siwyjac Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 brak kropelkowania nie świadczy o całkowitym ściągnięciu LSP. a czy tafla wody na panelu oznacza brak LSP ?? [ Dodano: 5 Październik 2013, 19:20 ] Patryk u Ciebie to wygląda lepiej choć i tak do filmiku "reklamowego" brakuje w cholerę... Zobaczymy jak u trzeciego testera to wygląda, bo jak Darek napisał robił polerkę przeg SXem, więc raczej powierzchnia przygotowana powinna być odpowiednio.
rickson Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 patryczken16, film kręcony po myciu ?
patryczken16 Opublikowano 5 Października 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Po myciu na dwa wiadra
g.pajak Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 [ Dodano: 5 Październik 2013, 19:13 ] NIE WIEM JAK ZROBIC BY FILMIK BYL WIDOCZNY ! Partyczken16, wpisz http zamiast https na początku linku, powinno wyć ok. Panowie, wydaje mi się, że z tym odprowadzaniem wody przy tej powłoce to wymagacie za dużo. (Aczkolwiek u Patryka nie jest wcale tak źle). Wydaje mi się, że została stworzona do "chemicznej" ochrony lakieru przed trudnymi warunkami atmosferycznymi i drogowymi. Uważam, że nie bez przyczyny producent "zezwala/zaleca" nakładanie wosku na nią. Kropelkowanie to raczej nie wszystko, aczkolwiek jest dla nas jakimś "markerem" do którego przywykliśmy. Pewnie zaraz mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę
siwyjac Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Grzegorz tylko pomiędzy tym : http://www.youtube.com/watch?v=9lUJky3HwYo&feature=player_embedded a tym co jest u nas to różnica jest wielka
g.pajak Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Grzegorz tylko na filmiku od 4nano woda ucieka jak diabeł od święconej wody... Tak, tylko, że Zafira z dużą dozą prawdopodobieństwa przeszła porządną dwu/trzy etapową korektę przed aplikacją. Jak pewnie dobrze wiesz, po porządnej korekcie (nawet dobrze wymytej zmywaczem sylikonowym) nawet bez niczego na lakierze, woda świetnie ucieka
Rok z Bagien Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Ja właśnie zaaplikowałem SX na całkiem nowy samochód (4 dni ma), zobaczymy jak się będzie trzymał. Tafla szkiełka jest normalnie pierwszoklaśna.... Ale tylną klapę i zderzak, to wyrobiłem na jednej kropelce... Mogłoby być z 5ml więcej specyfiku (Octavia Combi - dach jak lotniskowiec.....)
siwyjac Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Dobra, koniec gdybania. Zobaczymy jak to będzie wyglądać po normalnym myciu. Tak czy tak na lakierze coś siedzi bo po deszczu były bardzo ładne kropelki... [ Dodano: 5 Październik 2013, 22:06 ] Rok z Bagien, no to za kilka dni wrzuć do testu jakiś filmik z mycia...
rickson Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Na Alfie powłoka wygląda jakby nie zdąrzyła się związać, przynajmniej miejscami. Wg mnie, po aplikacji, samochód powinien przestać te 12h w garażu.
siwyjac Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Na Alfie powłoka wygląda jakby nie zdąrzyła się związać, przynajmniej miejscami. Wg mnie, po aplikacji, samochód powinien przestać te 12h w garażu. jest to jedna z możliwości, bo tak jak napisałem wcześniej auto jakieś 4 godziny po aplikacji miało kontakt w wodą.
Rok z Bagien Opublikowano 5 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2013 Rok z Bagien, no to za kilka dni wrzuć do testu jakiś filmik z mycia... No ba, do 7 dni nie ma mycia. I żebym ja jeszcze umiał coś takiego zrobić... Na Alfie powłoka wygląda jakby nie zdąrzyła się związać, przynajmniej miejscami. Wg mnie, po aplikacji, samochód powinien przestać te 12h w garażu. Toteż już familii zapowiedziałem, że dopiero rano w poniedziałek samochód wyjeżdża z garażu.
