tees Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Witam W listopadzie ubiegłego roku kupiłem nową pianę aktywną VALETpro pH NEUTRAL SNOW FOAM w 5l butelce. Miesiąc temu zauważyłem że od połowy butelki w dół jest inna barwa chemii tak jakby osad. Dziś chcąc użyć marolexa z tą pianą po napompowaniu i dosłownie 10 sekundach pianowania auta nagle piana zaczęła strzelać punktowo. Gdy rozebrałem końcówkę na filcu były małe białe gródki. Czy coś jest nie tak z tą chemią? edit - piana nigdy nie była przechowywana w temperaturze niższej niż 17°C - wstrząsałem butelką ale osad nadal został - po rozebraniu marolexa na części pierwsze osad z piany przytkał sitko rurki, dysze i filce Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
rickson Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 Wymieszałeś porządnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stefan-16 Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 A gdzie go trzymasz?? Może za zimno, bo mój też się tak zachowuje ale to od niskich temp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SJake Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 tees, pH neutral przetrzymywana w niskich temperaturach zmieni stan skupienia na mydliny. Ogrzej ją do temperatury pokojowej. Wszystko wróci do normy... Link to comment Share on other sites More sharing options...
tees Posted February 14, 2013 Author Report Share Posted February 14, 2013 Stefan-16, tak wstrząsałem i nadal to samo rickson, w szafie temperatury jakie tam panują to min. 17 max 25 stopni SJake, więc warunki idealne a tak się zrobiło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek WRO Posted February 14, 2013 Report Share Posted February 14, 2013 tees, jakiś czas temu było o tym już na forum. Cały stuff do auta przyniosłem do domu z garażu. Przy ok 10 st. C. VPNSF zaczął mętnieć, surfex hd lekko również. Wstrząsnąłem, użyłem i nie było problemu Przytrzymaj przy grzejniku i wstrząśnij porządnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
escimo Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 tees, wymieszaj, przelej przez sitko i będzie OK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dystrybutor EXCEDE Posted February 16, 2013 Dystrybutor Report Share Posted February 16, 2013 tees, Pozostaw w temp pokojowej ze 2 dni, a wszytsko wróci do normy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smalec Posted February 16, 2013 Report Share Posted February 16, 2013 akurat dzisiaj natrafiłem na ten sam problem Link to comment Share on other sites More sharing options...
sauber Posted February 16, 2013 Report Share Posted February 16, 2013 Mam ten sam problem. A ciągle mam go w pokoju, gdzie temp. nie przekracza +25 ani nie jest zimniej niż +10. Ciekawe zjawisko..Prędzej miałem inne piany i nic podobnego się nie działo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek6 Posted February 17, 2013 Report Share Posted February 17, 2013 U mnie ten sam problem ze Snow Foam. Regularnie czyszczę filce w Marolexie z osadu, bo inaczej produktywność piany drastycznie spada. Ciekawe jak z innymi pianami to wygląda, bo szczerze mówiąc jak od roku używam VP i nie testowałem niczego innego. Neutralne ph i dobre domywanie wstępne są na + dla tej piany. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dystrybutor e36ace Posted February 22, 2013 Dystrybutor Report Share Posted February 22, 2013 Ciekawe jak z innymi pianami to wygląda, bo szczerze mówiąc jak od roku używam VP i nie testowałem niczego innego. używam Angelwax i nic takiego się nie dzieje przechowuję w temp pokojowej,natomiast drugą pianę mam marketową litr za 10zł przechowywane w temp ok 2-3 stopni i też nic się z nią nie dzieje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał_Excede Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 e36ace, ValetPRO pH Neutral ma wyjątkowy skład i dlatego osad tylko w tej piane się wytrąca. Oczywiście jest to proces całkowicie odwracalny po pozostawieniu piany w ciepłym pomieszczeniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dystrybutor e36ace Posted February 22, 2013 Dystrybutor Report Share Posted February 22, 2013 ja kosmetyków ValetPro nie krytykuję bo sam ich używam ale akurat piany nie,kolega wyżej pytał o inne piany to odpowiedziałem pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
koko Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 U mnie identyczna sytuacja VP NSF rozwarstwiony, aż jestem ciekaw czy wróci w temp pokojowej do normy, obecnie w garażu nie ogrzewanym ale temp nie spada nigdy poniżej 10 stopni. Też myślałem ze z nią coś nie tak, daty ważności nie znalazłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
escimo Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 Swoją drogą, VP Advanced NSF nie ma problemu z rozwarstwianiem się Link to comment Share on other sites More sharing options...
tees Posted February 22, 2013 Author Report Share Posted February 22, 2013 e36ace, Oczywiście jest to proces całkowicie odwracalny po pozostawieniu piany w ciepłym pomieszczeniu. w pierwszym poście jest przeze mnie napisane że: - piana nigdy nie była przechowywana w temperaturze niższej niż 17°C - wstrząsałem butelką ale osad nadal został następnym krokiem było pozostawienie butelki na grzejniku o temperaturze ~32°C i wstrząsanie ale nadal nic Link to comment Share on other sites More sharing options...
ValetPRO Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 następnym krokiem było pozostawienie butelki na grzejniku o temperaturze ~32°C i wstrząsanie ale nadal nic Pozostaw w pokojowej temperaturze (19-20 st. C) przez 2-3 dni, jeśli się nie poprawi to prosimy o kontakt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tees Posted February 22, 2013 Author Report Share Posted February 22, 2013 następnym krokiem było pozostawienie butelki na grzejniku o temperaturze ~32°C i wstrząsanie ale nadal nic Pozostaw w pokojowej temperaturze (19-20 st. C) przez 2-3 dni, jeśli się nie poprawi to prosimy o kontakt. Produkty są zawsze przechowywane w takiej a nawet wyższej temperaturze. Jeszcze raz spróbuje pozostawić butelkę na grzejniku (~30°C) przez dłuższy czas. P.S dziś zauważyłem na dnie małe czarne "kropki" tak jak by "bród". Jakiś czas temu gdzieś na forum znalazłem podobny problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cimals Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 Pozostaw w pokojowej temperaturze (19-20 st. C) przez 2-3 dni, jeśli się nie poprawi to prosimy o kontakt. moja piana już stoi kilka tygodni w domu i osad tak jakby proszek jest na dnie cały czas. Piana ładnie się pieni, ale po chwili zapycha filce. Mieszanie niestety nic nie daje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
koko Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 Moja tez dzisiaj trafiła do pokoju zobaczymy po paru dniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek750 Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 Witam Również to zauważyłem u siebie, ale nic się nie odzywałem do puki nie zobaczyłem tego tematu i że nie mi tylko tak się stało! Bańka z pianą stoi cały czas w pokoju nie daleko grzejnika gdzie temp. jest na pewno ok 20 stopni. Dzisiaj ją postawiłem na grzejniku, poczekam aż się zagrzeje i spróbuję potrząsnąć aby sie wymieszało, zobaczymy co z tego wyjdzie. Odezwę się tak czy siak i opowiem czy pomogło czy nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
smalec Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 jak grudki zostaną to trzeba przecedzić i tyle Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek750 Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 jak grudki zostaną to trzeba przecedzić i tyle A czy wtedy piana nie traci jakiś swoich właściwości, jeżeli cos się z niej wytrąciło w postaci tych ziarenek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
smalec Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 tego nie sprawdzałem, ale nie mam wyjścia bo u mnie chyba grudki nie zniknęły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts