Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie ,

Przedstawiam wam efekty Mojej pierwszej w życiu korekty , więc napewno widać nie dociągnięcia i błędy , o których sam już nawet wiem . Korekta napewno nie jest na 100% , ale jak dla mnie bardzo zadowalająca . Czas spędzony przy aucie to 36 h w dwie osoby .

Jakieś tam pojęcie o dbaniu auta posiadałem i wcześniej robiłem coś bardziej w stylu Valetingu .

Chętnie poczytam co poprawić co zmienić . To czego żałuje to przedewszystkim brak IPY i może pasty 2500 . Brakło też czegoś konkretnego do szyb , ale to już nadrabiam i muszę kupić coś konkretnego myślę o Autoglym car glass polish

Ok , czas przejść do konkretów , użyte kosmetyki :

Mycie

Shiny Garage Fruit Snow Foam Neutral pH+ APC Nielsen Cyclone

ValetPRO Concentrated Car Shampoo

2 wiadra + rękawica

Dekontaminacja

Autosmart TARDIS

Glinka ValetPRO Blue

Lubrykant QD MOTHERS California Gold

Korekta

Manzerna 500 + biały flexi pad

Manzerna 4000 + zółty pad

Cleaner

Duraglos 652

Wosk

Collinite 476s

Szyby

Bliżej nie znany tester

Rain X

Plastiki zewnętrzne i uszczelki

303 Aerospace

Opony i felgi

Nielsen Brillance

Collinite 476s

Inne

Około 100 metrów taśm

Około 40 mikrofibr

Fluffy

6 słoneczek i 3 inne aplikatory

Pędzelki No Name

A teraz zdjęcia

Auto myte 4 dni wcześniej wyglądało tak :

dsc00003km.jpg

dsc00005qh.jpg

dsc00006fa.jpg

dsc00007ws.jpg

dsc000093w.jpg

dsc000102m.jpg

Auto stawiamy na kobyłkach i opryskujemy Tardis'em

dsc00012on.jpg

Po około 10 minutach przecieram spryskane miejsca i aplikator wygląda następująco

dsc00013lx.jpg

Czas na pianowanie Shiny Garage Fruit Snow Foam Neutral pH + APC Nielsen Cyclone

dsc00014mb.jpg

dsc000163e.jpg

To efekty i widok który mnie bardzo zdziwił

dsc000172u.jpg

Nie zabrakło pędzelków

dsc00022qk.jpg

dsc00023wr.jpg

dsc000262p.jpg

dsc000273.jpg

dsc000313.jpg

dsc000333c.jpg

Mycie , oczywiście na dwa wiadra

dsc000343.jpg

Glinkowanie , jako lubrykant QD Mothersa

dsc000363.jpg

Glinka po masce , jednej stronie i klape bagażnika

dsc000383.jpg

I dalszej części auta

dsc000393.jpg

Mycie po glince i suszenie oczywiście Fluffym

dsc000433o.jpg

Zakamarki i inne nie dostępne miejsca wydmuchujemy

dsc00044se.jpg

W tkz między czasie doprowadzamy nadkola na tyle ile byliśmy w stanie i nakładamy 303 Aero

dsc000503.jpg

Temat kół opuszczamy bo zakładamy świeżo wymalowanie koła i nowe opony , na które położony jest Nielsen Brillance a zimówki idą w piasek i nowy lakier

dsc00054cd.jpg

Zakładamy koła i wjazd do garażu na inspekcje lakieru

dsc000563.jpg

Teraz obraz nędzy i rozpaczy

dsc000602.jpg

dsc00062yd.jpg

dsc000712e.jpg

dsc000742.jpg

dsc00077uy.jpg

Czas na oklejenie

dsc00080rm.jpg

Pierwsze dziewicze przejazdy i pierwsze efekty

dsc00093it.jpg

50/50 po jednym przejeździe

dsc00116az.jpg

dsc000023b.jpg

Po 500 auto wyjechało na mycie i suszenie , następnie kolejne oklejanie z tych etapów zdjęć nie mam , mam natomiast 50/50 między 500 a 4000

dsc00033hr.jpg

I kilka zdjęć gotowych już elementów

dsc000562.jpg

dsc00060bi.jpg

Nocne mycie przy halogenach a dokładnie nakładanie piany , bo reszta została już przeprowadzona w garażu

dsc000692.jpg

Po kolejnym osuszaniu auta czas na cleaner

dsc00074sb.jpg

Etap następny coli

dsc000012v.jpg

Po wosku nakładamy dresingi na plastiki i myjemy szyby na które poźniej nakładamy Rain X

dsc000022w.jpg

dsc000042f.jpg

Nie zapominamy o rejestracji , APC a poźniej coli

dsc000072z.jpg

dsc000082.jpg

Po 3 dniach spędzonych na nakładaniu , ścieraniu , polerowaniu , pędzelkowaniu itp itd czas na wyjazd , złożyło się super że pogoda dziś dopisała o to efekt 36 godzin pracy .

dsc00015ai.jpg

dsc00016ug.jpg

dsc000192p.jpg

dsc000232w.jpg

dsc00032tm.jpg

dsc000402o.jpg

dsc000462b.jpg

dsc00056ow.jpg

Napewno jest wiele rzeczy które można a nawet trzeba po prawić ale jak na pierwszą korektę wybrałem sobie ciężkie i duże auto . Przód auta jest zmasakrowany przez kamienie co widać na kilku fotkach maska i zderzak nadają się do malowania ale na to też będzie odpowiednia chwila .

• Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Moderator
Posted

Bardzo ladnie odzyl. Zastanawia mnie jedynie czy uzycie 4000 po fg500 nie jest zbyt optymistyczne... jak bedziesz mial okazje to uchwyc slonce na masce czy blotnikach :)

Posted

super.. kolejnym etapem powinno być zabezpieczenie antykorozyjne spodu bo na jednej fotce widać, że podwozie jest rude.. ehh ford..

Posted

krd, Moim błędem własnie było brak czegoś pomiędzy 500 a 4000 choć efekt i tak mnie zadowala ale wiem że mając 2500 mogło by być jeszcze lepiej .

Co do fotek jak tylko pogoda pozwoli zrobię

• Moderator
Posted

Pajko, najwazniejsze to nauka na wlasnych bledach, tak trzymaj :good:

Posted

piotrek305, Auto kupiłem w tamtym roku i zabrakło już czasu na konserwację ale w tym roku to mus , choć tragedii nie ma . Wszytko będzie ogarnięte w swoim czasie a dokładnie wolnym czasie

krd, do nauki zostało mi sporo bo planuję jeszcze kilka rzeczy przy Mondeo porobić następny etap motorownia i wnętrze choć tam jest duuuużo lepiej

[ Dodano: 21 Kwiecień 2013, 22:48 ]

krd, Nie wiem czy o takie zdjęcie ci chodziło ale takie znalazłem w folderze z fotkami

88852904.jpg

Posted

Wet looku nabrał bardzo fajnego, szkoda że w pełnym słońcu nie zrobiłeś żadnych zdjęć. Ładne są te czarne fordowskie lakiery :good: Nie planujesz spuścić go delikatnie na ziemie??

Posted

Sucre, Co do fotek zrobi się lepsze po prostu po 3 dniach w garażu nie miałem siły robić lepszych fot . Co do obniżenia to napewno nic nie będzie robione bo jedną pokrakę już mam co prawda na chwile obecną rozgrzebaną i wtrakcie przywracania do życia silnika a wygąda tak

31641042.jpg

Ford ma być wygodny dlatego tez jest to automat , mam nim wjechać wszędzie gdzie tylko chce bez obawy o koła czy inne elementy auta

Posted
pokrakę już mam

:song: nie byłeś z nią kiedyś w TV? :o

mam nim wjechać wszędzie gdzie tylko chce bez obawy o koła czy inne elementy auta

samochód dla Ciebie, a nie Ty dla niego :good:

ale skoro tak, to jeśli jesteś zadowolony z efektu, polecam darować sobie spust nad Panther Black - będziesz zdrowszy :-] można lizać i lizać, a i tak dwa mycia i wyciągasz maszynę od nowa :evil:

Dobrze pasuje koło :good:

Posted

gruby_RS, ja w TV nie byłem był kumpel z Klubu Mazdy troche inną 626

Co do lizania tego lakieru wiem że nie jest on łatwy ale trochę dbania i myślę że tragedii nie będzie

Koło pasuje bo to OEM'owe koło do tego auta i chyba S-Max'a

Posted
super.. kolejnym etapem powinno być zabezpieczenie antykorozyjne spodu bo na jednej fotce widać, że podwozie jest rude.. ehh ford..

Mam też mondeo ale fakt, że młodsze niż kolegi i u mnie rdzy nie znajdziesz.. Za to na byłej astrze II siostry było tyle że po każdej zimie było widać jak sie biodegraduje :D A jak wjechałem nią na kanał i pokazałem ojcu co zaczyna sie dziać to padła decyzja o sprzedaży..

Kolego również od mondeo nie masz czasem pęknietej przedniej sprężyny? Bo jakoś dziwnie leży

A no i kolor prawidłowo to Panther Black, też taki mam :good:

Posted

linkgrabber, rdza to tyko nalot , auto przywiezione z nad morza a tam jak wiadomo sól itp , co do sprężyny wszystko jest OK , może na fotce tak wyszło ale ostatnio auto bylo na przeglądzie i nic nie wyszło wszystko igła

Co do Mazdy na nią też przyjdzie czas i foto relacja

Posted
linkgrabber, rdza to tyko nalot , auto przywiezione z nad morza a tam jak wiadomo sól itp , co do sprężyny wszystko jest OK , może na fotce tak wyszło ale ostatnio auto bylo na przeglądzie i nic nie wyszło wszystko igła

Co do Mazdy na nią też przyjdzie czas i foto relacja

Wiesz ja focusem byłem na przeglądzie, mówie facetowi, że coś z prawej strony puka. On pełen werwy i zapału ruszył w bój uspokająjąc mnie, że jak coś jest to na 100% znajdzie. Z kanału słyszałem tylko dobiegający głos "drążek ok !!" , "wahacz ok !!" itd.. Po 20 minutach wyszedł i powiedział, że to musi być jakiś mały luz. W domu się poddałem wziąłem latarke patrze a sprężyna jedna trzaśnięta więc nie wierz zbytnio w pana od przeglądów.

Posted

Diagnosta to dobry znajomy , a pozatym przy każdym przeglądzie auto przeglądam samemu dodatkowo . Wole wiedzieć co i jak

Posted

Dobra robota,odżyło fordzisko :) jednak dobre koło robi robotę.Środek ogarniety?

Posted

Jak patrzę na twoją GE , żałuje że pozbyłem się swojej :( , Fajna robota ogólnie.

Ja czekam na pady i polerkę zamówiłem dziś i jazda z moją Madzią bo jak patrze na wasze prace aż mnie ściska ...

Posted

Normalnie jakbym widział swoją relację hehe :-) super doprowadzony kombiak i miło ze tak niedaleko dzieją sie takie rzeczy :-)