Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Jestem w trakcie pracy nad Porsche Cayenne i na początku korekty :ad: przy doborze odpowiedniej pasty i pada. Lakier nie jest mocno porysowany parę zarysowań typowo parkingowych. Na masce było zmatowienie jak po papierze bo ktoś usuwał ptasią kupę w nieodpowiedni sposób. Wybrałem więc żółty pad Flexi i Menzernę 2500.

Po 2-ch przejazdach :ad: zmatowienie zniknęło.

Właściciel był ze mną i chciał abym spróbował usunąć ryski na drzwiach, więc ta sama kombinacja i po przetarciu IPA i fibrą pojawiły się takie plamki mgiełki. 2-gi przejazd, IPA przecieram fibra i tych mgiełek czy mazi jest jeszcze więcej, na całej powierzchni polerowanej. Wziąłem nową fibrę właściciel kawałek bardzo miękkiego "kocvka" i IPA i po kilkukrotnym przecieraniu większość zniknęła ale nie do końca.

Co mogło być przyczyną :?: ktoś też tak miał :?:

Czy może to fibra była przesiąknięta pastę z tego kawałka maski i mazała resztki pasty :?:

Nadmienię że ten lakier jest chyba miękki choć powinien być twardy bo po glince żółtej ValetPro zostało trochę rys na drzwiach i tylnych błotnikach.

Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny bo jutro rano biorę się dalej za robotę :ad:

Dziękuję i pozdrawiam

[ Dodano: 13 Kwiecień 2013, 21:33 ]

Dodam jeszcze, że działam na Lare EPL 11 obroty to max 3 czyli 1500.

Tak mi się nasunęło, że może za szybko tą Ipę pryskam i przecieram :?: może trzeba dać chwile ostygnąć lakierowi, chociaż mocno ciepły nie był ale jak psiknąłem to odparowywał "dym" jak to z nagrzanej powierzchni

Posted

Marcinie znudziła ci się ręczna robota? ;)

IPA psikaj na chłodny element

co do "zmatowień" muszą się wypowiedzieć bardziej doświadczeni :dontknow:

Posted

Nie wytarłeś pasty dobrze, spróbuj cleanerem jakimś to wyczyścić.

Posted

Sorki, że dopiero teraz piszę ale wczoraj o północy skończyłem Porschaka :ad: i nie miałem siły wcześniej podejść do kompa.

Postaram się niedługo wrzucić małą relację tylko jeszcze trzeba zrobić fotki auta na zewnątrz na gotowo bo oczywiście czasu zbrakło.

A mracając do dziwnych maziajów na lakierze to były to resztki pasty :wallbash: wystarczyło więcej IPA i kilkukrotne przetarcie fibrą i po kłopocie :P

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

Posted
Sorki, że dopiero teraz piszę ale wczoraj o północy skończyłem Porschaka :ad: i nie miałem siły wcześniej podejść do kompa.

Postaram się niedługo wrzucić małą relację tylko jeszcze trzeba zrobić fotki auta na zewnątrz na gotowo bo oczywiście czasu zbrakło.

A mracając do dziwnych maziajów na lakierze to były to resztki pasty :wallbash: wystarczyło więcej IPA i kilkukrotne przetarcie fibrą i po kłopocie :P

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

jakiego ipa uzywasz :?:

• 1 month later...
Posted

Często gdy przy użyciu ipa na chłodnym elemencie zostają mazy itp, to może oznacząć, że stężenie ipy do wody może być za małe. Choć w ostatnim czasie dopracowując sobie metodę zenitu - końcową fazę przejazdów na najniższych obrotach powiem, że czym dłużej popracuje robiąc bardzo wolne przejazdy z kontrolą temp elementu, tym łatwiej jest zdjąć resztki pasty i po użyciu ipa nie pojawiają się mazy itp.

• 2 weeks later...
Posted

Co Wy z tym IPA? Są dużo lepsze środki do usuwania pozostałości past.

Jak czytam ipa, ipa - każdy traktuje ten alkohol jak rozwiązanie wszelkich problemów.

Posted
Co Wy z tym IPA? Są dużo lepsze środki do usuwania pozostałości past.

Jak czytam IPA, IPA - każdy traktuje ten alkohol jak rozwiązanie wszelkich problemów.

Czym usuwasz pozostałości past?

Posted

Mniejsze mazy pozostawia zmywacz silikonowy. No i dokładniej wymywa :)

;)

• Moderator
Posted

APC.