karmen Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Chodzi o to, że rozbierałem dziś częściowo konsolę środkową i okazało się, że niektóre mocowanie są naderwane nieco i ledwo się trzymają. Jakieśtam foto poglądowe poniżej. W zasadzie to mógłbym użyć po prostu kropeki lub super glue, ale wydaje się, że jednak te elementy chociaż trochę pracują podczas jazdy i trochę elastyczne to musi być połączenie. Te kleje typu kropeka to raczej twarde spoiny robią. Tak więc pytanie moje jest takie: jaki klej do tworzywa użyć? Jak rozpoznać jakiego rodzaju tworzywo sztuczne to jest? Będzie gdzieś to napisane na tych gratach? Nie powiem - jakieś znaczki i symbole są wybite na tych częściach, ale nie wiem co one oznaczają.
MarkPol Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Pewnie to będzie PP. Trudno to skleić czymkolwiek.
art'ek Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 poszukaj u Ciebie w mieście firm spawających plastiki
Damkuz Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Najlepszym spoiwem będzie ten sam materiał klejący co część sklejana. Ja bym rozgrzał to lutownicą i połączył. Jak nie masz lutownicy to rozgrzej kawałek metalu , dotknij na całej długości łączenia i zaciśnij. Powinno dać rade. A najlepiej jak kolega napisał-jedź tam, gdzie spawają plastiki. Za 5 zł masz połączone. P.S. Uwaga, bo niektóre tworzywa po rozgrzaniu "strzelają" czyli efekt jakby się plastik zagotował i wtedy uwaga na ręce i oczy. Ja już tak miałem jeden raz i plastik wtopił mi się w palec. Od tego czasu zawsze robię próbę.
citrofan Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 najlepszy klej do plastikow tomplastic welding firmy versachem
kedar Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Rozmawiałem kiedyś z kolega, który pracował przy produkcji form na kokpity samochodowe. Ponoć deski rozdzielcze są robione z ABSu. Postaram sie odnowić kontakt i dowiedzieć się wiecej. My w pracy używamy klejów Loctite, mogę sprawdzić jaki jest do abs.
karmen Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Sprawdziłem dokładnie. Wszędzie znaczki PP. Znacie to? Nada się? http://www.ekwasek.pl/index.php?product ... od_id=2783
blackmamba Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Tak nada się ale cudów nie będzie delikatnie poruszysz i znów pęknie.
sonax Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 http://allegro.pl/wurth-klej-klebfix-su ... 60527.html Bierz to i da radę.Klej wulkanizuje,a więc trochę "topi" materiał i ładnie łączy. Mam duże opakowanie,ale za daleko mieszkasz.
Tomek WRO Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 karmen, zawieź to do spawania plastików. Tylko wcześniej nie próbuj kleić żadnym klejem bo ciężko będzie oczyścić do spawania. Zapłacisz 5 zeta i nie pęknie. Ja nie próbowałbym używać klejów ew. jak wcześniej pisali samemu zgrzać na gorąco. Stare lutole fajnie się nadają do tego
blackmamba Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Zapłacisz 5 zeta i nie pęknie. No nie 5 zeta ale od 4-paka browca do 50 zł przynajmniej tak chcą w Wawie ale fakt niczym lepiej nie skleisz też kiedyś męczyłem się z tymi plastykami i sklejanie klejem nic nie dało. Jeszcze lepsze rozwiązanie Allegro i polowanie na okazję
MarkPol Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2013 http://www.ataszek.pl/mega/mega-99 Ten jest specjalistyczny do PP. Więc może?
damiann88 Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2013 Ja takie złamania naprawiam lutownicą, najlepiej do tego nadaje się taka mała punktowa, potem można ewentualnie wzmocnić jakimś klejem
legion Opublikowano 27 Lipca 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2017 Temat trochę stary ale może komuś w przyszłości się przydadzą instruktaże jak spawać PP youtube.com/user/ataszek/search?query=PP wszystko wytłumaczone od podstaw wraz z ewentualnym doborem sprzętu. Jeśli uprzeć się na klej to też doradzają jaki wybrać i na co wrócić uwagę.
3echo Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2019 Potrzebuję przykleić listwę na podszybiu w Grande Punto do deski rozdzielczej.Połamały się zaczepy.Wymiana na nową nie wchodzi w grę,gdyż ten typ tak ma.Proszę o radę jakiego typu klej najlepiej się nadaje do tego?
ghost Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2019 5 minut temu, 3echo napisał: Potrzebuję przykleić listwę na podszybiu w Grande Punto do deski rozdzielczej.Połamały się zaczepy.Wymiana na nową nie wchodzi w grę,gdyż ten typ tak ma.Proszę o radę jakiego typu klej najlepiej się nadaje do tego? "klej szewski" używany do butów, klei plastiki, gumę prawie wszystko, latami wytrzymuje mrozy i upały, jak skleisz to zostanie na amen
3echo Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2019 43 minuty temu, ghost napisał: "klej szewski" Tego nie brałem pod uwagę.Już prędzej rozważałem kropelkę,ponieważ to jest "perfidny plastik".
Rekomendowane odpowiedzi