Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderator
Opublikowano
Kupiłem sobie nowego Flaffy Dryer ale zapomniałem ,że przy pierwszym praniu strasznie farbuje. Teraz np pad żółty 3M zlevelował mi na kolor niebieski. :cry: Macie jakie sposoby jak to odbarwić ?

Zmiana koloru nie wpływa na właściwości pada - bez stresu ;)

Musisz tylko pamiętać, ze Twój niebieski 3M to tak naprawd żółty 3M :P

• Odpowiedzi 10,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Panowie co najlepiej położyć pod MEGUIARS GOLD CLASS WAX CARNAUBA PLUS ? :o Dostałem takie cudo w prezencie i nie wiem czego użyć jako cleaner/podkład.

Pozdr

Opublikowano

IPĘ używasz przy korekcie, żeby usunąć reszty pasty polerskiej więc w jaką zasadność miałoby tutaj?

pre wash -> płukanie -> mycie na dwa wiadra -> płukanie -> dekontaminacja (prickbort, ironx, glinka) -> płukanie -> wycieranie -> cleaner za pomocą aplikatora -> spolerowanie go fibrą -> wosk za pomocą aplikatora -> spolerowanie go fibrą

następnie co mycie, a dokładniej po nim, po wytarciu bierzesz QD robisz psik i rozprowadzasz fibrą do spolerowania.

do tego szyby i detale. I już masz zajeee ładnie wyglądające auto. Do tego 1 lub 2 razy w roku korekta mechaniczna (zależy od stanu lakieru) i co zmianę kół czyścił syf spod nadkoli.

Do tego co tydzień czyścisz wnętrze a co 4-6 miesięcy pierzesz ekstrakcyjnie. I czyścisz i zabezpieczasz skórę (czas zależy od środka konserwującego)

Opublikowano
Panowie co najlepiej położyć pod MEGUIARS GOLD CLASS WAX CARNAUBA PLUS ? :o Dostałem takie cudo w prezencie i nie wiem czego użyć jako cleaner/podkład.

Pozdr

ze stajni MEGUIARS to MEGUIAR'S ULTIMATE POLISH.

Opublikowano
IPĘ używasz przy korekcie, żeby usunąć reszty pasty polerskiej więc w jaką zasadność miałoby tutaj?

Zasadność wynikająca z praktyki wielu ludzi. Dotyczy to Colli 476. Sam to wypróbowałem w zimie. Po korekcie -IPA,cleaner,nastepnie zmycie go IPĄ i na goły,odtłuszczony lakier Colli. Siedział od października do marca i zszedł dopiero po Ludwiku. W poprzednich sezonach zimowych kiedy kładłem go na cleanery Lusso i Vanillę Hand Glaze siedział znacznie krócej. Tak więc jesli chodzi o Collinite 476 jest to zasadne.

Opublikowano

Jak najbardziej możesz je nawoskować. Wosk ma na celu przecież nie tylko podbijanie blasku ale również ochrone.

• Moderator
Opublikowano
Co wszyscy z tą IPĄ się uwzięli. Bez IPY.

Nie uwzieli, tylko pod twory sealantowo-woskowe - FK1000 czy wlasnie Colli lepiej zmyc cleaner ipa by zostawic powierzchnie oczyszczona i jalowa. Przedluza to wtedy znaczaco okres ochrony lakieru auta.

Rozwiazanie to zostalo przetestowane przez wielu uzytkownikow forum i zdanie pokrywa sie.

Bo rozumiem, ze oczywiscie testowales obydwa rozwiazania i stad polecasz nie stosowanie ipy przed Collim? Siedzial dluzej jak bez ipy?

Opublikowano

Panowie czy aplikator gąbkowy bilt hamber można myć po woskowaniu lub po BH za pomocą wody z szarym mydłem tak by nadawał sie do ponownego użycia? czym myjecie swoje aplikatory?

chodzi mi o domowy sposób ;)

Opublikowano

Panowie znowu testuje pewnien wosk i chciałbym zapytać co sądzicie o kropelkach po nim. :) Słabej jakosci ale coś tam widać

20130520009.jpg

20130520008.jpg

20130520007.jpg

Opublikowano
Panowie czy aplikator gąbkowy bilt hamber można myć po woskowaniu lub po BH za pomocą wody z szarym mydłem tak by nadawał sie do ponownego użycia? czym myjecie swoje aplikatory?

chodzi mi o domowy sposób ;)

jelen.png.f329619e7062f06775ce6b4b60cbb87f.png

Opublikowano
Co wszyscy z tą IPĄ się uwzięli. Bez IPY.

Nie uwzieli, tylko pod twory sealantowo-woskowe - FK1000 czy wlasnie Colli lepiej zmyc cleaner IPA by zostawic powierzchnie oczyszczona i jalowa. Przedluza to wtedy znaczaco okres ochrony lakieru auta.

Rozwiazanie to zostalo przetestowane przez wielu uzytkownikow forum i zdanie pokrywa sie.

Bo rozumiem, ze oczywiscie testowales obydwa rozwiazania i stad polecasz nie stosowanie ipy przed Collim? Siedzial dluzej jak bez ipy?

Dochodzi do tego, że DG#652 też sie przemywa ipą, co dla mnie jest bzdurą. Zamiast mycie IPĄ, uważam, że warto polecać cleanery typowo sealantowe. Jest ich kilka na rynku. Sam posiadam trzy i każdy z nich świetnie współgra z najbardziej pospolitym sealantem czyli FK 1000.

Opublikowano

Czy u któregoś z partnerów forum można kupić pasty Menzerny w ilości 50-100 ml?

Opublikowano
Czy u któregoś z partnerów forum można kupić pasty Menzerny w ilości 50-100 ml?

Nie ;)

Kup,użyj,sprzedaj ;)

Opublikowano

Zasadność wynikająca z praktyki wielu ludzi. Dotyczy to Colli 476. Sam to wypróbowałem w zimie. Po korekcie -IPA,cleaner,nastepnie zmycie go IPĄ i na goły,odtłuszczony lakier Colli. Siedział od października do marca i zszedł dopiero po Ludwiku. W poprzednich sezonach zimowych kiedy kładłem go na cleanery Lusso i Vanillę Hand Glaze siedział znacznie krócej. Tak więc jesli chodzi o Collinite 476 jest to zasadne.

I właśnie stąd potem milion razy w pytaniach i zestawach jest napisane: cleaner - IPA

Każdy patrzy cena IPA a cena cleaner to wybiera IPA.

Wg mnie zawsze było tak, że IPA była używana tylko i wyłącznie w trakcie korekty do inspekcji i czyszczenia reszty pasty. A pod wosk szedł cleaner. Zawsze tak robiłem i nigdy nie narzekałem. Zwłaszcza przy colli 476. A coraz częściej widzę, że wszyscy leją tę IPE litrami. Skoro jest o tyle lepsza od cleanerów to ja też chciałbym się dokształcić i z chęcią poczytam te testy z forum tylko nie mogę znaleźć.

Wiadomo ile osób tyle sposobów, EOT

Opublikowano

Nie rozumiemy sie. Na tym Forum oraz na forach zagranicznych fachowcy spostrzegli,że Colli 476 dłużej się trzyma w zimie położony na gołym lakierze. I ja-wzorem ludzi z którzy to stosują równiez po raz pierwszy tej zimy to zastosowałem i okazło sie to byc parawdą. Ale powtarzam. Dotyczy to Colli,praktykowane w okresie zimowym gdzie wygląd ma mniejsze znaczenie. Nie napisałem,że to praktyka która powinna byc stosowana zawsze i wszedzie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.