Jump to content

Recommended Posts

Posted

Przeprowadziłem ręczna polerkę systemem SV, lakier jednocześnie został zakonserwowany i przygotowany do nałożenia wosku. Efekt w sumie mógłby być lepszy (widoczne rysy) ale robiłem to w pośpiechu:)

Myślę ,że jest to dobre rozwiązanie dla tych którzy nie mieli w ręku maszyny polerskiej i boją się uszkodzić lakier :idea: . Przy zastosowaniu polerki ręcznej nie ma mowy aby powstały jakieś hologramy, przegrzania itp.

Niestety trzeba poświęcić więcej czasu i wysiłku :/

Obraz.jpg.27c0752c7cefba82f7d8c2b15d271790.jpg

59442a3e7e2f5_Obraz007.jpg.bc2083aac97e78b9a16107fc6f4336a7.jpg

59442a3e91ba2_Obraz009.jpg.ddef1f45224697b0221b763ad4530758.jpg

Posted

Czy jest możliwość osiągnięcia idealnego lakieru za pomocą ręcznej polerki ? oczywiście nakładając więcej pracy ? tak aby nie było ani jednej ryski ??

Posted

teoretycznie tak, choc nikomu takiej pracy nie zycze. latwiej to osiagnac srodkiem polerująco wypełniającym, jak np Auto Glym SRP - super resin polish. choc po kilku-kilkunastu myciach rysy pewnie powrcoca, bez wzgledu na to, iloma warstwami jak trwalego wosku nie byłyby zakonserwowane.

Posted

Sorry za głupie pytanie i porównanie, ale nakłada się po kolei wszystkie 3 środki (przedtem glinka) i odpowiada to DC1+DC2 Meg'sa? Ładnie wyszło :)

• 2 weeks later...
Posted
wax-master, dlaczego pominąłeś w tym procesie użycie Mechanic Paint Repair? I ile czasu zajął Ci cały zabieg?

bo podczas zabiegu nie posiadałem tego srodka na magazynie :oops:

A przed nałożeniem fluidów była użyta jeszcze glinka od SV™ niebieska a cały zabieg zajął mi jakąś godzinkę. Ale nie ma co patrzeć na czas bo było to w stylu "to fast to furious"

Posted

Wg mnie efekt zadowalający biorac pod uwagę poświęcony czas (1godz). Może to świadczyć o jakości/zaawansowaniu zastosowanych środków.

Nie chcąc tworzyć odrębnego wątku: 1.Czy uważacie, że za pomocą SwirlX można uzyskać zbliżony efekt? 2. Czy można skutecznie zabezpieczyć czarny lakier (BMW 2006) przed powstawaniem zarysowań?

Pozdrawiam

Posted

BMW jest ciężkie do utrzymania w nienagannym stanie. Lakier szybko się rysuje, a skóra (o ile w tym modelu jest) wymaga ciągłej pielęgnacji. Nie jestem zwolennikiem ręcznej polerki bo to duuuużo pracy, a efekt nigdy nie będzie taki jak w przypadku polerki mechanicznej. Tu możemy bawić się padami, pastami, naciskiem, prędkością, co przy ręcznej robocie jest na prawdę ciężkie do uzyskania. Jeśli nie chcesz inwestować w maszynę, radziłbym oddać furę do polerki, a pieniądze zaiwestować w środki co codziennej pielęgnacji. Nie wiem czy mogę udostępniać takie informacje, ale Accord przedstawiony w jednym z wątków był polerowany gąbkami 3M czarną i niebieską+bardzo delikatne pasty :!: było tam zebrane tylko tyle lakieru ile było konieczne. Dla normalnego śmiertelnika takie combo nie jest w stanie nic zdziałać, więc chyba lepiej powierzyć to komuś kto się orientuje w temacie. Nie mam na myśli siebie, bo robię to tylko z pasji 8-) a nie dla forsy

