xlineage Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2016 uff, czyli rozumiem kierownice moge równie dobrze przetrzeć gliptone gt12 przed nałożeniem koloru? No dobrze, a jak po kremowaniu? 1.Z tego co wyczytałem na innym przykladzie "colourlock" czy cos innego, poprawcie jak przekrecilem. To trzeba odczekac 7dni przed nakładaniem czekokolwiek. Tu tez jest ta zasada przy saphirze? 2. Czy moge na taką kierownice położyć gt11? (po odczekaniu ilus tam czasu? ile?) 3. Czy gt12 (strong cleaner) nie zmyje saphira? jest chcialbym polozyc jakas odzywke na kierownice.
benybco Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2016 Witam, nie chcę zakładać nowego tematu, jako że temat ten sam W dniu dzisiejszym zająłem się swoją kierownicą. Poniżej wstawię fotki i opiszę co i jak robiłem, a na koniec proszę was o opinię i rady , bo na 100% coś zjeb... źle zrobiłem . P.S. nie krzyczcie za bardzo bo to moja pierwsza taka robota no to start : Na pierwszych dwóch zdjęciach widzimy co było problemem Tutaj inne ujęcia Tutaj już w trakcie szlifowania. Użyłem co miałem czyli : 400 , włóknina mocno ścierna ( czerwona ) , 1000 . Po oszlifowaniu , odpyliłem powierzchnię , odtłuściłem, sprawdziłem ręką szy jest gładko itp. ponownie odtłuściłem i zabrałem się za koloryzację. Do koloryzacji użyłem zestaw tonujący Colourlock https://sklep.colourlock.pl/renowacja-skory/farby/zestaw-tonujacy-50ml.html Poniżej zdjęcia po skończonej pracy. Wizualnie wyszło nieźle, można powiedzieć że jestem zadowolony. Jednak pod ręką już tak wspaniale nie jest. Kierownica jest śliska, chyba niedostatecznie przygotowałem powierzchnię do koloryzacji bo czuć pod ręką że nie jest gładko. Co o tym sądzicie ? jest sens ponawiać szlifowanie i zaczynać zabawę od nowa ? Co mogę zrobić żeby kierownica nie była taka śliska ? Teraz mi się do głowy dobiło ile powinienem odczekać po nałożeniu utrwalacza zanim kierownicę ruszyłem i zamontowałem do autka ? po jakim czasie nałożyć kolejną warstwę ? Czy takiej konieczności nie ma ?
zmorka Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2016 Żeby było troszkę lepiej zawsze można pokusić się o dokładniejsze szlifowanie, drobniejszym papierkiem, po nałożeniu farby dobrze by było jeszcze natryskiem położyć warstwę zabezpieczającą bezbarwną, mat czy połysk jak wolisz, wydaje mi się że wtedy byłbyś już zadowolony, ale i tak jest duuuużo lepiej niż było
benybco Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2016 wizualnie jest lepiej ale co z tą śliskością ? to już tak zostanie czy jest jakiś tajemny sposób na poprawę tego tematu ? 685223 po nałożeniu farby dobrze by było jeszcze natryskiem położyć warstwę zabezpieczającą bezbarwną, mat czy połysk jak wolisz masz na myśli jakiś konkretny produkt ? prosiłbym o jakiś namiar
zmorka Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2016 Tak samo jak zestaw z firmy colourlock, tzw. wierzchnia warstwa zabezpieczająca, popytaj na forum daj do działu "kupię", ktoś z pewnością Ci odsprzeda, niewiele tego potrzebujesz na kierownicę.
Dystrybutor muzycom Opublikowano 20 Stycznia 2017 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2017 Strasznie mocno się świeci. Mat daje między innymi to, że skóra się nie ślizga. Wyobraź sobie góry stołowe i tatry. U Ciebie są stołowe. Jest połysk czyli gładka powierzchnia, to i poślizg będzie większy. Możesz przelecieć całość na sucho papierem 4000 - powinno pomóc. Jak byś potrzebował na przyszłość całą procedurę to proszę: Renowacja kierownicy skórzanej
benybco Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2017 , hak się zrobi cieplej to będę musiał zrobić na nowo dzięki
Dystrybutor muzycom Opublikowano 21 Stycznia 2017 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2017 Spróbuj najpierw to zmatowić delikatnie papierem 4000.
lukaszlukasz Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2017 Mój sposób na dbanie o skórzaną kierownicę: raz na miesiąc-dwa myję ją delikatnie ciepłą wodą z dodatkiem zwykłego szarego mydła. Za każdym razem biała mikrofibra ma ślady brudu. Jak wyschnie to traktuję ją najnormalniejszym balsamem do skór (na bazie wosku pszczelego), który skórę nawilża i sprawia, że jest miękka. Po wsiąknięciu balsamu ręce się nie ślizgają, nie lepią, a kiera nie świeci. Kierownica traktowana tak od 3,5 roku wygląda jak nowa. Robię identycznie ze skórzanymi ciuchami motocyklowymi. Używałem różnych preparatów opisywanych na tym forum jednak przy regularnym dbaniu szare mydło i balsam wystarczą. Może to i staroświeckie jednak sprawdza się.
benybco Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2017 Kierownica delikatnie zmatowiona papierkiem 4000 i jest zdecydowanie lepiej . Chciałbym jeszcze spytać czym teraz czyścić żeby nie zmywać Leder versiegelung ? Strong , soft cleaner ? Może APC ? Tylko jakie stężenie ? Może samo szare mydło wystarczy jak kolega powyżej w poście napisał ? Co jakiś czas będę musiał powtarzać aplikacje utrwalacza ale hmmm jest jakaś norma jak często to robić ? Po każdym myciu , co drugie mycie a może rzadziej ?
