Bastek1980 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Witam. Dopiero wczoraj zauważyłem, że po wycieraniu wosku karoseria się strasznie naelektryzowała. Nie wiem czy takie zjawisko wcześniej występowało, dopiero wczoraj je zauważyłem. Nie wiem czy to wina wosku (Nattys Blue) czy mikrofibry (jakiś gratis do jednego z zamówień). Jeżeli karoseria się tak elektryzuje, to wiadomo że będzie przyciągała kurz z całej okolicy. W jaki sposób można zniwelować, lub pozbyć się tego problemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabiello Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2014 Ja widzę jedno proste rozwiązanie, usuń ładunek elektrostatyczny z karoserii Mianowicie dotykaj karoserii i jakiegoś uziemionego elementu. Elektrostatyczność nie jest łatwa do wyeliminowania tym bardziej, że nawet wiercąc się w fotelu gromadzi się na tobie ładunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rezders Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 no najlepiej każdego elementu po kolei, też tak miałem ale przecież nie myjesz codziennie a w necie znajdziesz sposoby na usuniecie ładunku elektrycznego ______________ regeneracja fap/dpf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godles52 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Dobry odkop Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegarek Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Jak już odkopali, to dodam, że każde woskowanie i polerowanie mikrofibrą elektryzuje lakier, stąd tyle wpisów na forum, że colli i inne woski przyciągają kurz. Opłukanie auta wodą pomaga zneutralizować ładunki elektrostatyczne, stąd też tyle wpisów, że Colli przyciąga kurz do pierwszego mycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godles52 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 O, madrego to i dobrze posluchac ale czy jak sie opluka i pozniej wysuszy recznikiem to tez sie naelektryzuje? Czy to takie bledne kolo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kicker1 Opublikowano 19 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Tak na logikę, co innego jest polerowanie po woskowaniu a co innego wycieranie do sucha, gdzie przy na woskowanym lakierze wystarczy raz przeciągnąć dobrym ręcznikiem i auto suche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mess Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 godles52, Dobrze nawoskowane auto suszymy wodą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adek1983 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 godles52, Dobrze nawoskowane auto suszymy wodą Może się czepiam, ale jak chcesz suszyć wodą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kandy Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 adek1983, cała woda powinna zjechać z karoserii W efekcie uzyskujesz suche (prawie) auto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegarek Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 godles52, Dobrze nawoskowane auto suszymy wodą Może się czepiam, ale jak chcesz suszyć wodą? Na tym to polega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi