Bastek1980 Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Witam. Dopiero wczoraj zauważyłem, że po wycieraniu wosku karoseria się strasznie naelektryzowała. Nie wiem czy takie zjawisko wcześniej występowało, dopiero wczoraj je zauważyłem. Nie wiem czy to wina wosku (Nattys Blue) czy mikrofibry (jakiś gratis do jednego z zamówień). Jeżeli karoseria się tak elektryzuje, to wiadomo że będzie przyciągała kurz z całej okolicy. W jaki sposób można zniwelować, lub pozbyć się tego problemu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zabiello Posted June 25, 2014 Report Share Posted June 25, 2014 Ja widzę jedno proste rozwiązanie, usuń ładunek elektrostatyczny z karoserii Mianowicie dotykaj karoserii i jakiegoś uziemionego elementu. Elektrostatyczność nie jest łatwa do wyeliminowania tym bardziej, że nawet wiercąc się w fotelu gromadzi się na tobie ładunek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rezders Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 no najlepiej każdego elementu po kolei, też tak miałem ale przecież nie myjesz codziennie a w necie znajdziesz sposoby na usuniecie ładunku elektrycznego ______________ regeneracja fap/dpf Link to comment Share on other sites More sharing options...
godles52 Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 Dobry odkop Link to comment Share on other sites More sharing options...
zegarek Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 Jak już odkopali, to dodam, że każde woskowanie i polerowanie mikrofibrą elektryzuje lakier, stąd tyle wpisów na forum, że colli i inne woski przyciągają kurz. Opłukanie auta wodą pomaga zneutralizować ładunki elektrostatyczne, stąd też tyle wpisów, że Colli przyciąga kurz do pierwszego mycia Link to comment Share on other sites More sharing options...
godles52 Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 O, madrego to i dobrze posluchac ale czy jak sie opluka i pozniej wysuszy recznikiem to tez sie naelektryzuje? Czy to takie bledne kolo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kicker1 Posted March 19, 2015 Report Share Posted March 19, 2015 Tak na logikę, co innego jest polerowanie po woskowaniu a co innego wycieranie do sucha, gdzie przy na woskowanym lakierze wystarczy raz przeciągnąć dobrym ręcznikiem i auto suche Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mess Posted March 20, 2015 Report Share Posted March 20, 2015 godles52, Dobrze nawoskowane auto suszymy wodą Link to comment Share on other sites More sharing options...
adek1983 Posted March 20, 2015 Report Share Posted March 20, 2015 godles52, Dobrze nawoskowane auto suszymy wodą Może się czepiam, ale jak chcesz suszyć wodą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kandy Posted March 20, 2015 Report Share Posted March 20, 2015 adek1983, cała woda powinna zjechać z karoserii W efekcie uzyskujesz suche (prawie) auto Link to comment Share on other sites More sharing options...
zegarek Posted March 20, 2015 Report Share Posted March 20, 2015 godles52, Dobrze nawoskowane auto suszymy wodą Może się czepiam, ale jak chcesz suszyć wodą? Na tym to polega Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts