Jump to content

osad w butelce z pianą aktywną

Recommended Posts

Posted

Witam

W listopadzie ubiegłego roku kupiłem nową pianę aktywną VALETpro pH NEUTRAL SNOW FOAM w 5l butelce. Miesiąc temu zauważyłem że od połowy butelki w dół jest inna barwa chemii tak jakby osad. :? Dziś chcąc użyć marolexa z tą pianą po napompowaniu i dosłownie 10 sekundach pianowania auta nagle piana zaczęła strzelać punktowo. :dontknow: Gdy rozebrałem końcówkę na filcu były małe białe gródki. Czy coś jest nie tak z tą chemią?

edit

- piana nigdy nie była przechowywana w temperaturze niższej niż 17°C

- wstrząsałem butelką ale osad nadal został

- po rozebraniu marolexa na części pierwsze osad z piany przytkał sitko rurki, dysze i filce

Pozdrawiam

Posted

tees, pH neutral przetrzymywana w niskich temperaturach zmieni stan skupienia :) na mydliny. Ogrzej ją do temperatury pokojowej. Wszystko wróci do normy...

Posted

Stefan-16,

tak wstrząsałem i nadal to samo

rickson,

w szafie :P temperatury jakie tam panują to min. 17 max 25 stopni

SJake,

więc warunki idealne a tak się zrobiło

Posted

tees, jakiś czas temu było o tym już na forum. Cały stuff do auta przyniosłem do domu z garażu. Przy ok 10 st. C. VPNSF zaczął mętnieć, surfex hd lekko również. Wstrząsnąłem, użyłem i nie było problemu :good: Przytrzymaj przy grzejniku i wstrząśnij porządnie

Posted

Mam ten sam problem. A ciągle mam go w pokoju, gdzie temp. nie przekracza +25 ani nie jest zimniej niż +10. Ciekawe zjawisko..Prędzej miałem inne piany i nic podobnego się nie działo...

Posted

U mnie ten sam problem ze Snow Foam. Regularnie czyszczę filce w Marolexie z osadu, bo inaczej produktywność piany drastycznie spada. Ciekawe jak z innymi pianami to wygląda, bo szczerze mówiąc jak od roku używam VP i nie testowałem niczego innego. Neutralne ph i dobre domywanie wstępne są na + dla tej piany.

• Dystrybutor
Posted
Ciekawe jak z innymi pianami to wygląda, bo szczerze mówiąc jak od roku używam VP i nie testowałem niczego innego.
używam Angelwax i nic takiego się nie dzieje przechowuję w temp pokojowej,natomiast drugą pianę mam marketową litr za 10zł :lol: przechowywane w temp ok 2-3 stopni i też nic się z nią nie dzieje
Posted

e36ace, ValetPRO pH Neutral ma wyjątkowy skład i dlatego osad tylko w tej piane się wytrąca. Oczywiście jest to proces całkowicie odwracalny po pozostawieniu piany w ciepłym pomieszczeniu.

• Dystrybutor
Posted

ja kosmetyków ValetPro nie krytykuję bo sam ich używam ale akurat piany nie,kolega wyżej pytał o inne piany to odpowiedziałem pzdr

Posted

U mnie identyczna sytuacja VP NSF rozwarstwiony, aż jestem ciekaw czy wróci w temp pokojowej do normy, obecnie w garażu nie ogrzewanym ale temp nie spada nigdy poniżej 10 stopni. Też myślałem ze z nią coś nie tak, daty ważności nie znalazłem :)

Posted
e36ace, Oczywiście jest to proces całkowicie odwracalny po pozostawieniu piany w ciepłym pomieszczeniu.

w pierwszym poście jest przeze mnie napisane że:

- piana nigdy nie była przechowywana w temperaturze niższej niż 17°C

- wstrząsałem butelką ale osad nadal został

następnym krokiem było pozostawienie butelki na grzejniku o temperaturze ~32°C i wstrząsanie ale nadal nic :/

Posted

następnym krokiem było pozostawienie butelki na grzejniku o temperaturze ~32°C i wstrząsanie ale nadal nic :/

Pozostaw w pokojowej temperaturze (19-20 st. C) przez 2-3 dni, jeśli się nie poprawi to prosimy o kontakt.

Posted

Pozostaw w pokojowej temperaturze (19-20 st. C) przez 2-3 dni, jeśli się nie poprawi to prosimy o kontakt.

Produkty są zawsze przechowywane w takiej a nawet wyższej temperaturze.

Jeszcze raz spróbuje pozostawić butelkę na grzejniku (~30°C) przez dłuższy czas.

P.S dziś zauważyłem na dnie małe czarne "kropki" tak jak by "bród". Jakiś czas temu gdzieś na forum znalazłem podobny problem.

Posted

moja piana już stoi kilka tygodni w domu i osad tak jakby proszek jest na dnie cały czas. Piana ładnie się pieni, ale po chwili zapycha filce. Mieszanie niestety nic nie daje.

Posted

Witam

Również to zauważyłem u siebie, ale nic się nie odzywałem do puki nie zobaczyłem tego tematu i że nie mi tylko tak się stało!

Bańka z pianą stoi cały czas w pokoju nie daleko grzejnika gdzie temp. jest na pewno ok 20 stopni.

Dzisiaj ją postawiłem na grzejniku, poczekam aż się zagrzeje i spróbuję potrząsnąć aby sie wymieszało, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Odezwę się tak czy siak i opowiem czy pomogło czy nie. :roll:

Posted
jak grudki zostaną to trzeba przecedzić i tyle :o

A czy wtedy piana nie traci jakiś swoich właściwości, jeżeli cos się z niej wytrąciło w postaci tych ziarenek?

Posted

tego nie sprawdzałem, ale nie mam wyjścia bo u mnie chyba grudki nie zniknęły.