Moderator krd Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Moderator Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 W sumie to nie wiem czy dobrze trafilem z miejscem na taki temat, ale mam nadzieje, ze w najgorszym razie moderatorzy przeniosa. Otoz zawsze myslalem, ze tafla na lakierze = brak kropelek = brak czegokolwiek na lakierze. Jednak ostatnio mialem 2 przypadki po korekcie lakieru. W pierwszym wylacznie delikatny finisz, w drugim mocniejsze darcie i parostopniowa zabawa. W obydwu przypadkach po kazdym przejezdzie element przecierany duza iloscia czystej ipy, zmywacza silikonowego i benzyny ekstrakcyjnej. Potem porzadne mycie auta mocna piana. Dwa wiadra z ogromna iloscia plynu do naczyn- 200ml na wiadro i maly wezyk z plynu na rekawice co 2-3 elementy. Ponowne mycie na dwa wiadra z mocnym roztworem APC - wlalem do wiadra ze 400ml APC. Niby jak leje wode lanca to tafla powstaje, jednak bardzo szybko splywa, przy symulacji deszczu (male cisnienie z gory) powstaja widoczne kropelki na lakierze. Po osuszeniu i ponownym przetarciu zmywaczami i dedykowanymi odtluszczaczami przedpowlokowymi- CarPro Eraser i Gyeon Prep sytuacja sie nie zmienia. Po psikaniu na lakier z atomizera nadal widzimy calkiem ladne krople. Nie sa one idealne, ale wyraznie ukladaja sie w kroplo-podobne ksztalty. I zaczalem sie zastanawiac: - czy mozliwe jest by idealnie czysty, odtluszczony lakier kropelkowal sam z siebie? - czy tafla na lakierze jest wynikiem brudnego, z zapchanymi porami lakieru? - czy ja cos robie nie tak? W sumie to nie mam pojecia co o tym myslec. Liczylbym, ze wypowiedza sie osoby, ktore zrobily juz pare aut i cos wniosa do dyskusji. Uprzedzajac, probowalem rozne pasty finiszowe i efekt byl ten sam. Nawet w drodze perwersji psikalem cale auto po korekcie tar removerem zeby mocniej odtluscic, oczywiscie przed myciem wlasciwym.
kamilgt Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Nie wiem, ale jak Ci coś to pomoże to nowy lakier prosto spod pistoletu też kropelkuje
Moderator krd Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor Moderator Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 kamilgt, wiem, ze lakiery proszkowe swiezo po malowaniu kropelkuja. Ale nic nie wiem na ten temat o lakierach jakie mamy na samochodach.
mkbewe Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Ale nic nie wiem na ten temat o lakierach jakie mamy na samochodach. świerzy lakier też kropelkuje. Bedę coś lakierował to pstryknę fotę w przyszłym tyg.
Moderator krd Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor Moderator Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 No to skoro swiezy lakier kropelkuje, to czy mozna wysnuc teze, ze przestaje kropelkowac jak sie pobrudzi/zapcha?
mkbewe Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 to czy mozna wysnuc teze, ze przestaje kropelkowac jak sie pobrudzi/zapcha? myślę że tak
kamilgt Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 krd, Krzychu przecież nie mówiłbym o lakierze proszkowym w temacie, który dotyczy czegoś innego chodziło mi o taki jak na samochodzie
zegarek Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 No to skoro swiezy lakier kropelkuje, to czy mozna wysnuc teze, ze przestaje kropelkowac jak sie pobrudzi/zapcha? Oczywiście, ale zależy czym się pobrudzi. Jeśli lakier jest już czymś pokryty, to woda nie styka się bezpośrednio z lakierem tylko siły przylegania oddziałowywują między wodą a brudem(lub woskiem), stąd zmiana kropelkowania. Jak położysz Sonaxa BSD, to woda już nie styka się bezpośrednio z lakierem tylko z warstwą polimerów, a wtedy siła przylegania wody do BSD jest dużo niższa niż siła spójności wody, co owocuje kropelkami o bardzo dużym kącie. Jak dodasz do wody, którą pryskałeś, trochę płynu do prania, który zmniejszy napięcie powierzchniowe, to pogorszysz kropelkowanie, a może nawet zrobi się tafla.
impex Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Moge w następnym tygodniu wstawić zdjęcia kropelkowania na świeżym, niczym nie ruszanym lakierze.Tez mam problem z uzyskaniem tafli wody, ale z tego co widzę to chyba tak musi być.
Mrcnsb Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Po korekcie myję lakier mniej więcej tak samo i mimo, że podczas spłukiwania jest tafla wody, to po psiknięciu z atomizera są kropelki. Chyba taki urok polerowanego lakieru.
SzaKal Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Panowie, jak ja myję samochód po korekcie to mam taflę wody ... Biorę płyn do mycia, APC, tenzi track, i myję, jeżeli po umyciu dalej kropelkuje to myje jeszcze raz, po drugim razem już zawszę mam taflę wody.
kicker1 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Panowie, jak ja myję samochód po korekcie to mam taflę wody ... Biorę płyn do mycia, APC, tenzi track, i myję, jeżeli po umyciu dalej kropelkuje to myje jeszcze raz, po drugim razem już zawszę mam taflę wody. Jakieś konkretne proporcje?
SzaKal Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 kicker1, Ludwika na oko , apc i traka po 100 ml do 1l. pianownicy, jeżeli na aucie są chromy to biorę K2 Bora. i oczywiście reszta wody.
mavq Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Jak aplikowałem Gyeon Mohs to wcześniej zrobiłem dwu stopniową korektę. Umyłem i przygotowałem go w następujący sposób : Marolex przerobiony na pianownicę, a w nim 50 ml Megsowego APC oraz 50 ml Magi, następnie mycie na dwa wiadra; wlałem około 100ml APC i dosyć sporo ludwika na około 9-11l wody. Potem każdy element dwukrotnie przemyłem zmywaczem silikonowym od 1z, następnie potraktowałem całe auto Gyeon Prep i była idealna tafla wody... Tak więc może robicie coś nie tak?
senz Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Tak jak SZAKAL po korekcie piana z mocnego APC (ok200ml) płyn do mycia naczyn (ok.100ml) czasami dolewam jeszcze TenziTruck mycie samym ludwikiem na oko w duzej ilosci i jest tafla. Zmiencie proporcje na wieksze.
mkbewe Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 to zawsze po korekcie dobrze jest umyć auto taką silną miksturą ?? nie wystarczy sam płyn do mycia ?? i dlaczego ?
kaskra1 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 to zawsze po korekcie dobrze jest umyć auto taką silną miksturą ?? nie wystarczy sam płyn do mycia ?? i dlaczego ? Po pierwsze po to żeby zobaczyć prawdziwy efekt korekty bez wypełniaczy po paście finiszowej po drugie żeby lsp trzymało się lakieru a nie pasty.
Mrcnsb Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Dużo osób pisze tutaj o tafli wody, a temat dotyczy chyba kropelkowania lakieru po korekcie. Odpowiednie umycie z past silną chemią oczywiście powoduje tafle i tak ma być, ale mimo pojawienia się tej tafli, po psiknięciu wody z atomizera nadal pojawiają się kropelki ! Próbowałem jeszcze ostatnio umyć auto bez płukania wodą. Spsikałem element mieszanką APC, IPY i płynu do naczyń, roztarłem wilgotną mikrofibrą i po 15 minutach wytarłem ręcznikiem. Kropelek totalnie brak, tafla wody itp. ALE potem spłukałem auto samą wodą pod ciśnieniem znowu wytarłem ręcznikiem i wtedy kropelki po psiknięciu już były. WTF ?
zegarek Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Próbowałem jeszcze ostatnio umyć auto bez płukania wodą. Spsikałem element mieszanką APC, IPY i płynu do naczyń, roztarłem wilgotną mikrofibrą i po 15 minutach wytarłem ręcznikiem. Zostawiłeś na lakierze warstwę substancji powierzchniowo czynnych, co zmniejszyło napięcie powierzchniowe i zrobiła się tafla ALE potem spłukałem auto samą wodą pod ciśnieniem znowu wytarłem ręcznikiem i wtedy kropelki po psiknięciu już były. WTF ? Jak spłukałeś, to zwiększyłeś napięcie powierzchniowe i kropelki wróciły. Żadnej magii tu nie ma.
Sabat Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Ok, ale po zmywaczu silikonowym Novol też może kropelkować?
mavq Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Sabat, po dwukrotnym przemyciu zmywaczem od 1z, miałem tafle wody
Sabat Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Dzięki mavq Ostatnio po Novolu właśnie miałem kropelkowanie i się zdziwiłem trochę.
piotto0 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Wczoraj po korekcie myłem samochód i najpierw do pianownicy: 150ml SG Red Devila, 150ml K2 Diper, 100ml ~ piany do tirów chyba wurtha i do tego wody do pełna. Następnie ręcznie, do wiadra też około 200ml ludwika + na rękawicę ludwik i jazda element po elemencie. Po spłukaniu robiła się "tafla" ale po chwili woda pomału spływała i pojawiały się gdzie nie gdzie niekształtne krople. Jeszcze po myciu potraktowałem element ponownie benzyną ekstrakcyjną i IPĄ > następnie umyłem i dalej taka sama sytuacja, więc zakładam że to normalne.
zegarek Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Wiecie, że kropelkowanie też zależy od tego co się leje, a nie tylko na co się leje?
mkbewe Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Po spłukaniu robiła się "tafla" ale po chwili woda pomału spływała i pojawiały się gdzie nie gdzie niekształtne krople. wczoraj myłem auto po korekci i miałem dokładnie tak samo.Mieszanka płynu do naczyń/APC/K2Diper
Rekomendowane odpowiedzi