Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich :)

Chciałem się pochwalić pierwszym polerowaniem. Pacjentem był mój prywatny kropek więc trzeba się było przyłożyć :) Zdjęcia są tylko z zewn mimo że wnętrze też robiłem to niestety zapomniałem aparatu... Jak na moje oko korekta tak na 80-90% czyli cel osiągnięty nie chciałem robić 100% bo nie dorobiłem się jeszcze miernika. Robota zajęła z zewn łącznie 24 godziny.

Mycie wstępne:

Pianownica gloria FM10 a w niej aktywna piana ValetPRO pH Neutral Snow Foam oraz Shiny Garage Red Devil 1:4

Mycie właściwe:

- Rękawica Chemical Guys 3in1

- Ludwik żeby usunąć resztki wosku

- Fluffy dryer

Dekontaminacja:

- Prickbort mac 124

- Glinka Bilt Hamber auto clay medium

- poślizg woda i kilka kropel Megsa Gold Class

- ValetPRO Dragons Breath

Felgi:

- ValetPRO bilberry wheel cleaner

- ValetPRO Dragons Breath

- Bilt Hamber auto clay medium

- Collonite 476s

- Meguiar's Endurance

Korekta lakieru:

- Makita 9227CB

- pasy Menzerny FG 500, PF 2500, FF 4000

- pady Felxi biały, pomarańczowy, żółty – zarówno duże jak I małe

- futro Flexi duże i małe

- Menzerna Top Inspection

- mikrofibry Flexipads białe 40x40 i WET WET LOOK Jasmine 55x40

- taśma z brico

Zabezpieczenie:

- Dodo Juice Lime Prime

- Collonite 476s

- Dodo Juice Blue Velvet (bardzo fajny zapach jak guma do żucia owocowa)

- shiny garage jet-black exterior trim restorer

IMG_5418.JPG

IMG_5415.JPG

IMG_5419.JPG

IMG_5420.JPG

IMG_5423.JPG

IMG_5424.JPG

IMG_5434.JPG

IMG_5436.JPG

IMG_5437.JPG

IMG_5439.JPG

IMG_5441.JPG

IMG_5442.JPG

IMG_5443.JPG

IMG_5457.JPG

IMG_5476.JPG

IMG_5477.JPG

IMG_5479.JPG

IMG_5480.JPG

IMG_5492.JPG

Po :ad: przy użyciu FG500 na wełnie z widocznym hologramem :)

IMG_5498.JPG

IMG_5514.JPG

Lustro po FF4000

IMG_5524.JPG

Tu już po cleanerze i woskach

IMG_5529.JPG

Ostatnia inspekcja lakieru przez pękającego z dumy właściciela :) Pies też nie może uwierzyć własnym oczom :)

IMG_5533.JPG

IMG_5535.JPG

Jeszcze tylko kropka nad i czyli Endurance, którego miałem ochotę się napić tak ładnie pachniał :)

IMG_5536.JPG

IMG_5545.JPG

IMG_5550.JPG

IMG_5555.JPG

IMG_5557.JPG

IMG_5558.JPG

IMG_5562.JPG

IMG_5566.JPG

IMG_5569.JPG

IMG_5572.JPG

Warto było się pomęczyć 8-)

IMG_5570.JPG

Wszelkie uwagi oraz konstruktywna krytyka mile widziane :)

To dodam jeszcze efekt korekty z bliska :)

IMG_5585.JPG

IMG_5583.JPG

IMG_5582.JPG

IMG_5580.JPG

Śladów po gumkach nie udało się usunąć w 100% ale efekt zadowalający :)

IMG_5579.JPG

IMG_5577.JPG

IMG_5575.JPG

Posted

Uwagi by były, gdyby można było zobaczyć choć trochę z tej korekty, teraz średnio widać co zostało zrobione. Więcej zdjęć by się przydało ;)

Ogólnie można powiedzieć - dobra robota, dobry początek, widać, że czytałeś forum, ale poza blaskiem i stanyn riflekszyns nic na fotach nie widać ;)

Posted

jak się pracowalo z lakierem ?