Dystrybutor muzycom Opublikowano 6 Lutego 2017 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2017 Zawsze po czyszczeniu skórę należy zakonserwować. Polecam soft. Z tych środków jest najdelikatniejszy ale ma najlepszy stosunek delikatność / moc czyszczenia.
authority Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 [ref=#000033]muzycom[/ref], jak wygląda sytuacja z regeneracją kierownicy skórzanej, ale perforowanej?
Dystrybutor muzycom Opublikowano 10 Lutego 2017 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2017 Taka sama skóra jak nie perforowana. Nasze farby są tak rzadkie że nie pozapychasz perforacji.
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Panowie pytanko: Leder Versiegelung czy GYEON LeatherCoat?
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Panowie pytanko: Leder Versiegelung czy GYEON LeatherCoat? Colourlock polecam
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2017 [ref=#ff3366]Bruuuum[/ref], a czy LeatherCoat nie będzie lepszy, w końcu powłoka, ile wytrzymuje?
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Jak chcesz poważną powłokę to ta CarPro w buteleczce (podobno 1-2 lata trwałości), Gyeon trochę taka popierdółka, efekt nie za długi i w dodatku dość świecący. Colourlock ładnie matowieje nawet na kierownicy. Producent podaje bodajże powtórke co 3 miesiące
saymanek Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Witam serdecznie, Podpowiecie mi proszę jakie preparaty będą najwłaściwsze do odszczurzenia mojej kierownicy? Najbardziej zależałoby mi, żebu uzyskać na kierownicy mat. Po porannym reasearchu forum kosmetykaaut.pl oraz google.pl wybrałem następujące kosmetyki: 1) Zestaw tonujący 3x50ml Colourlock https://automotivecare.pl/pl/p/Colourlo ... 3x50ml/636 lub 2) http://detailingshop.pl/pl/p/Saphir-kre ... -skory/706 Przed zastosowaniem wyżej wymienionych kosmetyków przetarłbym pożądnie kierownicę cleanerem (macie jakiś do polecenia w rozsądnej cenie?). Zastanawiam się również nad zmatowieniem kierownicy papierem ściernym wodnym 1500-2000 po przejechaniu cleanerem, żeby krem/zestaw tonujący lepiej się trzymały. Podpowiecie mi jakie będzie najlepsze rozwiązanie przy obecnym stanie kierownicy? Samochód to VW Passat B6 Wstawiam zdjęcia: free image host
Gość Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2017 [ref=#ff3366]Bruuuum[/ref], to biorę Colourlock, nie lubię świecących skór
Gość Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2017 [ref=#ff3366]Bruuuum[/ref], to biorę Colourlock, nie lubię świecących skór Colurlock ładny mat natomiast przejeżdzając skórzaną rękawiczką łatwo się prześlizguje. Dlatego do skóry anilinowej na fotelach używam Gliptone GT11 - ładny mat i w dodatku skóra lepiej trzyma (rękawiczka skórzana hamuje), ale z kolei na zupełniej gładkiej od kierownicy się świeci i dlatego na kierownice Colourlock
Gość Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2017 [ref=#ff3366]Bruuuum[/ref], to już mam
Dystrybutor muzycom Opublikowano 29 Maja 2017 Dystrybutor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2017 Witam serdecznie, Podpowiecie mi proszę jakie preparaty będą najwłaściwsze do odszczurzenia mojej kierownicy? Najbardziej zależałoby mi, żebu uzyskać na kierownicy mat. Będzie dużo bardziej matowa po samym wyczyszczeniu. Pad szlifujący tez się jak najbardziej przyda. Czytałeś nasz artykuł o renowacji kierownicy skórzanej?
Tommymarine Opublikowano 18 Czerwca 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2017 Dnia 26.01.2017 o 14:00, lukaszlukasz napisał: Mój sposób na dbanie o skórzaną kierownicę: raz na miesiąc-dwa myję ją delikatnie ciepłą wodą z dodatkiem zwykłego szarego mydła. Za każdym razem biała mikrofibra ma ślady brudu. Jak wyschnie to traktuję ją najnormalniejszym balsamem do skór (na bazie wosku pszczelego), który skórę nawilża i sprawia, że jest miękka. Po wsiąknięciu balsamu ręce się nie ślizgają, nie lepią, a kiera nie świeci. Kierownica traktowana tak od 3,5 roku wygląda jak nowa. Robię identycznie ze skórzanymi ciuchami motocyklowymi. Używałem różnych preparatów opisywanych na tym forum jednak przy regularnym dbaniu szare mydło i balsam wystarczą. Może to i staroświeckie jednak sprawdza się. Ja podobnie. Najpierw cleaner Autoglyma, a potem wosk lub inna powłoka do skóry i kierownica przez lata wygląda jak nowa.
lukas22 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Czy ktoś używal zestawu do renowacji z strony renowacjaskor? Kupiłem auto z zniszczoną kierownicą od obrączki, cała reszta wygląda jak z salonu.. ewidentnie trzeba szpachlować, zestawy z colourlocka są drogie.. nie wiem czy nie taniej by mnie to wyszło jakbym to komuś zlecił. Doradzi ktoś coś?
Rekomendowane odpowiedzi