Raku Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 Siemka! Po krótce: auto kolegi z Łodzi. Nudy w Poznaniu jak nie wiem, to wsiadłem w auto i poleciałem 230km zobaczyć co da się zrobić. 21 letni oryginalny lakier wyglądał krótko mówiąc na mocno styrany. Warunki do pracy nie były zbyt piękne, ale ważne, że był garaż z w miarę spoko temperaturą w środku. Auto w 100% bezwypadkowe, w rewelacyjnym stanie blacharskim. Silnik podłubany, a właściwie zmieniony, zawias zrobiony, wydech też, jednym słowem: brakowało tylko świecącego lakieru. No to ognia! Na papier ścierny jestem jeszcze za młody stażem, więc tyle co udało się zrobić padami nieszczęsnej Farecli, które kupiłem za pierwszym razem i gdzieś je musiałem wykorzystać Przejazdów była niezliczona ilośc.. Nie usunąłem wszystkiego, ale efekt widać. Co do lakieru to średnio mnie cieszył. Rysuje się od patrzenia, zła mikrofibra i już rysy, ciężko było wypracować pastę, naprzeklinałem się konkretnie.. gadka szmatka, a fotki czekają. Niestety aparat nie do końca chciał współpracować, a końcowe zdjęcia to już w ogóle.. Piotrek je robił bez mojej pomocy Mycie i suszenie: - szampon od Shiny Garage - gąbką z frędzelkami mikrofibrowymi - APC od Nielsena w stężeniu 1:10 - pędzelki - Glinka ValetPro Clay Bar - 2xFluffy + mikrofibry Korekta: - taśma malarska - nieszczęsna maszyna - pady Farecla białe i czarne - Menzerna FG 500 + FF 3000 - mikrofibry - IPA Shiny Garage 1:1 Woskowanie: - Dodo Juice Blue Velvet - mikrofibry Opony: - Nielsen Chemicals Brillance Wnętrze: - Auto Glym Interior Shampoo - CG Natural Look - szyby potraktowane płynem Shiny Garage Fociwa: auto ostatnio myte we wrześniu 2011 w oddali widać moją zazdrosną Beemkę, która nie może się doczekać na swoją kolej.. w środku się trochę nazbierało APC ale pięknie pachnie ten szampon! glineczka bok dach przód i tył POV i suszenie wjazd do garażu nie był zbyt łatwy ze względu na nisko-siedzący wydech no i co m tu mamy pod lampami "D U P E K" ahh te zazdrosne kobiety kolejne mało budujące formę psychiczną fotki są i kupy które mają już dobry rok czasu na lakierze i niczym wcześniej nie chciały zejść. Dopiero wujek Adam okazał się skutecznym kupousuwaczem i pierwsze przejazdy 50/50 maska błotnik dach tył drzwi rzut oka za płot na jakieś ciekawsze auto po myciu znowu wjazd do garażu cholera czy to była IPA?! woskinho opony i efekt przy normalnym świetle, niestety bez słońca właściciel podobno zadowolony, od soboty już dwie nowe laseczki wyrwał na brykę więc chyba jest dobrze. siema! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bolz Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 1. ojojoj - pędzelki nie oklejone 2. Jakieś masło na oponki również wskazane ...taki detailingowy żarcik na początek Link to comment Share on other sites More sharing options...
SzaKal Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 Dobra robota ile czasu Tobie to zajęło ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raku Posted March 13, 2012 Author Report Share Posted March 13, 2012 pędzelki nieoklejone jeszcze, ale bardzo uważnie się nimi posługiwałem. 3dni po 7-8h. ale za dużo było gadania, śmiania się i narzekania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Megane-1-LODZ Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 no wyszło nawet ładnie różnica wielka jak to przy czarnym lakierze. szkoda, że do mnie nikt nie wpadnie z pomocą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mazek Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 hmm środek, upier... jaki byl tylko chyba odkurzone po łepkach. Szkoda, ze nie wypracowałeś tego lakieru do konca jak pisałeś. Nadkola brudne, wydech, który świecić się powinien po przetarciu szmatką, jest upier... jak stół w TVN Raku popraw się ;-) Wygląda ładnie ale powinno być lepiej ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raku Posted March 13, 2012 Author Report Share Posted March 13, 2012 Już się usprawiedliwiam. Ostatnie fotki są robione kilka km od domu. Żeby dojechać do domu trzeba przebrnąć przez ok kilometr błota, a sobota i niedziela w Łodzi była deszczowa. Wszystko się niestety już ubrudziło, a wydech wisi kilka cm nad ziemią... Nie wypracowałem, bo może nie umiem jeszcze, a może mi zabrakło sił. Cieszę się, że mam chęci dalej do działania Link to comment Share on other sites More sharing options...
