Jump to content

co robię zle przy pianowaniu?

stafcio

Recommended Posts

chcialbym sie poradzic odnosnie uzytkowania pianownicy. od dluzszego czasu juz to robię i do tej pory myslalem ze mam kiepską pianę. wczoraj kupilem VP ph neutral ktora podobno sie super pieni i jest gęsta. niestety po nalaniu jej do pianownicy karchera (zolta banka) piana wychodząca z pianownicy jest spieniona w ten sposob ze banki powietrza mają ok centymetra albo dwoch srednicy. piana od razu splywa z auta i po 5 minutach nie mam jej na aucie.

co robię zle?

pozdrawiam.

59442a979eeaa_DSC_0383(Large).jpg.e394d695cf96140edca172553d957467.jpg

59442a97a4544_DSC_0386(Large).jpg.860e7ebe10e1bcc92a26d13285056671.jpg

59442a97a7c60_DSC_0384(Large).jpg.f6edb61f2d6797aeca5e6e1554381461.jpg

• Moderator

stafcio, jeśli już mamy dobrą pianę, zawsze chodzi o to samo:

1 pianownice Karchera za 70 zł są do d...

2 mamy zatkane sitko w pianownicy

3 mamy za twardą wodę

:)

Ja mam właśnie bardzo często problem z zatkanym sitkiem. Po każdym pianowaniu sitko ląduje w "odkamieniaczu" i leży aż do kolejnego użycia. Jeżeli bym tego nie zrobił to piana wychodzi jak u autora tematu.

HubertRinkon a jakiej piany używasz, że tak fajnie pieni? ja mam glorie fm10 i piane Shiny Garage Fruit Snow Foam i efekt też taki jak u stafcio :o

Wydaje mi się że problem leży w pianownicy. Widziałem pianę SG na aucie i nie wyglądała aż tak źle..

stafcio, jeśli już mamy dobrą pianę, zawsze chodzi o to samo:

1 pianownice Karchera za 70 zł są do d...

3 mamy za twardą wodę

:)

chyba to nie jest kwestia ani zatkania ani wody

u mnie nie ma sitka. chyba po prostu ta pianownica jest dziadoska.

59442a97adc41_DSC_0431(Large).jpg.2288667d68f3884cf83243be8275fec8.jpg

59442a97b1c36_DSC_0432(Large).jpg.a24e76c24295a781cf4b658f6d238fc9.jpg

• Moderator

stafcio, mało przejrzyście napisałem. To była tak jakby instrukcja, punkt po punkcie, walczenia z problemem :D

Po pierwsze trzeba kupić porządną pianownicę, jeśli już ją masz i kiepska piana leci, sprawdź sitko, jeśli i tak jest kiepsko to zostaje tylko twarda woda :dontknow:

• 9 months later...

Hello.

A gdzie w PA jest to sitko do czyszczenia? Trzeba odkrecic te nakretke, na ktora nachodzi wezyk, czy chodzi o cos innego?

Mam Valet Pro i byla piekna piana. Ledwie kilka razy. Dzis niezaleznie od ustawien pokretel z pianownicy leci tylko woda. Strumien (moc, szerokosc) jest jak poprzednio, ale nawet mleko sie nie robi.

Myslalem, ze za rzadki roztwor, wiec jeszcze zagescilem i nic. Potem wymyslilem, ze moze wczesniej lalem z banki bez rozmieszania i zuzylem cala esensje :) ale pianownica chyba nie zaciagala plynu z butelki...

Miałem to samo jak zacząłem dodawać tenziego i inne mixy i zapchało się sitko. Najpierw je wyczyściłem i było dobrze 1 raz. Znowu mixy pian, tenzich, szamponów i again zapchane. To kupiłem nowe sitko, ale nic nie dało. Więc całość pianownicy (bez butli) wrzuciłem na do rozpuszczonego roztworu kamix i teraz to jest pffffffff bajeczka :D lepiej niż jak nowa była. Jakby co to pierwszą butlę wypianuj (samą wodę wlej do butli) gdzieś na podjazd tak asekuracyjnie żeby kamixem po lakierze nie rzucać :)

U mnie wygląda to tak.

Pianownica PA + VP Neutral pH SnowFoam + Karcherk5.20

Mógłbyś podać jaki roztwór zrobiłeś i jakie ustawienia na pianownicy bo tez mam k5.20 i VPSF a mam zamiar kupić PA, żeby zapodać takim śniegiem :)

Mógłbyś podać jaki roztwór zrobiłeś i jakie ustawienia na pianownicy bo tez mam k5.20 i VPSF a mam zamiar kupić PA, żeby zapodać takim śniegiem :)

Sporo zależy od "jakości" wody którą masz w źródle. ;) Więc konkretny roztwór może dać u Ciebie mleko, a u innych bitą śmietanę. Innymi słowy - trzeba samemu troszkę pokombinować.

Ja przy K 2.40 daje 200 piany i 800 wody. Wtedy leży kilkanaście minut. Leżałaby dłużej ale spłukuję bo już mi się nudzi :D U Ciebie pewnie mniej piany będziesz wlewał bo większe ciśnienie na myjce. Próbuj.

Przydatne filmidło o czyszczeniu pianownicy:

http://www.youtube.com/wa...layer_embedded#!

Dzięki, swoim wpisem przypomniałeś mi, że muszę wreszcie zrobić maintenance pianownicy. :mrgreen:

Podpinając się pod temat, zadam pytanie co do czyszczenia sitka z kamienia: czy zna ktoś jakiś skuteczniejszy sposób niż ocet?

Czy Tenxi Alux by się nadał? pH = 1 :evil:

Ja przy K 2.40 daje 200 piany i 800 wody. Wtedy leży kilkanaście minut. Leżałaby dłużej ale spłukuję bo już mi się nudzi :D U Ciebie pewnie mniej piany będziesz wlewał bo większe ciśnienie na myjce. Próbuj.

moja PA najprawdopodobniej jutro będzie już w trakcie wysyłki :-] i tu rodzi sie moje pytanie.

Mając k 7.85 + pa + espume ile dać piany ? zdaje sobie sprawę z "metody prób i błędów" ale dobrze byłoby mieć poziom startowy podpowiedziany przez kolegów 8-)

• 1 month later...
wczoraj kupilem VP ph neutral ktora podobno sie super pieni i jest gęsta. niestety po nalaniu jej do pianownicy karchera (zolta )

pozdrawiam.

Witam

U mnie piana jest taka z pianownicy normalnej :-)

http://www.youtube.com/watch?v=TunyVNlIBiI

A z pianownicy karchera zolta butelka