futro było konieczne ?

ogolnie efekt jest jak najbardziej na +

Posted

A ja myślę, że ładnie ci poszło, brakuję więcej zdjęć 50/50 i zdjęć po samej korekcie ale pod halogenem, albo w konkretnym słońcu, żeby było widać jak to wszystko zostało wyciągnięte ;) Ale ogólnie widać, że "raczej" jest to zrobione ze sztuką i tak jak ma być ;)

Następnym razem poszukaj lepszego pleneru :)

Widać, że robota jest ok, kosmetyki dobrze dobrane, oklejenie porządne, ale parę zdjęć więcej i było by elegancko :good:

Posted

Dodałem kilka zdjęć z bliska lakieru po korekcie co prawda już po cleanerze i wosku ale widać że najgłębsze rysy zostały. Czy futro było konieczne hmmm zdecydowałem się na nie bo zobaczyłem że biały pad słabo sobie radził. Halogen mam w planach dopiero :) co do oklejenia to niestety nie zaklejone były lusterka boczne od dołu i pad pomarańczowy został przycięty przez plastik ale to jedyny element o którym zapomniałem :)

Posted

Przedmówcy mają rację, ze 3 zdjęcia po finiszu i z pińć 50/50 :P Arsenał bardzo fajny, to jak najbardziej na plus. No i nic nie zastąpi w relacji drugiej połówki :mrgreen: Jestem oczarowany jej pozowaną fotą 8-) Kolejny plus za wosk Dodo, fajnie bo nieszablonowo :good:

Posted

Jak na I-wszą "polerkę" to efekt bardzo dobry. Szacun :good:

Arsenał fajny - sam mam prawie identyczny - jak na "początek" daje radę :)

Posted

Fajne auto (włoskie ;) ), fajny kolor i dobra robota - trochę mało konkretnych fotek ale ogólnie :good:

Posted

Dobra robota! Pozwolę się podpiąć i spytać przy okazji jak sprawowała się Bilt Hamber z samą wodą ? Nie było ciężko ?

pozdrawiam

• Moderator
Posted

Jak na pierwszy raz wyszlo spoko :good:

Fajnie, ze nie boisz sie pokazac zdjec w sloncu z tym co pozostalo. Za to u mnie DUZY plus ;)

Btw. jak chcesz utrzymac lakier w tym statnie to czym predzej rozbijaj swinke skarbonke i kupuj lepsza rekawice. Ta CG zajedziesz auto bardzo szybko... :)

Posted

Do glinki używałem używałem w tym przypadku jako poślizgu wody z kilkoma kroplami megsa gold class i ciężko mi stwierdzić bo nie miała wiele roboty a nie wstawiłem jej zdjęcia bo w trakcie fotografowania miała nieoczekiwane zderzenie z ziemią :) ale jeżeli chodzi o użycie z sama wodą to też dobrze sobie radzi bo glinkowałem przy użyciu samej wody vectre C :) podszybie musiałem 2 razy przejechać jet black :) co do rękawicy chciałem kupić car pro wool wash mitt ale się jeszcze rozglądam może coś ciekawszego znajdę :) co do lakieru to szukałem niebieskiego ale po polerowaniu ten się wydaje o wiele ładniejszy od niebieskiego :)

Posted

Fajnie wyszło ja się dozbrajam pomalutku i będę się rozprawiał ze swoim tylko czarnym.

Robiłeś coś z ta listwą ze spryskiwaczami np zabieg opalarką?

Posted
zabieg opalarka? nie robiłem tego w sumie to nawet nie wiec co to i po co to się robi :)

plastiki ciemniejsze się robia pod wpływem temperatury

• 2 months later...
Posted

...jak chcesz utrzymac lakier w tym statnie to czym predzej rozbijaj swinke skarbonke i kupuj lepsza rekawice. Ta CG zajedziesz auto bardzo szybko... :)

O co Tobie chodzi z tą rękawicą? mam ich ze 3 sztuki gdyż uważam że za taką cenę są idealne. Oczywiście ta folia w środku nie każdemu przypadnie do gustu ale przy niskich temp. się przydaje.