Jump to content

Skoda Octavia - Royal Blue niemetalik

Recommended Posts

Cześć,

Na początek krótki wstęp. Jest to moja pierwsza relacja, którą dzielę się z dużym światem detailingowców (wcześniejsze moje relacje pokazywane były w dużo mniejszym gronie :mrgreen:). Jak widać po dacie rejestracji - od ponad trzech lat regularnie odwiedzam forum, czytam i się uczę. Na początku roku postanowiłem w końcu kupić swoją pierwszą maszynę polerską - Kraussa P7 z pełnym zestawem no i się bawiłem po cichu w swoim garażu. Po kilku odświeżonych, rodzinnych autach przyszedł czas na auta znajomych.

I tak o to w moje ręce trafiła Skoda Octavia O2FL kombi w niemetalicznym kolorze Royal Blue. Auto ma nalatane 187 000km z czego ponad 163 000km zrobił przedstawiciel handlowy, który dbał o wnętrze i lakier samochodu - przynajmniej raz w miesiącu myjnia automatyczna. :D Nowy właściciel już tego błędu nie robi, ba, auto nawet na bieżąco było glinkowane, odsmolane i woskowane, więc jeżeli chodzi o przygotowanie powierzchni do polerowania to nie miałem dużo do roboty. Z tym kolejnym już trochę gorzej. :ad:

Pre-wash to nic innego jak VP Snow Foam z pianownicą PA i Nilfiskiem, a następnie dwa wiadra z Leroy Merlin i Megs Gold Class. :kox:

W polerowaniu najbardziej przypasowała mi kombinacja futro flexi + pomarańczowy flexi + niebieski 3M na pastach Menzerny 400, 2500 i 4000. Finalnie na auto został położony PB Natty's Red z ówcześnie nałożonym AG SRP żeby mieć pewność, że resztek pasty polerskiej już nie ma (tak, IPA była). Na szyby AG Car Glass Polish, na plastiki zewnętrzne 303 AP, a na opony SG B2B. I hope you like it. :good:

Auto zaraz po przyjeździe do mnie.

qb5q.jpg

01zpscfc2_enwqrhp.jpg

Drobny pre-wash:

2zps13f7b_enwqrhn.jpg

b52xt.jpg

Tyle smoły było na całym aucie:

l2a8.jpg

Inspekcja na słońcu:

irs2v.jpg

sb7t.jpg

etpzl.jpg

qmz87.jpg

34wke.jpg

8ivv.jpg

6em75.jpg

I w garażu pod halogenem:

ijb6.jpg

z4di.jpg

hksx.jpg

kg2u.jpg

zuto.jpg

rfhf.jpg

js1t7.jpg

Na aucie chciałem pracować niebieskim padem z Urbana, ale po użyciu go z Menzerną 400 lakier ożył i powiedział, żebym go nie łaskotał, bo umrze ze śmiechu... No to jazda z futrem.

bbfn.jpg

0f5z.jpg

8fwzm.jpg

ibld.jpg

ksb98.jpg

zj48.jpg

a7u8.jpg

tfop.jpg

9kdv.jpg

z96z.jpg

yqqo.jpg

I na to odbicie byłem wpatrzony przez 10 minut, bo fajnie było widać zachód słońca. Przy okazji chwile odpocząłem. :lol:

dx4l.jpg

rtbr.jpg

xuya.jpg

pwks.jpg

nmn7.jpg

aopnc.jpg

pemy.jpg

Tutaj już bez taśmy, była noc i mi się nie chciało:

rsr0.jpg

dqgz.jpg

Poprzedniej nocy spałem cztery godziny. Wstałem o 7 i odebrałem auto o 8 - od razu przystąpiłem do pracy. W tej fazie miałem przed sobą jeszcze dach, przednie drzwi, nadkola i różne detale...

pyk2.jpg

Mniejsza - drzwi same się nie zrobią:

if9i.jpg

Poszedłem spać około godziny 1 w nocy. Pobudka już o 8 i od razu do łazienki, kuchni i garażu. Na odbiór auta byłem umówiony o 17:00. Auto skończyłem o 16:55. Na szczęście Michał był trochę później i mogłem jeszcze szyby zrobić.

