie proszkowe w pełni chroni przed rdzewieniem przez dłużej niż jeden sezon?

• 5 months later...
  • 4 months later...
  • Moderator

u mnie jedna felga od nowosci bez kolpakow - wyglada jak nowa. Na 3 pozostalych zonka z kolpakami i felgi stalowe cale w rdzy....

ja miałem dwa kpl. jeden widać że zrobiony przez firmę kogucik..do ocynku poszły nie do końca zabezpieczone, i spawy posiadały jeszcze nie wygryzioną farbę co po dwóch latach poskutkowało rdzą, ale drugi kpl. wszystko zrobione od podstaw, szkiełkowanie, kwas, kwas, ocynk, zabezpieczenie rowka spawu i piaskowanie. Już nie wiem ile lat są w rodzinie :D ale nigdy kołpaka nie widziały i żadnego kwiatka na nich nie ma;)

• 11 months later...

Tak sie składa ze akurat jestem lakiernikiem proszkowym i mogę coś na ten temat powiedzieć. Stalowe felgi powinno sie pomalować najpierw podkładem cynkowym ( Ok 85% cynku) a dopiero pózniej na dany kolor. Wtedy nie ma szans a zeby wpadła jakaś korozja, tyle ze felgi stalowe lubią gazowac i nie zawsze łatwo sie je lakieruje :)