• Administrator
Posted
wax-master, dlaczego pominąłeś w tym procesie użycie Mechanic Paint Repair? I ile czasu zajął Ci cały zabieg?

bo podczas zabiegu nie posiadałem tego srodka na magazynie :oops:

A przed nałożeniem fluidów była użyta jeszcze glinka od SV™ niebieska a cały zabieg zajął mi jakąś godzinkę. Ale nie ma co patrzeć na czas bo było to w stylu "to fast to furious"

Pominąwszy iż wpis górny jest niezgodny z regulaminem (zostawię go, ale proszę w przyszłości się do regulaminu dostosować – dotyczy to każdego :!::!::!: ),

to sam używałem/używam tych produktów i wiem ile w tym „roboty” ;) .

Dlatego moje pytanie: 1 godzina na ile cm kwadratowych? Bo na cały samochód potrzeba duuuuużo :shock: więcej czasu.

Ci którzy mieli do czynienia z Megiars Step 1+2 wiedzą ile to pracy i czasu pochłania. ;)

Posted

Dlatego moje pytanie: 1 godzina na ile cm kwadratowych?

Spokojnie spokojnie, obróbce poleciała tylko maska w Caddy. Więc za duża nie jest ;)

• Administrator
Posted

Dlatego moje pytanie: 1 godzina na ile cm kwadratowych?

Spokojnie spokojnie, obróbce poleciała tylko maska w Caddy. Więc za duża nie jest ;)

Takie głębokie rysy ręcznie w jedną godzinę ? :shock:

Gratuluję, przy mojej kondycji minimum 2-3 godziny :/

Posted

nie chcę tutaj nic krytykować, ale z tego co wiem to Cleaner Fliud Medium NIE usuwa rys tylko je wypełnia. To jest wiadomość potwierdzona przez samego producenta i wielu detailerów z GB. Był nawet przeprowadzany test. Efekt po ręcznym użyciu tego środka jest super. Osoba która to sposowała postanowiła umyć powierzchnię roztworem z alkoholem tak żeby usunąć cały środek i rysy powróciły. Za to wszyscy dobrze się wypowiadają o CF Pro.

• Administrator
Posted
nie chcę tutaj nic krytykować, ale z tego co wiem to Cleaner Fliud Medium NIE usuwa rys tylko je wypełnia. To jest wiadomość potwierdzona przez samego producenta i wielu detailerów z GB. Był nawet przeprowadzany test. Efekt po ręcznym użyciu tego środka jest super. Osoba która to sposowała postanowiła umyć powierzchnię roztworem z alkoholem tak żeby usunąć cały środek i rysy powróciły. Za to wszyscy dobrze się wypowiadają o CF Pro.
@Metys

może Anglicy mieli w butelce coś innego a nie CF Medium.

To co pamiętam, to jak najbardziej usuwa rysy.

:idea: przetestujemy jeszcze w tym miesiącu w hali :!: OK :?:

Posted

przetestujemy:)

Przedstawiciele Swissvaxa na U.K. i Irlandię oraz Kanada/USA powiedzieli to samo.

Spróbujemy, przekonamy się sami :)

• 8 months later...
Posted
nie chcę tutaj nic krytykować, ale z tego co wiem to Cleaner Fliud Medium NIE usuwa rys tylko je wypełnia.

Odświeżam temat po czasie, bo i wiadomości forumowiczów są teraz większe ;)

Jak jest z Cleaner Fluid Medium - usuwa rysy czy wypełnia?

Posted

tak jak pisałem jeden post wyżej, są to słowa przedstawicieli SV z różnych krajów.

Jak znajdę czas, na przetestowanie tego w własnym zakresie, to postaram się napisać coś konstruktywnego

Posted

Czy możnaby się pokusić o takie stwierdzenie:

Cleaner Fluid Strong - ma właściwości ścierne, polerujące

Cleaner Fluid Medium - ma właściwości wypełniające, maskujące

Cleaner Fluid Regular - clenaer z odżywką

:o