spons Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 Panowie, gwarantuje Wam, że kropelki nie uchronią Waszych lakierów przed sola drogową, brudem promieniowaniem UV etc. Po raz kolejny również podkreślę, że kropelki i wszystkie inne "ingi" nie są wyznacznikiem tego, czy powłoka jest czy jej nie ma. Powolne przechodzenie powłoki w częściową hydrofilowość jest oczekiwane i jak najbardziej na miejscu. Dlatego też powłokę można woskować jeżeli komuś na tych kroplach i "inagch" zależy Zamiast zastanawiać się, czy moje kropelki są bardziej okrągłe od tych kolegi, lepiej podzielcie się z nami wrażeniami z mycia, utrzymania czystości i wyglądu auta
siwyjac Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 spons, faktycznie, w tym całym pędzie za kropelkami zapomniałem napisać jak wrażenia z mycia... a więc, bezdotykowe mycie auta zabezpieczonego SXem to łatwizna. brud schodzi bez problemów nawet podczas "programu opłukiwanie"... tak więc pod tym względem
Shmatan Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 Dlatego też powłokę można woskować jeżeli komuś na tych kroplach i "inagch" zależy Ew. położyć jedną z powłok bezobsługowych, jak np. sapphire. Ani myślę go woskować
ShineON Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2013 Generalnie nie powinienem się wypowiadać w topicu konkurencji Ale tak jak powiedział zarówno Evo i spons kropelkowanie nie jest wymiernikiem jakości powłoki. Druga kwestia bym powiedział to nawet nie jest za bardzo pożądane w dobrej jakości powłokach kwarcowych z uwagi na powstawanie waterspotów, dlatego bardzo dobre powłoki wykazują słaby kąt kropli. Trzecia kwestia powłok to ceramika co najwyżej może leżeć, ale na patelni bądź jakimś innym garnku...
siwyjac Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2013 Panowie jakieś aktualizacje w teście? Ja sobie na niedzielę zaplanowałem kolejne mycie alfiny.
dareme89 Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2013 ja ostatnio porzadnie umylem auto ale bateria w aparacie byla padnieta wiec nie chce pisac swoich wrazem bez udokumentowania tego, moze w nast weekend uda mi sie znowu umyc auto.
patryczken16 Opublikowano 13 Października 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Października 2013 Przykrylem glazurem, zobaczymy co bedzie..
Rok z Bagien Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2013 Też umyłem truskawką od SG. Zrzut wody bardzo ładny, mniej więcej taki, jak po Colli (tylko takie mam porównanie ) Akurat nie padało, ale tydzień jazdy i ok. 250 km zrobione. Mycie to czysta przyjemność, bród praktycznie nie przylgnął do lakieru. Zdjęć nie mam, ewentualnie mogą wrzucić widok po myciu. PS. Też się zastanawiam nad zimą. Nałożyć Colli, czy QD Sonaxa i powtarzać ??
Lucas123w Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2013 Nałożyć Colli, czy QD Sonaxa i powtarzać ?? Efekt wizualny wydaje mi się podobny pomiędzy Colli a BSD. Ja bym na tą powłokę wrzucił tylko BSD.
siwyjac Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2013 bez zdjęć się nie liczy, więc wiecie ... dobra, 18 dni po aplikacji. Pierwsze "normalne" mycie. Auto zabezpieczony SXem myje się banalnie prosto. Raz, że mniej się brudzi. Dwa, cały syf schodzi wyjątkowo łatwo. Praktycznie po opłukaniu ciśnieniem auto jest już "czyste" po umyciu i spłukaniu powłoka tak zrzucała wodę... http://www.youtube.com/watch?v=0XKSoRQQQeA a kropelkuje tak... jak widać szału nie ma, ale powłoka jest "bazą" i można na nią kłaść LSP, więc "nie ma Renia pierdzielenia" szybkie glinkowanie, mycie i na powłoce ląduje FK 1000HT. Przed woskiem auto miało już szajn... ale po spolerowaniu wosku jest MOC jak na razie jest dobrze CDN...
Administrator Evo Opublikowano 13 Października 2013 Administrator Zgłoś Opublikowano 13 Października 2013 Jak dla mnie to ta powłoka kwalfikuje się do ponownej, poprawnej aplikacji.
Piotrek Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2013 Może pytanie będzie głupie, ale co mi szkodzi. W jaki sposób ocenić po czasie czy powłoka jeszcze jest czy już jej nie ma ? Po posmarowaniu FK przyjeła pewnie jego właściwości hydrofobowe.
siwyjac Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2013 Jak dla mnie to ta powłoka kwalfikuje się do ponownej, poprawnej aplikacji. i tak też się stanie na wiosnę. z tego co zrozumiałem, powłoka przede wszystkim ma chronić lakier a kropelki to sprawa drugoplanowa. ps. jak na razie tylko ja wstawiłem filmy jak wygląda zrzucanie wody, więc nie ma do czego porównać. Wszystkie panele na aucie w ten sam sposób pozbywają się wody, trochę szybciej dzieje się to na plastikowych elementach (zderzaki) co widać na filmie.
Pan Miyagi Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2013 Przyznam, że mam mieszane uczucia. Z jednej strony filmik od (chyba) producenta gdzie powłoka zachowuje się jak marzenie a z drugiej strony powyższe rezultaty testów przeprowadzonych na najprawdopodobniej niewłaściwie zaaplikowanej powłoce. Jak żyć? Może aplikację i dalsze testy należałoby powierzyć komuś, kto ma większe doświadczenie w aplikacji powłok?
Rekomendowane odpowiedzi