Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Od niedawna posiadam w swoim samochodzie legendarnego już chyba RainX'a na bocznych i tylnej szybie (bez przedniej, bo naczytałem się waszych opinii i przednią odpuściłem).

Z produktu jestem zadowolony :good: .

Z racji tego, iż okres przygotowania aut do zimy się zbliża - po trochu, ale jednak - uznałem, że może pora na to, żeby rozwiać wątpliwości dotyczące NW zimą.

I tak, jestem ciekaw Waszych opinii.

Czy NW pomaga zimą w usuwaniu lodu z szyb tzn. szron/lód jest mniej "przyklejony" do szyby?

Jak jest z żywotnością tego produktu zimą?

• Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Czy NW pomaga zimą w usuwaniu lodu z szyb tzn. szron/lód jest mniej "przyklejony" do szyby?

Tak, pomaga

Jak jest z żywotnością tego produktu zimą?

U mnie 4nano Premium Vision bez problemu przetrwało zimę, więc jest szansa, że RainX również podoła ;)

Posted

również potwierdzam - szybę łatwiej się oskrobuje :)

u mnie Aquapel wytrzymał ponad rok, aż go w ten weekend zdjąłem by położyć nowy świeżutki :)

Posted

Zgrywussdz, Widzisz, w wieku podobnym jesteśmy (chyba) to i pomysły podobne - "Wielkie umysły działają podobnie" :kox: chciało by się rzec.

Ja miałem NW z Autolandu i szybę przygotowałem dokładnie tak samo jak teraz pod RainX'a i RainX trzyma się już ponad miesiąc, a Autoland wytrzymał 2 tygodnie :thumbdown: , co jest dla mnie NIEZROZUMIAŁE.

Pytanie z bonusem ;) , jak NW radzi sobie z odmrażaczami w spray'u lub w atomizerze i jaki byście polecili, aby to jakoś ze sobą gało?

Ja miałem "Motorynkę", robiło robotę, ale śmierdziało strasznie i kończyło się bólem głowy, używałem też jakiegoś niebieskiego marketowego z atomizera, ale tylko raz, bo...

...zamarzł. :zly:

Posted

kamilgt, A cóż to za pojemność jest?

Miałem propozycję takich osłon na szyby, ale niestety nie mogę sobie na to pozwolić z prostego powodu.

Na moim osiedlu lubią ginąć rzeczy, nawet jak się nikomu nie przyda to i tak chodzi o to, żeby zerwać (chociaż mój samochód jakoś "dziwnym trafem" 8-) nie staje się ofiarą lokalnych debili) to boję się, że jak przyjedzie ktoś z po za okolicy to spodoba mu się taki gadżet. Pal licho jeśli zniszczy osłonę, ale w zamroczeniu alkoholowym może np: zerwać lusterko. Niestety takie są minusy mieszkania niedaleko sklepu 24h (głównie monopol).

Posted
500ml ;)

Ja w tym roku chyba nie będę się przejmował porysowaniem słupków i kupie osłonę :dontknow:

Dokładnie,Podchodzisz z rana pyk,osłona do bagażnika i można jechać.

Przez ostatnią zimę jeden samochód nie miał garażu i stał z osłoną co noc, to tak mocno nie rysuje,poza tym ile to maszyną słupki strzelić? :o

Posted

bo ten Rainx 2w1 to raczej taki QD do normalnego Rainx... przynajmniej ja go tak traktuje a nie jako alternatywe dla normalnego RainX...

a wracając do tematu NW zimą... jest trochę lepiej ale zimowy płyn do spryskiwaczy szybko usuwa NW z szyby...

Posted

Nie wiem jak z Rain-X, ale przy DJ Supernatural Glass Sealant (też odmiana NW) zalecane jest przemywanie IPA co jakiś czas w celu poprawienia wytrzymałości powłoki. Megsowy glass cleaner też zawiera IPA i nie zdejmuje mi RainX'a z bocznych szyb (bo na nich mam). Pytanie jaki płyn zimowy miałeś?

Posted

U mnie po całej zimie widać, że niewiele albo nic nie zostało z NW tylko w miejscu pracy wycieraczek. Na resztę przedniej szyby zimowy płyn też dolatuje i nie wpłynął widocznie na NW.

Posted

na pewno miałem zimowy Sonaxa a potem to nie wiem... jakąś budżetówke ze stacji... Tak jak mówię, na bank zimą poprzez płyn do spryskiwaczy u mnie RainX nie siedział tak długo jak latem (przynajmniej nie tak dobrze)

Posted

ale to chyba logiczne, częściej używasz wycieraczek - większa ścieralność = krótsza żywotność :mrgreen:

Posted
nie siedział tak długo jak latem

Problem jest bardziej w tym, że zimą używasz wycieraczek znacznie częściej ;)

Dobra NW śmieje się z zimowego płynu, znacznie gorsze jest ścieranie "mechaniczne" czyli właśnie praca gumy wycieraczek :)

EDIT: Kolega szybszy :P:good:

Posted

To może i ja dodam swoje 0,03 PLN... Oczywistym jest, że wycieraczki znacznie skracają żywotność każdej NW, ale płyn do szyb też nie pozostaje na nią bez wpływu. Na szybach bocznych i tylnej Rain-X trzyma mi ponad rok (śmiejcie się, śmiejcie...), podczas gdy na szybie przedniej POZA ZAKRESEM PRACY wycieraczek po zimie już nie ma nic, a tam, gdzie wycieraczki pracują, po 1-2 miesiącach znika NW :!:

Posted
fernando napisał/a:

Rain-X

ale ja pisałem

gruby_RS napisał/a:

Dobra NW

:-];)

No wiem, ale Koledzy powyżej (w tym jagmar) też odnosili się do Rain-Xa, więc z G1 nie wyjeżdżam, tylko w temacie napisałem ;)