striker994 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Witam ! Posiadam Mini w wersji z chromami. Prawdziwe metalowe chromy sprowadzają się do obwódek szyb, reszta typu ozdoby zderzaka, klamki, obwódki lamp to plastiki pokryte chromem ( tępy dźwięk przy stukaniu w nie). Zaczynają matowieć - zatem czego używać do czyszczenia i konserwacji ? Pytam, bo kosmetyki z którymi się spotkałem posiadały adnotację, że nie nadają się do tworzyw sztucznych... Pozdrawiam !
mar79 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Ja do tego uzylem pasty Mothers Mag & Aluminium. Nalot,zacieki po kwasnych deszczach ktore po niczym nie chcialy zejsc ( Apc,Ocet) dalo rade bez problemu.Ujrzalem blask
pardi Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Ja również używam do tego produktów przeznaczonych do chromu i jest ok. Autosol lub Mothers Mag & Aluminium. Ten pierwszy moim zdaniem bardziej tnący.
kloppo Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2014 striker994, Jeszcze do wyboru jest Mercury od AF
manio49 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2014 http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=19319 daje radę, a konserwować woskiem może być FK HiTemp. Opcja bardziej długotrwała/droższa to powłoka.
striker994 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Dzięki Panowie ! Najbardziej zainteresował mnie ten 4nano. Chyba wpadnie razem z tym protectantem. Dzięki !
Pogodny Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Ja używam Autosol Chrome Plated Plastic Polish. Daje rade ale chyba zakupie coś innego do testów bo nie na jednym produkcie zabawa z chromami na tworzywach się kończy.
stawek Opublikowano 8 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2015 Koledzy a co zastosować do materiału imitującego chrom ? Chodzi o grill w pasacie B5 oraz znaczek VW, czym to doczyścić jak zrobiło się matowe ?
jazzman Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2015 Zależy jak bardzo jest grill zniszczony, jeżeli utlenilo się już aluminium (zielone kropki itp) małe prawdopodobieństwo, że coś da się zrobić. Jeżeli jest grill jest w ciut mniejszy stopniu zniszczony to pasta polerska do metalu np. Meguiars Medium Cut Metal Polish. Jeżeli masz możliwość to wcześniej zastosowalbym Apc z Valetpro lub ironx aby zyskać w pełni zadowalający efekt. Następnie aby utrzymać efekt na dłużej zastosuj wosk. Polecam Finish Care Hi Temp 1000p, bardzo wytrzymały wosk, długo utrzymujący się, można go również stosować na felgi, końcówki wydechu ponieważ charakteryzuje się wysoka wytrzymałością na temperatury
Tomek WRO Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2015 jazzman niektóre plastiki pokryte chromem są bardzo wrażliwe na pastę do polerowania metalu. Lepiej używać lekkiej pasty typu finish lub dedykowanej do "plastikowych chromów". Magiczna gąbka. Serio? Przecież magiczna gąbka na każdej gładkiej/polerowanej powierzchni bałaganu narobi
jazzman Opublikowano 11 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2015 Tomek WRO tak wiem ale akurat wydaje mi się, że w passacie jest to solidnie wykonane i nic się nie stanie Ja tak zrobiłem u siebie w audi a4. Efekt był zadowalający. Jeżeli boisz się o ewentualne defekty wtedy mleczko lekko ścierne i jazda
stawek Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2015 Dzięki chłopaki za pomoc. Zdobędę chemię i spróbuję coś z tym zrobić. Ps. posiadam APC Nielsen Cyclone, myślicie że mogę go zastosować ? Jeśli tak to w jakich proporcjach ?
kepa416 Opublikowano 7 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2016 Czy Autosol Metal Polish ogarnie zapuszczone powierzchnie tworzyw sztucznych pokryte chromem? Mam problem bo krawędzie są zielone ale nie uszkodzone nic innego mi tego nie ruszyło nawet. No i czy ogarnę tym normalny chrom w koło drzwi.
MaWe Opublikowano 1 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2016 mi na listwach chromowych w e46 nie usunął przebarwień
MyszuFF Opublikowano 27 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2017 z tym polerowaniem "chromowanych plastikow" to trzeba bardzo uwazac ... z doswiadczenia - 2 razy juz sie przejechalem .. warstwa tego chromu jest ULTRA cieniutka.
D@ViD Opublikowano 5 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2017 Odkopie temat coś bezpiecznego do odświeżenia takich elementów? W moim Peugocie 407 są listwy i klamki plastikowe, pokryte właśnie imitacją ALU.
lewockir Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2018 Witam, podłącze się do tematu .... jest bardzo pokrewny. Posiadam renault lagunę 2 z roku 2003 roku, problemem tego samochodu jest "powłoka chromowa" schodząca z plastiku przy klamkach oraz relingi dachowe. Czy z Waszego doświadczenia da radę coś z tym zrobić ? od razu zaznaczę, że nie ma części nowych ani zamienników ( nie mówię o alli chińczyku bo te się nie nadają do niczego). Pozdrawiam Łukasz relingi
Pietrek Opublikowano 11 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2018 Apc czy tez magiczna gąbka nie pomaga na doczyszczenie,trzeba próbować jakaś pasta do chromu/aluminium
Rekomendowane odpowiedzi