J0NES Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 A ja tam podziwiam i auto- klasyk ! jak i samą pracę Nie każdy się urodził i od razu z miejsca robi 100% korektę a więc + że chęci są, a do reszty się dojdzie i o błędach się będzie pamiętać jak ktoś o nich wspomni Też muszę poszukać chęci ps. Ile to ma kucy ? miałem kiedyś taką 1.6 chyba 150km to zapierdzielał aż miło Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppiotrek Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 Mazek, jest tak jak Raku powiedział. Fotki robione były kawałek od domu, a droga niestety pozostawia wiele, wiele do życzenia i gdzie nie pojadę to od razu powinienem wskoczyć na myjnię... Wystarczy przejechać 100m i wszystko jest brudne. Podczas odwilży woda próbowała wlać mi się do środka Poza tym przydałby się jakiś lepszy aparat oraz pogoda po prostu jest słaba. Na pewno ogarnę jakieś profi zdjęcia przy słoneczku, wtedy lakier wykręca sutki, ślicznie się mieni na przemian - brąz z czernią J0NES, jest tutaj silnik B16A1 o mocy w serii 150KM i 160 NM. W tej chwili jest troszkę więcej W skrócie daje radę. Właściciel auta cały czas przeciera oczy ze zdumienia jak patrzy na lakier. Po prostu ogromny szok. Przyznam, szczerze, że rzadko myłem auto bo przykro mi było patrzeć na te wszystkie rysy. Teraz czuję, jakby każdy oglądał się za tym autem Link to comment Share on other sites More sharing options...
M4ciek Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 ew. niedostatki (pędzel, wydech i opony) zostały już tu wymienione, niech każdy uczy się na błędach a w końcu wiele nowych osób właśnie z relacji w PSB czerpie najwięcej wiedzy dodam jeszcze że brakło mi odświeżenia tylnych lamp, na trochę zmatowione wyglądają... ale moja ocena ogólna roboty wysoka, lakier odżył a z nim auto zyskało na wartości jest dobrze! Link to comment Share on other sites More sharing options...
fireman Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 Różnica widoczna Trochę ten brillance się nie przyjął, albo po tej błotnej drodze uciekł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
__476__ Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 widzę ze kolejne auto-klasyk i dobra robota, cały czas do przodu zdrówka życze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raku Posted March 13, 2012 Author Report Share Posted March 13, 2012 Kolejne będzie moje, więc też stary rupieć. Może się doczekam pracy na jakimś młodziutkim aucie Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzinkins Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 Największy plus za chęci Autko na pewno odżyło oby chociaż taki stan utrzymał się jak najdłużej Tak na początek przygody z autodetailing-iem w sam raz Link to comment Share on other sites More sharing options...
__476__ Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 tylko te kołpaki.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raku Posted March 13, 2012 Author Report Share Posted March 13, 2012 to są najszybsze kołpaki w mieście! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ppiotrek Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 to są najszybsze kołpaki w mieście! I tak się kręcą Link to comment Share on other sites More sharing options...
JM63 Posted March 14, 2012 Report Share Posted March 14, 2012 Fajno, fajno Tylko chyba wosku ciut przy dużo? Jak z normalnym poruszaniem się po mieście z tym wydechem? Ile to to waży? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenickie Posted March 14, 2012 Report Share Posted March 14, 2012 1. ojojoj - pędzelki nie oklejone ...taki detailingowy żarcik na początek Jam tu nowy, ledwo przywitany. O co chodzi z "tem oklejaniem" pędzelków? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mat's Posted March 14, 2012 Report Share Posted March 14, 2012 Chodzi o to aby okleić tą metalową obejmę na pędzlu by nie chcący czegoś nie porysować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arturoo Posted March 15, 2012 Report Share Posted March 15, 2012 Bardzo fajnie odżyła hondzina:) ogólnie wydaje mi sie ze jak na polskiego crx-a jest zadbana (czy mi sie zle wydaje?) a jeśli chodzi o koła to ogólnie bym tu inny wzór widział współczuje dojazdu bo też często po mysiu musze przechodzić ten ból uwalonych opon Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrizio1985 Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 też często po mysiu musze przechodzić hmm troszkę dziwny wydźwięk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalitus Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 Spoko, tylko, auto niedomyte a ty jedziesz pędzelkiem i to dość mocno go przyciskając, potem już super delikatnie wycierasz po myciu... Proponowałbym chociaż na bezdotyku go zmaltretować mocną pianą o potem tylko umyć rękawicą. Domyłeś porządnie chociaż przed glinkowaniem, czy było wszystko jedno, przed korektą ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Raku Posted March 16, 2012 Author Report Share Posted March 16, 2012 Dopiero jak usiadłem w domu przed zdjęciami to zacząłem się zastanawiać dlaczego na suche auto poleciałem APC Auto oczywiście przed glinką było dokładnie umyte. Po glince jeszcze raz. Krzywdy temu lakierowi na pewno już nie mogłem zrobić przed korektą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moderator Domel Posted March 19, 2012 Moderator Report Share Posted March 19, 2012 znam ten ból... piękne nasmarowane oponki a tu piachu tona na drodze dojazdowej.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts