Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czesć wszystkim.

Doczekałem się w końcu na mojego Sportage'a. ( nufka sztuka :) )

w drodze mam secik od Wax Paradise, jednak chciałbym zabezpieczyć profile zamkniete przed "rudą" :)

Pytanie moje jest takie, czy zakupić środki typu Boll lub Valvoline Tectyl do profili i samemu walczyć z tematem? czy może zlecić to komuś?

Przeprowadzaliście takie zabiegi na swoich samochodzikach ?? jakieś sugestie spostrzeżenia ??

Posted

Ja zabezpieczam profile regularnie co 2 lata. Robię to Valvoline Tectyle z długą sondą. Od kolegów z różnych serwisów dowiedziałem się, że najbezpieczniej będzie zabezpieczyć drzwi i klapy. Profile zamknięte znajdujące się wewnątrz samochodu nie mają takiej styczności z solą i wodą. Z valvoline będziesz zadowolony :good:

Posted
A co ASO na to? :o

ASO się ucieszy. Zmniejszy lub wyeliminuje korozje od wewnątrz

[ Dodano: 26 Czerwiec 2014, 17:56 ]

BooMBaRusH, Drzwi i klapy niekoniecznie są zabezpieczane fluidolem. Dodatkowe zabezpieczenie nie zaszkodzi a koszt nie duży :)

Posted

W ASO powiedzieli, iż oni nie świadczą takich usług, a samochodzik jest zabezpieczony...

jednak ja im troche nie wierzę i coś bym zapodał asekuracyjnie do drzwi, klapy i progów :-]

Edit:

nie nadgorliwość tylko złe doświadczenie :) tak jak mi ruda zjadła drzwi w Merivie z 2005r to SZOK

Posted

Własnie typowałem sobie Valvoline, tylko z opisu wynika, że " głęboko penetruje istniejącą rdzę zatrzymując rozpoczęty proces korozyjny "

nie zpenetruje mi przy okazji lakieru ??? :o:o:o

Posted

Ja kilka dni temu konserwowałem ( odnawiałem konserwację :P) w Caro Tectylem i polecam. Oczywiście potwierdzam że w kontakcie z lakierem nic się nie dzieje.

Jak gdzieś wypłynie to we wnękach i w komorze silnika wystarczy przetrzeć szmatką/starą fibrą nasączoną benzyną ekstrakcyjną. Świerzego na lakierze karoserii rozpuszczają preparaty typy tar and glue.

PS: auta w ocynku osobiście bym nie konserwował. ;)

Posted

Tylko weź tego ML (kolor miodu) , a nie bodysafe (czarny) ...z drugiej strony kupując nówkę z 7 letnią gwarancją to chyba jednak nadgorliwość :o

Posted

Bardzo dobrze, że kolega myśli nad takim zabezpieczeniem..ASO i tak umyje od wszystkiego ręce, jeżeli nie będzie się robić rególarnie (płatnych) kontroli zabezpieczenia antykorozyjnego i jeżeli ,,wyskoczy" perforacja blach to juz za póżno. Po drugie wiadomo jak są produkowane nowe auta, oszczędza się na wszystkim...tymbardziej ,,tam gdzie nie widać"..ja posiadająć auto 21 letnie, zaglądając w zakamarki widzę pełno fabrycznej konserwacji ( aż ocieka) i wiem na 100% ze nikt przedemną nie konserwował profili,(mimo to i tak zakonserwowalem profilaktycznie), nie martwię się czy mi rdza nie wyjdzie od wewnątrz. Także jeśli kolega chce się związać z autem na dłużej to warto :)

Posted

Też polecam tectyl valvoline.najmniej smierdzi ze wszystkich środków.

Gdybym kupił nowy samochód tez bym go zabezpieczył.Nie zapomnij o tylnych nadkolach

Posted

KIA nie cynkuje blach , są tylko kąpane w preparacje antykorozyjnym, gwarancje na perforacje blach masz na 10 lat pod warunkiem corocznych płatnych przeglądów , dotyczy tylko elementów konstrukcyjnych , reszta gwarancji to pic na wodę , wiem też mam kijankę (SOUL)

Posted

Od siebie polecić mogę:

Wosk WURTH, Konserwacja WURTH ale to bardziej do konserwacji samego podwozia.

APP F400 do profili zamkniętych.

Posted

Wczoraj właśnie skończyłem konserwować profile zamknięte i nadkola i to co polecę, może nie jednego zdziwić :) Otóż do konserwacji użyłem wazeliny technicznej rozpuszczonej z przepalonym olejem (Czym bardziej czarny tym lepiej) i rozprowadziłem za pomocą kompresora.

Gwarantuje, że taka substancja zakonserwuje samochód na amen, do powtórzenia może za 10 lat. I mówię to z własnego doświadczenia, ponieważ zrobiłem już tak 5-6 samochodów i nie widać na nich żadnych oznak rdzy :)

Pzodrawiam

Posted

Też planuję zrobić konserwację w moim Focusie. Zakupiłem już 3 puszki Valvoline ML do profili. Teraz myślę nad czymś do ogólnej konserwacji podwozia. Czy ktoś używał któryś z tych specyfików (wszystkie od valvoline):

- Tectyl Bodysafe

- Tectyl 190

- Tectyl Multi Purpose.

Który bardziej nada się np. do konserwacji wewnętrznych rantów nadkoli?