Jump to content

Recommended Posts

Posted

Traf chciał ;) że znalazłem się w Nurnberg na kongresie naukowym dotyczącym powłok wszelkiego rodzaju, jako że trochę zmieniłem zainteresowania za dużo materiału nie mam dla Was , ale zawsze to coś. W każdym bądź razie pewnie dojdzie do polski za jakieś 40 lat ta technologia o ile nie zamkną granic i nie zrobią tutaj drugiej Korei :D O ceny wejściówek nie pytajcie bo zabijają... Wrzucę kilka fotek takich pokazowych , ale również kilka skomentuje. Miłej lektury ;)

Mimo że kupiłem wejściówki na dwa dni to nie byłem w stanie spamiętać co jest gdzie , czułem się jak w labiryncie ;) ale miałem mapkę i się według niej poruszałem.

Kilka zdjęć poglądowych :

Zdj1190cie013_zps032a1c0c.jpg

Zdj1190cie015_zpse8330ea2.jpg

Zdj1190cie054_zpsf154295a.jpg

Stanowisko henkela wraz ze specjalnymi maszynami do robienia lakierów ale nie jestem pewnien do końca :

Zdj1190cie049_zps1d71e6f5.jpg

Co mnie bardzo zaskoczyło - a raczej firma Samsung , która ostro wzięła się za produkcję chemii.

Zdj1190cie072_zps93b1435f.jpg

Stanowisko 3M

Zdj1190cie052_zpsf19ecb56.jpg

Ogólnie zdradzę Wam coś ciekawego , 3M opracował powłokę na felgi której nie da się zakatować czy to syfem z dróg czy opiłkami od zacisków hamulcowych , widziałem krótką prezentacje i bardzo ciekawe się zapowiada, będzie przeznaczone dla profesjonalistów z tego co zrozumiałem .

Na rynku pojawiło się mnóstwo ciekawych lakierów samochodowych , kilka przykładów :

Zdj1190cie017_zps4df7e46d.jpg

Zdj1190cie018_zps5bf3a2f9.jpg

Tutaj już grubsza firma która to współpracuje z łałdi :

Zdj1190cie019_zps9f2a9274.jpg

Mają w swojej palecie nowe xiraliki , które to na prawdę robią wrażenie , niestety zdjęcia słabo ukazują to , ale coś widać ;) na żywo jest po prostu przepięknie ! :D

Zdj1190cie020_zps079b0365.jpg

Zdj1190cie021_zps70d6d08a.jpg

Zdj1190cie022_zps838b1316.jpg

Zdj1190cie023_zps7812c0bb.jpg

Zdj1190cie024_zpsd21de634.jpg

Zdj1190cie025_zps707219ae.jpg

Zdj1190cie026_zpsead74ca9.jpg

Zdj1190cie028_zps085ec9ef.jpg

I teraz chyba najciekawszy wynalazek tej firmy , lakier 3D :D

Zdj1190cie033_zpsf97e988d.jpg

Zdj1190cie034_zps8b99fb79.jpg

To jest całkowicie płaski lakier !! Macałem dotykałem i wszystko co możliwe , powierzchnia jest idealnie płaska .

Zdj1190cie035_zps9e754f0f.jpg

Zdj1190cie036_zps498aee36.jpg

Tu jeszcze inna firma , ma lakier który to zmienia kolor w zależności od światła w którym go obserwujemy , również bardzo ciekawe :D

Zdj1190cie029_zpscf3f3ec0.jpg

Zdj1190cie030_zpsc0b37c3e.jpg

Zdj1190cie031_zps0783f106.jpg

No i teraz coś ciekawego z produktów soc :D Czyli czyste woski naturalne :D

Zdj1190cie039_zpsd223115b.jpg

Zdj1190cie040_zps3c0e01b0.jpg

Zdj1190cie042_zpsd08c1077.jpg

Zdj1190cie043_zps6b854b06.jpg

Nie byłbym sobą jakbym nie wziął próbek dużych próbek :D potem wrzucę fotki :D Ceny tych wosków również kosmiczne :P ale udało się zdobyć całkiem pokaźne próbki. Mam kilka rodzajów, wosk z Afryki , z Chin (ale nie jakiś tam robiony z zabawek) i Carnaube z Brazylii ;)

