Skocz do zawartości

Ford Galaxy 1995r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przedstawiam moje dzisiejsze działania mające na celu szybkie doprowadzenie wnętrza Forda Galaxy do stanu używalności. Autko było użytkowane przez Panią Listonosz :|

Stan wnętrza tragedia, z weluru zrobiły się pół skóry, tak samo boczki a do tego wszystko pożółknięte od wyjarania niewiarygodnej ilości fajek...

Zanim się za to zabrałem wietrzyło się kilka godzin.

Do pracy został zaprzęgnięty ciężki zawodnik czyli Dimer a na fotele i boczki Nielsen Nap Low Foam. Używane oczywiście w miarę rozsądne stężenia, plastiki się doczyściły bez przebarwień i innych takich.

Relacja może niezbyt obszerna ale nie miałem możliwości aby robić więcej fotek.

Auto będzie dokończone w poniedziałek i wtedy będzie przedstawiony efekt finalny. Na deskę rozdzielczą i plastiki pójdzie PB Natural Look,a co jeszcze to się zobaczy.

Wstępne efekty prac:

To co zastałem we wnętrzu:

DSC0588jp_xqseswx.jpg

DSC0589jp_xqseswe.jpg

DSC0590jp_xqseswq.jpg

DSC0591jp_xqsessx.jpg

DSC0592jp_xqsessw.jpg

DSC0593jp_xqsessa.jpg

DSC0595jp_xqsesaw.jpg

DSC0596jp_xqsesaq.jpg

DSC0597jp_xqsesqa.jpg

Blee.. :shock:

DSC0598jp_xqseapr.jpg

DSC0599jp_xqseapn.jpg

Kilka 50/50

DSC0600jp_xqseapa.jpg

DSC0602jp_xqseahh.jpg

DSC0594jp_xqseahn.jpg

Efekty powoli finalne:

DSC0603jp_xqseahs.jpg

DSC0604jp_xqseahq.jpg

DSC0605jp_xqsearh.jpg

Smrodu fajek prędko się nie pozbędziesz, przydało by się porządne pranie ekstrakcyjne. Czekam na efekt finalny :) moze być ciekawie. Jak tak jest w środku to na zewnątrz ?

Na lewarku zmiany biegów:D widze ze jakas radosna twórczość Pani listonosz :lol::lol:

Trzeba przyznać że autko konkret zapuszczone :D ale tak jak przyznał masa140 na takich najlepiej widać zmianę ;) a musze przyznać że ostatnio tak mi wpadły w oko takie galaxy/alhambry/sharany że chętnie bym się zamienił na takiego :-] Pozdrawiam :P

• Moderator

Wszystko fajnie, ale jako ze robilem juz ten model to pare uwag:

- na zdjeciach nie widac zebys zdjal plastikowe nakladki miedzy fotelem na tym dolkiem ;P

- mogles zdjac plastiki wokol recznego

- plastiki przy skrzyni biegow

- przy tym kratkowanym nadmuchu na drugi rzad siedzen rowniez pelno syfu sie zbiera, ale nie widze bys rozebral ;P

Reasumujac, mogles te 10min na krecenie srubokretem poswiecic wiecej :P

Ale i tak rozumiem. Wyszlo bardzo przyzwoicie :good:

Wszystko fajnie, ale jako ze robilem juz ten model to pare uwag:

- na zdjeciach nie widac zebys zdjal plastikowe nakladki miedzy fotelem na tym dolkiem ;P

- mogles zdjac plastiki wokol recznego

- plastiki przy skrzyni biegow

- przy tym kratkowanym nadmuchu na drugi rzad siedzen rowniez pelno syfu sie zbiera, ale nie widze bys rozebral ;P

Reasumujac, mogles te 10min na krecenie srubokretem poswiecic wiecej

Jasne, mógł również wyciągnąć całkowicie wykładzinę i umyć blaszaną podłogę pod spodem, mógł odkręcić boczki drzwiowe i poszycie drzwi wyczyścić. Zaryzykowałbym również ściagnięcie podsufitki i wyczyszczenie jej od drugiej strony żeby pozbyć się całkowicie smrodu fajek.

