19Urban94 Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 Witam. Mam felgi stalowe... Jak o nie dbać... Aby były czarne i nie dobierała się do nich rdza... Powiem, że przy najblizszej okazji zdejmuje koła, dokładnie czyszcze nadkola, koła, opony itp... Tylko teraz pytanie czym zakonserwować felgi stalowe...
julian Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 po dokładnym wyczyszczeniu możesz takim samym woskiem jak aluminiowe. może to być jakis wytrzymały wosk do lakieru(albo i sealant, nawet lepiej i to kilka warstw) albo specjalnie przezanczony do felg. poszukaj na forum, ostatnie nawet pojawił sie test takiego produktu. aha, z czyszczeniem nie czekaj do wiosny, w zimie też wypadałoby przynajmniej kilka razy to zrobić! ja te elementy, które wymieniłeś czyszcze pobieżnie podczas każdego mycia, zaś bardzo dokładnie mniej więcej co drugie!
19Urban94 Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 julian, ale chyba nie powiesz, mi że co mycie ściągasz koła ...
julian Opublikowano 27 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2009 nie, oczywiście, że nie. ale po pierwsze mam zawoskowane koła, więc już sama myjka zdjemuje sporo brudu. poza tym mam sporo różnych szczotek i pędzelków, które znakomicie ułatwiają domycie wszystkiego bez zdejmowania. chce niedługo kupić żabe i 4 kobyłki...wtedy z pewnością raz na miesiąc koła będą zdjęte.
kanar Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 chce niedługo kupić żabe i 4 kobyłki...wtedy z pewnością raz na miesiąc koła będą zdjęte. Julian, zaczynasz mnie przerazac
julian Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 no co, małą agroturystykę zakładam
kanar Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 heh dobre a na serio to fajny pomysl z kobylkami, jak sie czlowiek troche pogimnastykuje to mozna wtedy i spod ogarnac samemu.
Przemek Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Czasem na stalowe felgi przydaje sie malowanie proszkowe.... Ale to przy felgach, które jakis okres żywota maja.
19Urban94 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 To co powiecie na propozycje kolegi - mianowicie detergenty do alufelg.?
Przemek Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Ja myślę, że alufelgi są podobnymi technikami i lakierami malowane co stalowe (malowanie proszkowe), więc nie ma problemu uzyć APC lub aktywnej piany. Co do woskowania, to tak samo.
SM Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 Ja używałem APC do alufelg i całkiem nieźle mu szło. Do cięższych zabrudzeń najlepiej robić to na dwa razy. Jest fajny, bo mało się pieni, a właściwie w ogóle. Chociaż co kto woli. Ja na przykład nie lubie pian do felg. Moim zdaniem APC sprawdzał się lepiej niż TW Wheel Clean z efektem śniegu.
PN Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2009 ze wstydem przyznam się, że myłem przez kilka lat alufelgi na ostrych detergentach na "bezdotykowej" i mi miejscami lakier zeżarło...
Gość Opublikowano 2 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2009 kanar, Widziałem gdzieś taki podnośnik pneumatyczny, na całą stronę samochodu (na raz). Do tego mały kompesorek(500pln)-przyda się do innych przedmuchów.
19Urban94 Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 Odświeżam temat - dzisiaj myjąc autko ściągnąłem kołpaki, autko do jutra bedzie bez kołpaczków - jutro musze je wyszorować... Felgi po umyciu były siwe... Przeleciałem je Trim Detailerem... I tak myśląc o ofercie all4auto wpadłem na pomysł żeby je "przelecieć" tym : http://www.all4auto.pl/smartwax-blue-go ... l?cPath=24 Co wy na to.? [ Dodano: 18 Marzec 2010, 19:15 ] Czy lepiej dołożyć te 20 zł i kupić wosk do felg aluminiowych... I mieć je do moich stalówek, jak i do znajomych aut - którę będę czyścił, które posiadają alu felgi...
Administrator Evo Opublikowano 18 Marca 2010 Administrator Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 Felgi po umyciu były siwe... Przeleciałem je Trim Detailerem... Po co do metalu użyłeś środka do plastiku ?
19Urban94 Opublikowano 18 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 Ale teraz są ładniutkie, czarne tylko z trwałością gorzej...
Marco Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 Felgi po umyciu były siwe... Przeleciałem je Trim Detailerem... Po co do metalu użyłeś środka do plastiku ? To metal malowany i to w dodatku na czarno wiec TD powinien je po prostu nabłyszczyć.
Administrator Evo Opublikowano 18 Marca 2010 Administrator Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 Tylko po co,jak są środki do tego przystosowane. Jak dla mnie bez sensu.
Marco Opublikowano 18 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 Tylko po co,jak są środki do tego przystosowane. Jak dla mnie bez sensu.Ale jak się nie ma odpowiednich to trza se radzić nie
Administrator Evo Opublikowano 18 Marca 2010 Administrator Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2010 Zdaje się że kolega ma jakiś wosk, wiec środki są
19Urban94 Opublikowano 19 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 Evo, ten wosk, to Turtle Original Wax - z reala... Myślę, że Trim Detailer dłużej poleży na plastikach, felgach, niż wosk na lakierze... Przy następnym dopieszczaniu autka - za miesiąc jak zdejmę koła, to felgi nawoskuje woskiem do felg...
Administrator Evo Opublikowano 19 Marca 2010 Administrator Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 Chłopie, sugerujesz że środek do plastików będzie trwalszy na LAKIERZE, niż wosk ?
19Urban94 Opublikowano 19 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 Nie na lakierze, tylko sądze, że woskując felgi dużego efektu byś nie uzyskał za pomocą tego wosku...
Administrator Evo Opublikowano 19 Marca 2010 Administrator Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 A felgi czym masz pomalowane ? Mam dziwne wrażenie że lakierem
MetalMagnes Opublikowano 19 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2010 19Urban94, Trim Detailerem szkoda tego środka do felg, tym bardziej że nie jest tani! I dedykowany zupełnie do czegoś innego! Oj Rafał Rafał ale chałupnictwo uprawiasz Niedługo kupisz wosk do felg i będziesz nim plastiki smarował ... bo nie będziesz miał już Trima
Rekomendowane odpowiedzi