A to niby jest lakier którego nie da rady zarysować :D

Zdj1190cie044_zps0b6ac4ce.jpg

Zdziwieniem dla mnie była również firma Basf , która to za czasów podstawówki robiła płyty CD DVD :D a teraz prosze jak się rozwinęli :

Zdj1190cie066_zps9287b636.jpg

Zdj1190cie067_zps1da8bcdb.jpg

Zdj1190cie068_zpsbf795e37.jpg

Zdj1190cie069_zps138b18bd.jpg

Zdj1190cie070_zps1aacb088.jpg

Kolejne lakiery 3D

Zdj1190cie074_zpsa75bfe52.jpg

Ten to wygląda jak oko saurona z władcy pierścieni :D

Zdj1190cie075_zpsf535d365.jpg

Zdj1190cie076_zps31d895ef.jpg

A tutaj autor przy starej cytrynie chyba , polakierowanej przez jakąś tam firmę, lakier dosłownie bez żadnej skazy , nawet w salonach takich nie ma , więc albo był ostry detailing , albo jakaś genialna technologia !

Zdj1190cie078_zpse6ab20d6.jpg

A tu jeszcze na pocieszenie przed wejściem słit focia na fejsbuczka ! :D

Zdj1190cie088_zps6784298a.jpg

Dużo genialnych ludzi , wystawców , masa ciekawych powłok , na prawdę rewelacyjna sprawa, a przyszłym roku jest American Coating Show :D

Posted

Nie masz pojęcia jak Ci zazdroszczę :shock:

Najbardziej próbek wosków :cry:

Świetnie, że wrzuciłeś relację. Czekają nas duuuuże zmiany :)

Posted
Zdziwieniem dla mnie była również firma Basf , która to za czasów podstawówki robiła płyty CD DVD a teraz prosze jak się rozwinęl
;)

"BASF SE – Największe przedsiębiorstwo chemiczne na świecie [1] z siedzibą w Niemczech"

Posted

kuflik, tak wszystko prawda , ale nie zdawałem sobie sprawy jaką są potęgą ;)

wojtassss, nic straconego , w 2014 jest American Coatings Show :D hehe

Posted

PS zapomniałem dodać najciekawszego zdjęcia z wycieczki :D tylko robione przy ok 200km/h :P

Zdj1190cie090_zps0df74411.jpg

Żeby nie było tak kolorowo padł mi telefon i padł aparat - sprawiedliwość musi być :P Także zdjęcia próbek moich zrobione dyktafonem ;)

IMG_20130321_180039_zps27049323.jpg

IMG_20130321_180106_zpsce98aba6.jpg

• Master
Posted

Ach, te próbki :-]:good: . Tego zazdroszczę najbardziej. Czy mógłbyś napisać coś o nich, tzn. jakieś nazwy, właściwości, postać, no i gdzie to wszystko można dostać? Ktoś przecież to oferował. Posiadasz jakieś materiały w tym temacie? 8-)

Posted

Hehe dokładnie miałem pisać, żeby podesłać te próbki Kecavowi to przynajmniej z nich użytek zrobi :)

Posted

bienek, one nie będą tylko leżały ;) nie martw się ;)kecav, póki co narazie nic mówić nie będę ;) inaczej bym nie wycinał tych nazw :D

• Master
Posted
one nie będą tylko leżały nie martw się
Czyli mamy na forum drugiego alchemika?

venomGD mam taką nadzieję, że wreszcie nie będę sam :):good: . Oby.