Ludzie rozbrajacie mnie - może ktoś zapyta jaki budżet właściciel samochodu przeznaczył na doprowadzenie go stanu używalności. Może ktoś to robi za 200zł i raczej już nie ma ochoty za tak marną kasę rozbierać połowy samochodu. Niektórym się wydaje że jak ktoś już coś robi przy samochodzie to począwszy od wnętrza, powienien go jeszcze umyć, odświeżyć lakier i zrobić detailing komory silnika. Jak już coś nie jest zrobione to się kręcenie nosem zaczyna ;)

Może chłopak nie żyje z czyszczenie samochodów, może wziął za tą usługę 1000zł, może nie czuje się na siłach demontować połowy samochodu w obawie przed uszkodzeniem plastików...

BTW robota całkiem fajnie wyszła. Pokaż zdjęcia finalne :)

• Moderator

rascall, ale to jest dział "pokaż swój blask" a nie co komu zrobiłem za dwie stówy :P więc krd ma pełne prawo do konstruktywnych uwag.

Praca super! Szkoda że oglądałem ją przy śniadaniu :( - trochę mi się jeść odechciało :D:D

Dokladnie tak jak mowisz rescall.. Czasem po prostu za wzieta kase nie ma sie weny zeby rozgrzebywac auto... Fotki fialne m.in. Wypranych foteli i zlozonej calosc beda w poniedzialek popoldniu gdy autko bedzie zlozone.

Do prani byl uzyty odkurzacz mokro/sucho Karchera, wiaderko i szczoteczka. Wstepny oprysk na fotel z Dimera a pozniej szorowanie mikstura: Nielsen+plyn Tymek+plyn do dywanow Tak i na to proszek Karchera do ekstrkcji. taka moja sprawdzona mieszanka;)

Auto po odszczurzeniu idzie do mechnika na naprawe glowicy i na sprzedaz. Ale to juz nie moja dzialka tylko wlasciciela.

Co do Dimera macie jakieś złe doświadczenia?? Ja powiem szczerze w czyszczeniu wnetrza na nim bazuje Wstepnie rozrabiam go 1:30 a do samego prania od 0.5 l do 1 tego roztworu na 5 litrów wody. Jeszcze nikt nigdy mi nie powiedział że mu szmatę z Fotela zrobiłem albo że wyszły odbarwienia.

A Pro Głównego Tematu... Praca moim zdaniem wyszła zacnie. A Auto Musiało tragicznie śmierdzieć ;/

Czekam na Finalne fotki ..

Akurat te drzwi to tak dziwnie oświetlone były i już po wyczyszczeniu plastików :) Ale mniej więcej taki sam efekt był :D

Dziś autko zostało poskładane, raz jeszcze odkurzone ( podłoga nie była przepierana) i złożone. Fotele wylądowały na swoich miejscach, poprawiłem jeszcze kilka rzeczy i zabezpieczyłem elementy z tworzywa PB Natural Look. Z zewnątrz został tylko umyty z racji tego że jeszcze sobie postoi po mechanikach... :/

W paru miejscach na fotelach moja mieszanka i szorowanie nie dała rady niestety i dziś jeszcze to poprawiałem, stąd widoczne w paru miejscach ciemniejsze obszary na fotelach które są wynikiem tego że jeszcze wszystko nie doschło... Chociaż różnica i tak jest kolosalna :D

Foty robione niestety Xperią x10 więc jakość nie powala....

1jpg_xqqhrwp.jpg

2jpg_xqqhraa.jpg

3jpg_xqqhxpq.jpg

4jpg_xqqhxhe.jpg

5jpg_xqqhxrq.jpg

6jpg_xqqhxxw.jpg

7jpg_xqqhxxq.jpg

8jpg_xqqhxew.jpg

9jpg_xqqhxwp.jpg

10jpg_xqqhxsp.jpg

11jpg_xqqhxan.jpg

12jpg_xqqhxas.jpg