0my1d.jpg

43zps1c3e_enwqrrr.jpg

44zpsffc9_enwqrrs.jpg

Efekt końcowy i moje kropelkujące Clio w tle. :kox:

P1020086j_enwqrxp.jpg

Proszę o szczere komentarze, ponieważ wciąż jestem na etapie nauki i z chciałbym wiedzieć co ewentualnie poprawić. Zdjęcia najlepszej jakości nie są, ale niestety moja kochana lustrzanka zachorowała na uszkodzenie mechanizmu podnoszenia lustra, a sama naprawa była droższa niż sprzęt, więc została zutylizowana :( - zastąpiła ją podstawowa małpka Lumixa.

Auto i kolorek :good: Relacja :good:, fajne 50 ale listwy :thumbdown:. Korekta na ile procent? ;)

Listwy zrobiłem na samiuśkim końcu, ręcznie. Koretka na 87% - zostały tylko grube rysy zrobione przez koty - ale prawdopodobnie pod koniec wakacji będzie koreczek i będziemy z właścicielem je maskować.

Bardzo mi się podoba robota , kolor świetny . Mam tylko pytanie czy na oponach nie ma dressingu czy tylko tak wyszły fotki ?

Bardzo mi się podoba robota , kolor świetny . Mam tylko pytanie czy na oponach nie ma dressingu czy tylko tak wyszły fotki ?

Jest Back2Black z SG - może nie być tego widać, bo auto przyjechało już do mnie z nałożonym dressingiem wcześniej. Ja go tylko odświeżyłem. ;)

moim zdaniem fajny efekt końcowy wyszedł :good: Wnioskuję po użyciu futer, że lakier twardy :idea: Czy możliwe, że w palecie seata jest taki sam kolor??

Srebrna O1 w twoim avatarze jest twoja? Robiłeś jej korektę?

moim zdaniem fajny efekt końcowy wyszedł :good: Wnioskuję po użyciu futer, że lakier twardy :idea: Czy możliwe, że w palecie seata jest taki sam kolor??

Z reguły lakiery VAG-ów uchodzą za twarde, jednak każdy producent stosuje chyba inną mieszakę. Skoda, Seat mogą mieć lakiery o takiej samej twardości, natomiast VW to już w ogóle jest mocarz. Ale na to pytanie musi odpowiedzieć najlepiej ktoś, kto jakiegoś Seata robił.

Srebrna O1 w twoim avatarze jest twoja? Robiłeś jej korektę?

Jest, a raczej była moja. Wtedy jeszcze korektę robili mi koledzy, bo ja nie dotykałem maszyny polerskiej. Została sprzedana rok temu.

IMG-2924.jpg

Sorki za OT, co masz położone na podjazd ? Zadowolony z tego ?

10 ton klińca. Jako tymczasowy podjazd do garażu jest świetny, ale raz na jakiś czas trzeba go układać, bo się deformuje. No i cała woda w niego wsiąka i nic nie leci na ulice. :kox:

Sorki za OT, co masz położone na podjazd ? Zadowolony z tego ?

10 ton klińca. Jako tymczasowy podjazd do garażu jest świetny, ale raz na jakiś czas trzeba go układać, bo się deformuje. No i cała woda w niego wsiąka i nic nie leci na ulice. :kox:

Jak zacząłem oglądać fotki to pierwsza myśl: "zapytam co wysypał na podjeździe" ;)

Czyli musisz co jakiś czas wpadać z zagęszczarką tak?

Czyli musisz co jakiś czas wpadać z zagęszczarką tak?

Obrałem trochę tańszą metodę - używam grabi ogrodowych zanim zagęszczarka będzie potrzebna. Chociaż po bokach niestety już jest. :/

Wypowiem się jako właściciel prezentowanego autka :roll: Adam zrobił kawał dobrej roboty :good: Po mimo że dbam o auto nie umiałem sobie poradzić z efektami mycia autka na myjni szczotkowej przez wcześniejszego właściciela :wallbash: Przy zakupie rok temu kolor mi się wogóle nie podobał ale po tym co z nim zrobił Adam jest teraz jak dla mnie genialny :D