Pozostaje tylko trzymać kciuki, że wreszcie ktoś mądrzejszy ode mnie zabierze sie za to, bo u mnie ciągnie się to jak flaki z olejem :D .

Na PW podpowiadają mi inni , ale może nie chodzić o kahlwax z którym mam już kontakt od jakiegoś czasu. Chociaż nigdy nie wiadomo, bo może chodzi o Miryca czy też wosk z otrębów ryżowych. W każdym razie, zawsze wszelkie informacje i nowości są mile widziane, a zwałaszcza możliwość ich przetestowania.

Woski woskami, ale z punktu widzenia wykonania, ważniejszym wydaje się być dobór odpowiednich rozpuszczalników i innych dodatków, bez których ani rusz. I tu mogło być ciekawie na takich targach.

Generalnie bardzo fajny wątek, bo dzięki venomGD, można bez problemu dotrzeć do innych wystawców o których nawet nigdy nie słyszałem, a zajmują się (produkują) rzeczy z 'naszj' dziedziny.

Posted

kecav, ostrożnie z opisywaniem tego co robisz... a co do samego tworzenia to pamiętaj o mieszadle wysokoobrotowym(blender jakiś taki starczy bo musi ładnie rozbić) i sposobu łączenia/dolewania substratów. Więcej Ci nie doradzę, najwyżej jak coś sam ulepie to się pochwalę finalnym wynikiem ;)

• Master
Posted
kecav, ostrożnie z opisywaniem tego co robisz...

Jakby to powiedzieć?, myślę, że nie napisałem nic, co by nie było ogólnodostępne. Wiedza 'tajemna' zaczyna się mniej więcej tu:

sposobu łączenia/dolewania substratów

i oczywiście właściwe proporcje.

Zawodowo się tym zupełnie nie trudnię, tym większa uciecha jak coś wychodzi :) .

Wiem również, że zawodowi chemicy, nie są skłonni do zbytniej pomocy i chyba po części ich rozumiem, bo wiedza kosztuje, a jak już jest upubliczniona, to już nie jest 'tajemna' i nie da się na niej zarobić. Tym niemniej zawsze będę kibicował wszystkim, którzy próbują takiej zabawy, bo to uczy pokory i doceniania pracy innych. Jeśli tylko ktoś będzie miał trochę samozaparcia i wytrwałości, to na podstawie tylko wątków choćby z DW jest w stanie rozpocząć swoją przygodę. Reszta przyjdzie z czasem.

p.s.

Z niecirpliwością czekam na Twoje lepidło. :good:

Posted

Sposób łączenia to już jest niezła filozofia , wszystko ma tutaj ogromne znaczenie , od temperatury po pH substratów. Nie znajdziesz nigdzie gotowca, bo ktoś musi się namęczyć i to zrobić a to już jest wyzwanie- własność intelektualna. Fajnie że coś tam grzebiesz :good: Ja jak coś ulepie to zrobie jakieś testy w komorze i na ścieralność i wrzuce do działu giełda niech dalej ludzie się bawią :D Tak myślę że zrobię 30 , 40 , 50 i 60 procent zawartości naturalnego wosku, ale to jeszcze się okaże bo muszę dobrać inne substraty. Jak będzie czas to jeszcze może modyfikatorów dodam coby poprawić co nie co.

• Master
Posted
Tak myślę że zrobię 30 , 40 , 50 i 60 procent zawartości naturalnego wosku

Rozumiem, że tak jak napisałeś - 'naturalnego wosku' - niekoniecznie carnauby?

Te procenty to masz na myśli wagowo czy objętościowo? Wiesz o co pytam :D .

No i oczywiście czy 'naturalne' czy silokony itp. ?

Wiem, wiem, dużo pytań, ale to jest bardzo ciekawe (przynajmniej dla mnie) :) .

Posted

Mam taki sposób że robię do wyznaczonej masy, uwzględniając parowanie. Zrobię z tych próbek co mam, więcej nie będzie mi się chciało przy tym dłubać.