Arti_r1 Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Hejka:) Szukałem co nieco na forum,ale albo pod złym hasłem,albo niema jeszcze heh. Wiec zapytam: za parę dni znajomy odbiera samochód od lakiernika. Było całe auto malowane. I jak go teraz zabezpieczyć? Czy mogę na niego nałożyć wosk czy trzeba jakiś czas odczekać?
Partner forum CAR CRAZY Opublikowano 14 Listopada 2009 Partner forum Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 witam Proponuje przez jakiś czas nie nakładać wosku, jedynie co któreś mycie wcierać samą politurę. Niech lakier dobrze się utwardzi. pozdrawiam
Łukasz Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 jedynie co któreś mycie wcierać samą politurę. Dokładnie tak jak Mariusz pisze - nakładać politurę np. Meguiars Deep Crystal Step 2 Polish. Za 1,5-2 miesiąca będziesz mógł swobodnie nałożyć wosk.
SM Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 A czy czasem w obecnym okresie jesienno-zimowym DC2 nie będzie chroniło świeżej warstwy lakieru? Chyba musi być czymś zabezpieczone przed solą, wodą itp.
malkolm Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 DC2 chroniło nie będzie, ale lakier będzie odżywiony, Chyba musi być czymś zabezpieczone przed solą, wodą itp. większość ludzi nie zabezpiecza niczym aut i jeżdżą przez naście lat, ty może 2 miesiące wytrzymasz, a daję ci gwarancję że nic mu nie będzie
Arti_r1 Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Ok, dzięki wielkie za info:) Więc tak też zrobie. Politura megsa, jakiś odpowiedni szampon i będzie się ją wcierać. Raz jeszcze dzięki wielkie:)
SM Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 większość ludzi nie zabezpiecza niczym aut i jeżdżą przez naście lat, ty może 2 miesiące wytrzymasz, a daję ci gwarancję że nic mu nie będzie EEeech, dopadło mnie to zboczenie Po prostu czuję się pewniej i lepiej, kiedy mam świadomość, że lakier jest zabezpieczony. No, będę szykował drzwi na lakierkę, więc tylko to chyba przeboleję.
max77max Opublikowano 24 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2009 Witam..Arti_r1 możesz napisać gdzie kolega malował autko jak to wszystko teraz po czasie wygląda ?? no i jaki to jest samochód oraz cena .pozdrawiam
capricorn Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2011 Podobny problem z tym że mam właśnie malowany dach w ramach gwarancji. Znając życie to samochód był potraktowany aktywną pianą także wos z całego samochodu na bank spłynął. Zastanawiam się co robić, potraktować resztę clinerem i od nowa zawoskować a z dachem czekać czy jak?
Przemko Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2011 capricorn, na całość oprócz dachu możesz połozyć jakieś mniej trwałe AIO. np SRP. Później jak lakier na dachu będzie już odpowiednio wysezonowany - to pełny proces zakończony woskiem.
capricorn Opublikowano 14 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2011 Przemko, dzięki, za radą forumowiczów nie dotykam się dachu przez najbliższe 3-4 tygodnie, a potem
athabasca Opublikowano 30 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2012 Witam Czy na świeżo pomalowany samochód mogę przez pierwsze tygodnie używać ClearKote Vanilla Hand Glaze lub ClearKote Yellow Cream (który z nich), po np. trzech tygodniach dodać ClearKote Carnauba Wax pozdrawim
einser77 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2012 Na tygodniowy lakier kładłem SRP + #16, nie widziałem i nadal nie widzę skutków ubocznych. Wosk ładnie się trzymał na aucie, okres jesienno-zimowy.
Geniusz Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 Panowie odświeże. Czy jeśli po tygodniu od polakierowania potraktuje element np FK to coś się stanie lakierowi ? Bo różne opinie są nt woskowania auta po lakierowaniu. Bardzo mi zależy żeby ktoś mi wytlumaczyl czy cos sie stanie czy też nie i nie ma przeciwskazań do tego by trakwować auto woskiem itp.
Geniusz Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 Panowie odświeże. Czy jeśli po tygodniu od polakierowania potraktuje element np FK to coś się stanie lakierowi ? Bo różne opinie są nt woskowania auta po lakierowaniu. Bardzo mi zależy żeby ktoś mi wytlumaczyl czy cos sie stanie czy też nie i nie ma przeciwskazań do tego by trakwować auto woskiem itp.
manio49 Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 Na tygodniowy lakier kładłem SRP + #16, nie widziałem i nadal nie widzę skutków ubocznych. Wosk ładnie się trzymał na aucie, okres jesienno-zimowy.
manio49 Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2013 Na tygodniowy lakier kładłem SRP + #16, nie widziałem i nadal nie widzę skutków ubocznych. Wosk ładnie się trzymał na aucie, okres jesienno-zimowy.
W1Michal Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 ja osobiście na swieży lakier nic bym nie kładł, żadnej politury ani nic innego przez pierwszy miesiąc
W1Michal Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 ja osobiście na swieży lakier nic bym nie kładł, żadnej politury ani nic innego przez pierwszy miesiąc
mpadlewski Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 Czemu nie? Lakier potrzebuje tydzień na utwardzenie. Sam dziś oddaję do malowania i dowiadywałem się jak sytuacja z powłokami. I po tygodniu można śmiało nakładać.
mpadlewski Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 Czemu nie? Lakier potrzebuje tydzień na utwardzenie. Sam dziś oddaję do malowania i dowiadywałem się jak sytuacja z powłokami. I po tygodniu można śmiało nakładać.
W1Michal Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 wydaje mi się że lakier potrzebuje więcej niż tydzień, ale to moja teoria, ekspertem od lakiernictwa nie jestem. Osobiście bym zaczekał, aczkolwiek każdy robi jak uważa.
W1Michal Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 wydaje mi się że lakier potrzebuje więcej niż tydzień, ale to moja teoria, ekspertem od lakiernictwa nie jestem. Osobiście bym zaczekał, aczkolwiek każdy robi jak uważa.
Geniusz Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 No więc ja dzwoniłem też do swojego lakiernika i mówił, że można woskować taką powierzchnie, bo ona jest już utwardzona więc woski nic złego lakierowi nie zrobią. Jedynie czego nie polecał to jechać na szczotki i traktowania tego czyms "mniej" delikatnym bo do miesiąca lakier nabiera takiej pełnej trawdości, jednak sam wosk czy mf nie będą miały negatywnego wpływu. Troche wczoraj się poddenerwowałem bo położyłem FK i już sie bałem, że coś nie tak będzie
Geniusz Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2013 No więc ja dzwoniłem też do swojego lakiernika i mówił, że można woskować taką powierzchnie, bo ona jest już utwardzona więc woski nic złego lakierowi nie zrobią. Jedynie czego nie polecał to jechać na szczotki i traktowania tego czyms "mniej" delikatnym bo do miesiąca lakier nabiera takiej pełnej trawdości, jednak sam wosk czy mf nie będą miały negatywnego wpływu. Troche wczoraj się poddenerwowałem bo położyłem FK i już sie bałem, że coś nie tak będzie
Rekomendowane odpowiedzi