Jump to content

Recommended Posts

• Partner forum
Posted

Witam.

Nowy dział to i pierwszy temat musi zaistnieć ;)

A mianowicie PĘDZELEK DO TRUDNO DOSTĘPNYCH MIEJSC

Jakie powinien mieć właściwości poza:

- plastikowa obudowa żeby nie porysować niczego

rzecz najważniejsza czyli włosie, z jakiego powinno być tworzywa żeby nie rysowało lakieru ?

Osobiście używam pędzelka Megs-a ale nie jestem w stanie stwierdzić z czego jest włosie oraz nie wydaje mi się ono do końca bezpieczne .

Jak ktoś wgłębiał się w ten temat to chętnie przeczytam jego opinie :o

Pozdrawiam

Posted

Ja tam kupiłem do felg, komory silnika, nadkoli 2 pędzelki w sklepie z farbami... :P

Wydałem na to nie całe 10 zł... :-]

Posted

Zaciekawił mnie wątek. Kiedyś szukałem dla siebie delikatnego pędzla do golenia, bo tak się golę. I znalazłem dawno temu taki delikatny w Niemczech. Z włosiem borsuka. O takie coś (poglądowo): http://www.almcosmetics.com.pl/pedzle.htm

Z tego co wiem nie ma bardziej delikatnego, służącego do golenia właśnie. Rzeczywiście jest super delikatny i gęsty. Według mnie znalazłby zastosowanie do detailingu.

Może i są jakieś wypasione po 1000 euro, nie wiem. Ale te są normalnie dostępne, bardzo wytrzymałe (przy goleniu), o różnych kształtach i długości włosia. Mam ich ze cztery, różne i chyba zacznę ich używać w miarę potrzeb, do samochodu. :good:

A, w sklepach dla plastyków, u nas na Mazowieckiej są chyba trzy, jest masa rozmaitych,do wyboru i koloru i materiału, jak chociażby te: http://www.telpen.wroclaw.pl/pedzle.

Posted

Jest gdzies w Warszawie pracownia szczotek i pedzli. Gdzies ostanio rzucil mi sie program w TV wlasnie o tym. Jeden chlop siedzi i recznie robie szczotki, pendzle i inne tego typu wynalazki. Stosuje wlosia rozmaite, mysle ze tam nie byloby problemu z wyborem odpowiedniego przyrzadu do naszych zastosowan.

Posted

marctwain, te pędzelki za tanie to nie są, ciekawe jak by się spisywały w zetknięciu z chemią, na przykład APC

Posted

ceny są różne, a z chemią wytrzymują. tylko, że pędzel po użyciu trzeba by umyć, a np. po apc-nie wiem czym. :o

Posted
Jest gdzies w Warszawie pracownia szczotek i pedzli. Gdzies ostanio rzucil mi sie program w TV wlasnie o tym. Jeden chlop siedzi i recznie robie szczotki, pendzle i inne tego typu wynalazki. Stosuje wlosia rozmaite, mysle ze tam nie byloby problemu z wyborem odpowiedniego przyrzadu do naszych zastosowan.

Leciało w ToolBoxie na TVN TURBO... ;)

Ale trzeba się napracować przy robieniu ręcznie takiej szczotki... :)

Posted

ale mi tam koszt.. właśnie przeglądam cennik pewnej firmy, pędzel do golenia-2,93;p ja używam pędzelków od nich i są spoko. też około 3pln:) polecam pędzelki do farb wodnych całe plastikowe i z plastikowym włosiem. idealne;)

Posted

Zanim powstał ten wątek też myślałem o pędzlu do golenia

z naturalnego włosia o którym pisze marctwain.

Myślę że dobry pędzel malarski z solidną plastikową obudową

spełni swoje zadanie nie gorzej, niż markowe dedykowane do detailingu.

Posted
Myślę że dobry pędzel malarski z solidną plastikową obudową

spełni swoje zadanie nie gorzej, niż markowe dedykowane do detailingu.

zdecydowanie tak. a, że jest około 10 razy tańszy, można kupić od razu 10 sztuk;)

Warto za to zainwestować w conajmniej 2 na prawdę dobrej jakości pędzle w różnych rozmiarach, które służyły by do doczyszczania miejsc w bezpośrednim otoczeniu lakieru bądź lakierowanych - dają większą pewność, że nic nie uszkodzimy/zarysujemy.

• 11 months later...
Posted

Ja mam takie pytanie który z tych pędzelków jest delikatniejszy i nie porysuje lakieru:

RACEGLAZE DETAILING BRUSH

35111112653314681831.jpg

Wheel Brush

14472205372976220754.jpeg

Może macie jakieś inne które też są delikatne i nie porysuja lakieru

• 1 month later...
Posted

Ja polecam HI-TECH Wheel BRUSH marki Autoglym,bardzo lekki poręczny z miękkim długim ,sprężystem włosiem bez grama metalu i naprawde ułatwiający czyszczenie. Osobno do kupienia b. drogi , ekonomiczniej wychodzi z zestawem concurs AG

1403803569.jpg.522623a303fd2ae932f4cb983eced17e.jpg

• 2 years later...
Posted

Jeżeli chodzi o jak najdelikatniejsze pędzle to warto by się zakręcić w sklepach kosmetycznych (pędzle do makijarzu), kiedyś właśnie szukałem najlepszego na prezent dla żonki i wskazywali na pędzle z włosia wiewiórki, niby właśnie najdelikatnijsze (i oczywiście najdroższe :D ) i myje się je szamponem do włosów... Zakupiłem firmy Make Up Professional w sephorze i przyznam, że nigdy dotąd nie widziałem czegoś tak delikatnego :roll: Jak kiedyś będziecie w pobliżu jakiegoś douglasa czy sephory to wejdźcie i pomacajcie :-]

Posted

Nie, nie używałem. A czy ja gdzieś napisałem, że te pędzle są lepsze od innych ? Czy napisałem, że ktoś ma je kupować ??? Chodzi mi o to, że jak dla kogoś, któryś jest za twardy (np. Megs) to może z ciekawości będąc w pobliżu sprawdzić pędzle do makijarzu bo są bardzo delikatne i tyle. :?

Posted

Ja używam właśnie takiego pędzelka ze sklepu kosmetycznego, chyba do makijażu :oops:

Mam go zawsze w podłokietniku i jak np czekam gdzieś 5 minut to przelecę nim konsolę, kratki, okolice lewarka i ręcznego i już kurzu brak (właśnie tego jednodniowego) Do czyszczenia grubszych syfów się nie nadaje :)