Jump to content

Klimatyzacja w domu

Recommended Posts

Potrzebuje sprawdzić czy split firmy Electra IU ALPHA 12 R410, będzie sie dogadywał z jednostka zewnętrzną firmy "Lamda" w18-1AREN, ktora co prawda jest na czynnik R407C, ale z tgo co slyszałem to nie powinno być problemem. Cały szkopuł polega na podpięciu kabli sterujących, gdyż split electra ma podpisane zlacza sterujące kolejno 6,5,4, 3/n(wiadomo neutralny-niebieski), uziemienie. Natomiast jednostka zewnętrzna Lamda ma: 1,2,3,N,uziemianie. O ile jest oczywiste jak ma byc podpięte zasilanie, to nie wiem jak podpiąć sterujące, czy ma byc 6-1,5-2,4-3, czy odwrotnie 6-3,5-2,4-1? Jak sie zle podepnie to pojdzie napięcie nie na ten pin co potrzeba i można płytkę sterującą upalić.

Schematy tak jak kolega wyżej napisał są na każdej klapce od elektryki. Jeżeli tego nie znajdziesz to ściągnij obudowę i zrób zdjęcie gdzie mają one być podłączone a najlepiej kabli które są już "od góry" podłączone :) Zazwyczaj jest tak, że środkowy czyli 5 i 2 to kable uruchamiające tryb grzania, następnie 1 lub 3 i 4 lub 6 są podłączone na stałe do zasilania no i ostatni od chłodzenia:) W jedn. wew. łatwo będzie zlokalizować przewód zasilający ponieważ pewnie jest połączony na krótko z przewodem zasilającym dochodzącym do urządzenia a w jedn. zew. trzeba już poszukać. Zrób najlepiej te zdjęcia i wklej na forum :)

MM.MM, chętnie, najlepiej poślij na PW jeśli to nie kłopot

Gozdus, nie mam ich w domu na ta chwile, także jak będę u znajomego co u niego leża to porobię zdjęcia, ale na jednostce wewnętrznej na pewno nie ma rozpiski złącz.