dw4463757 Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Witam! W tym roku wybieram się w podróż samochodem po Europie, a że autko na LPG to przydałby się adaptery, co by zatankować gazem. Nie znam się niestety kompletnie, czy takie coś załatwia sprawę? KLIK Link to comment Share on other sites More sharing options...
cash Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Mam jakiś adapter sprawdzony w Niemczech, zobaczę potem w aucie czy wygląda podobnie. W sumie mogę nawet odsprzedać jak będzie odpowiadał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raku Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Siemka. Dwa dni temu wróciłem po wycieczce do Paryża i tak: - w Niemczech niektóre stacje mają dystrybutory z końcówką taką jak w PL, a niektóre są na 'wkręcaną' końcówkę. Ale na większości stacji za 20€ kaucji można w kasie wypożyczyć adapter do tankowania. Stacje są dosyć często, chociaż czasem korzystniej jest zjechać z autostrady do miasta. Na autostradzie stacje z LPG są oznaczone wcześniej znakiem, że możesz LPG tankować - we Francji stacji z LPG jest mało, dodatkowo nazywa się to GPL. końcówki takie jak u nas są. - w Chorwacji nie ma problemu z LPG i końcówkami- jest to co u nas - w Czechach nazywa się to Autoplin i nie ma za dużo stacji Ja po Europie zrobiłem w ostatnich dwóch latach ponad 10k km autem na LPG i nie miałem adaptera. Zdarzyło mi się kilka razy przejechać max 100km na benzynie, bo po prostu się zagapiłem. Nie wiem dokładnie dokąd jedziesz ale mam nadzieję, że pomogłem. Ogólnie można sprawdzić w necie mapki gdzie są stacje LPG akurat na naszej trasie i jakoś sensownie rozplanować postoje pamiętaj też o wyposażeniu obowiązkowym auta! w różnych krajach jest czasami inne! No i w całej Europie gazik tankujesz sam to co jest na aukcji nada się na stacjach w Niemczech np. Wtedy końcówkę od dystrybutora się wkręca w ten adapter. ale czy jest sens kupować jak można wypożyczyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
dw4463757 Posted April 16, 2012 Author Report Share Posted April 16, 2012 Raku, dzięki za opis od Ciebie, zawsze to lepiej coś przeczytać od kogoś kto był Jadę do Norwegii, (nie nie, nie do Makkiego do pracy, chociaż nie pogardziłbym ) i tam niestety LPG stacje nie mają często takich dzyngli do wypożyczenia, a że są rzadko rozstawione, to nie chciałbym nadrabiać na benzynie np. 200-300km bo nie mam adaptera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raku Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 W Norwegii jeszcze nie byłem, ale w przyszłym roku Skandynawię mam nadzieję najechać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Camel- Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 pamiętaj też o wyposażeniu obowiązkowym auta! w różnych krajach jest czasami inne! W całej Uni chyba kamizelka, trójkąt, gaśnica. Dobrze mówie? No i w całej Europie gazik tankujesz sam To warto dorzucić sobie jeszcze grube rękawiczki jak się nie ma wprawy we wkładaniu pistoletu Link to comment Share on other sites More sharing options...
dw4463757 Posted April 16, 2012 Author Report Share Posted April 16, 2012 No raczej na polskich stacjach praktyki nie zdobyłem w tankowaniu LPG Więc dzięki za tip z rękawiczkami. A tak podsumowując - dobre będą te przejściówki czy to jakiś badziew? Link to comment Share on other sites More sharing options...
k24 Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Mój tata jak miał jeszcze auto z LPG to podjechał na shell i poprosił o końcówkę na norwegie, zamówili i zapłacił coś koło 40kilku złotych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Puch Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Przeważnie na stacjach mają komplet przejściówek. Jak widzą auto na polskich blachach, często trzeba 20 Eur zastawu zostawić. Przejściówki kupisz w internetowych hurtowniach LPG za parę zł. Rękawiczki faktycznie warto mieć, choć np. przy niemieckim pistolecie praktycznie nie ma szans się nic stać. Przy naszym, czyli typie włoskim faktycznie należy uważać. A co do tego co trzeba mieć w aucie - temat rzeka. Była jakaś konwencja, że za granicą musisz mieć to, czego kraj ojczysty wymaga. Gorzej to wytłumaczyć policjantowi za granicą Poszukam tej konwencji to wrzucę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts