Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Dostałem jakiś czas temu od Mariusza z Showcarshine próbkę preparatu TR.ZR firmy Tac System.

0w6m.jpg

Jest to środek do dekontaminacji tyle, że usuwa na raz zanieczyszczenia metaliczne oraz, smołę, soki z drzew i inne organiczne trudne do usunięcia syfy z lakieru. W skrócie coś jak IRONX i Prickbort w jednym. Nie jest to nowość bo takie preparaty istnieją, ale ja jeszcze nie miałem okazji takich używać.

Tak wyglądał panel testowy przed zastosowaniem TR.ZR Chwile musiałem hodować ten brud, dlatego też między innymi test się przeciągnął w czasie.

qt5qn.jpg

hj26.jpg

Po spryskaniu preparatem

gh66.jpg

b5l5w.jpg

75xo3.jpg

lki0m.jpg

n6q9.jpg

w6i8.jpg

Płukanie

Jak widać po samym płukaniu myjką ciśnieniową na lakierze coś tam jeszcze zostało

sknz.jpg

Dla pewności spryskałem jeszcze Dragon's Breathem, żeby zobaczyć czy i ile jeszcze zostało opiłków na lakierze.

whpm.jpg

9q0d.jpg

x3pb.jpg

g1w39.jpg

frvb.jpg

Jak widać to jeszcze coś tam krwawi. Po spłukaniu

f7z3c.jpg

Następnie spryskałem ten panel Prickbortem który zaczął rozpuszczać pozostałości smoły.

brn5.jpg

dmjn.jpg

4fwi.jpg

99rl.jpg

t4ld.jpg

Nie byłbym sobą gdybym nie sprawdził innego wariantu postępowania z tym środkiem. Otóż na drugiej stronie postanowiłem troszkę zmodernizować mój sposób postępowania.

Najpierw spryskanie środkiem...

nbkn4.jpg

0icaa.jpg

0kxmv.jpg

ddpu.jpg

i następnie pędzelkowanie

dijq.jpg

tku0n.jpg

Po spłukaniu widać, że efekt jest na oko już dużo lepszy niż po samym spłukaniu bezdotykowym jak na poprzedniej stronie.

f35f9.jpg

Kropek smoły nie było więc, użyłem do kontroli samego DB

if9f.jpg

cljh.jpg

Nic nie było, czyli TR.ZR zadziałał lepiej ruszony pędzelkiem.

I tak prezentował się panel po spłukaniu wodą

a7ie.jpg

Na koniec kilka moich spostrzeżeń. Niestety preparat jak każdy inny śmierdzi :P No może nie tak jak DB czy ironx, bo daje się wyczuć nutkę cytrusową, podobną do tej z VP Citrus Tar&Glue Remover, ale Stripper Scent to nie jest.

Co do samego działania to jak dla mnie jest dobrze. Może nie jest tak silny jak każdy Ironx i Prickbort osobno, ale daje rade. Po zruszeniu brudu pędzelkiem wszystko ładnie zeszło.

Myślę, że taki środek 2w1 jest dobrym rozwiązaniem, gdy mamy ograniczony czas na dokonanie dekontaminacji, a jednoczenie nasz lakier nie jest mocno zapuszczony. Idealne rozwiązanie do stosowania między glinkowaniem.

Powiem szczerze, że pozytywnie się zaskoczyłem tym preparatem i z czystym sumieniem polecam.

• Moderator
Opublikowano

Jak na moje to skoro czas jest ograniczony to wolalbym bezdotykowo, bez pedzelkowania pryskac ironem i prickbortem osobno. Co do delikatnie zabrudzonych aut, miedzy woskowaniami bedzie ok.

Opublikowano

A możemy jeszcze prosić o test na felgach? Bo albo na lakierze, były naprawdę śladowe ilości smoły i opiłków albo oryginalny IronX jak i Prickbort działają zdecydowanie lepiej (tak jak Krd napisał to chyba lepsze kombo).

Btw - to jest jakaś firma "dziecko" carpro? Bo wszystkie ich produkty są do siebie podobne i butelkami, i kolorami i nazwami (TRZR wygląda jak Trix, wycieraczka ma nazwę jak Flyby30 itd...)

Czy to jakoś nasz polski wytwór kopia? :)

Opublikowano

Tu cytat z tego forum ;) Sam nie wymyśliłem, znalazłem i zacytowałem, ale szczerze to nie wiem nawet kogo, bo prosto z wyników wyszukiwania google dałem cytat. Wiedziałem że dla carpro, ale o gejonie zobaczyłem dopiero jak zwróciłeś uwagę ;)