Jump to content

Zymol Vintage vs Zymol Glasur

Evo

Recommended Posts

• Administrator

Od ostatniego smalcowania Leona minęło już trochę czasu, test Swissvaxów uznałem za zakończony więc pora na coś nowego. Naturalną koleją rzeczy było sięgnięcie po konkurencje :-] Tym razem nie robiłem testu najlepszych wosków Zymola, tylko porównanie "średniaka" z oferty, czyli Glasura do Vintage, czyli samej czołówki Zymola. Glasur zawsze był dla mnie najlepszym woskiem Zymola biorąc pod uwagę całokształt osiągów oraz cene i jej stosunek do jakości, więc nie ukrywam że pokładam w nim duże nadzieje ;)

Co do samego testu, zacząłem wczoraj od przedtestowej inspekcji lakieru :

isdsc01787.jpg

isdsc01788.jpg

isdsc01789.jpg

isdsc01790.jpg

Jak widać nie jest źle, już wiadomo że w kwestii wyglądu wiele się tutaj nie poprawi. Na początek mycie i oczyszczanie lakieru z resztek starych wosków. Po raz kolejny podziękowania dla Shine Factory za użyczenie miejscówki :good:

Na cały proces składały się po kolei :

-prewash VP Neutralem

-mycie szamponem

-Nielsen T&G Remover

-APC 1:4

-glinka

-kolejne mycie szamponem

isdsc01796.jpg

isdsc01797.jpg

isdsc01799.jpg

isdsc01801.jpg

isdsc01803.jpg

isdsc01810.jpg

Jak widać Swissvaxy i PA Rapidwaxx przeszły do krainy wiecznego woskowania , najlepsze określenie na lakier po wysuszenie to "jałowy" ;) :

isdsc01812.jpg

Dzisiaj jeszcze jedno szybkie mycie przed wjazdem do Łomiankowskiej Dziupli Detailingowej :

isdsc01818.jpg

Po osuszeniu czas na akt I , czyli HD Cleanse na rotacji i miękkim padzie.

isdsc01822.jpg

isdsc01823.jpg

Tak naprawdę to Zymol się walnął z nazwą, ten produkt powinien nazywać się HD Glaze , ew. literki HD to tak naprawdę skrót od "HiDe" :D:D:D Fakt faktem, nie znam drugiego cleanera który robi taką robote nawet na lakierze w dobrym stanie :

isdsc01826.jpg

isdsc01830.jpg

isdsc01835.jpg

isdsc01837.jpg

isdsc01851.jpg

isdsc01852.jpg

isdsc01842.jpg

isdsc01847.jpg

isdsc01849.jpg

I tutaj pojawia się moim zdaniem "problem" z systemem Zymola. Choćbym nie wiem jak się starał, nijak nie dostrzegłem poprawy po aplikacji wosku. Już nawet nie chodzi o fakt że nie widziałem różnicy miedzy Glasurem a Vintage'm bo to oczywiste , ale o fakt że całą robote robi cleaner. Osobiście wole tak jak jest w SV, gdzie cleaner jest poprawny, ale pod względem wyglądu nie powala, prawdziwie kopnięcie jest dopiero po woskowaniu. Rozwiązanie w którym "ciężar" looku spoczywa głownie na cleanerze powstrzymywałby mnie przed sięgnieciem po coraz to droższe woski Zymola.

No ale ok, przejdźmy do głownych bohaterów testu :

isdsc01860.jpg

isdsc01861.jpg

isdsc01863.jpg

Opisy ze strony CarSpa , Glasur :

Wspaniale wykończenie aut marki Porshe wymaga właściwego traktowania. Odpowiedzią na te wymagania jest Zymöl Glasur Glaze Wax for Porsche. Specjalnie opracowana formuła zawierająca 56% żółtej Carnauby, doskonale chroni i wzbogaca wygląd oryginalnego lakieru tych aut. Wosk ten powstał przy współpracy z Porsche Club of America i został poddany licznym testom na wielu eventach organizowanych przez Porsche Club Concourse. Zymöl Glasur Glaze uwydatnia piękno tych aut i wydobywa niesamowitą głębię lakieru Porsche.Wosk ten jest także dostępny w zestawach Starter Kit lub Complete KitWoski Zymöl są enzymami, które dopiero w styczności z powietrzem na powierzchni lakieru zamieniają się w pełnowartościowy wosk.

i Vintage :

Zymöl Vintage Glaze jest oparty na indywidualnej formule stworzonej dla Bentley Mark VI Cabriolet by Franay z 1947 roku - zwycięzcę licznych konkursów i wielokrotnego zdobywcę nagrody \'Best of Show\' w roku, kiedy powstał. Vintage zawiera 61% białej Carnauby oraz inne składniki zaczerpnięte z natury, m.in.: propolis, ekstrakt z melona, żywicę drzewa Montan, cocoamid (pozyskiwany z kokosa), olejek słonecznikowy.

W moim odczuciu woski dość podobne w sposobie aplikacji i ścierania , jak to Zymole , oba mają tendecje do wypacania czego nie lubie ze względu na brak garażu i konieczność ponownego mycia. Mówiąc krótko - z zamkniętymi oczami i z zatkanym nosem :P , nie rozróżniłbym ich przy aplikacji i ścieraniu.

Całe auto zostało podzielone na pół ( bez zderzaków, tam trafił tylko Glasur) , strona kierowcy - Vintage , pasażera - Glasur.

isdsc01864.jpg

isdsc01865.jpg

isdsc01866.jpg

isdsc01868.jpg

isdsc01869.jpg

isdsc01871.jpg

isdsc01872.jpg

Polerujemy , i.....jak wyżej , wygląd zatrzymał się na poziomie HDC . Vintage za to był wyczuwalnie gładszy pod ręka , bardziej....."jedwabisty" , że się tak wyraże :P

Strona z Glasurem :

isdsc01885.jpg

isdsc01890.jpg

isdsc01891.jpg

isdsc01893.jpg

isdsc01897.jpg

isdsc01898.jpg

isdsc01906.jpg

isdsc01954.jpg

isdsc01964.jpg

isdsc01965.jpg

Strona z Vintage'em:

isdsc01907.jpg

isdsc01919.jpg

isdsc01920.jpg

isdsc01927.jpg

isdsc01935.jpg

isdsc01946.jpg

isdsc01951.jpg

isdsc01960.jpg

isdsc01969.jpg

I tu i tu "się błyska" ;) Różnic nie stwierdziliśmy, choć wysiłem całe swoje pokłady woskowego entuzjazjmu. Może Wy się czegoś dopatrzycie :

isdsc01904.jpg

isdsc01959.jpg

isdsc01984mv.jpg

No i tak na zakończenie, element który wprowadzał złą atmosfere do tego konkretnego testu , został usunięty ( ku uciesze niektórych userów :D:D:D )

isdsc01838.jpg

isdsc01945.jpg

No, póki co to by było na tyle, zobaczymy jak się rozwinie sytuacja :)

• Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Administrator

Evo mam prośbę.Mógłbyś porównać Glasura do Shield'a, w trzech zdaniach. ;)

Niedawno myślałem sobię dlaczego Wszyscy kupują Glasura a nikt go nie opisuje, testuje. Evo :good:

Poziom i oprawa zdjęciowa, jak zwykle trzyma opcję :good:

1. To jak w końcu z tym "pachnieniem" Vintage -a ... jest?, czy go nie ma? :-]

2. Nie kusiło Cię dziabnąć Vintage- em chociaż błotniczek, by hand a`la "wczesny" :D Paul D. ? IMO fajnie jest... :kox:

3. Jak wszyscy, czekam na filmiki... :-]

4. "Boję się" jaka będzie nowa naklejka na szybie...

• Administrator
To jak w końcu z tym "pachnieniem" Vintage -a ... jest?, czy go nie ma?

Ja nie czuje...tzn jest zapach "woskowy", nie jest całkowicie bezzapachowy, ale przy woskowaniu ten maślany aromacik jest dla mnie niewyczuwalny.

Nie kusiło Cię dziabnąć Vintage- em chociaż błotniczek, by hand a`la "wczesny" Paul D. ? IMO fajnie jest...

Zymol nakładany dłonią - holo, holo i jeszcze raz holo , poza tym ja z natury oszczędny jestem :D:D Za każdym razem jak podchodze do nakładania dłońmi to obiecuje sobie że teraz będzie fajnie, no i nigdy nie jest :P

"Boję się" jaka będzie nowa naklejka na szybie...

Taka sama, ale z kompletnymi literkami ;)

Taka sama, ale z kompletnymi literkami

Przypadkiem wróci po "spłynięciu" wosków... :P

Hehe, a to dopiero cwaniak! widzicie jak sprytnie wybrnął z "trudnej" sytuacji... :D

"Nasz" Evo testujący Zymole na Leonie? Przypomniało mi sie takie coś. Luźna analogia... :-]:D

http://www.youtube.com/watch?v=EMo6o0BtFG8

Wybacz Piotrze - piątek, po fajrancie itp... musiałem... :-]

• Administrator

Filmik dobry, ale aż tak chyba nie będzie.... :P

A co do Glasur vs Shield - Shield będzie trwalszy i łatwiejszy zarówno w aplikacji jak i późniejszym czyszczenu auta, ale nie pachnie tak dobrze jak Glasur (IMO) , i zachowanie wody nie jest aż tak spektakularne. No a tak prywatnie to miałem Shielda i sprzedałem, a teraz kupiłem Glasura, i pewnie też sprzedam ;)

1. To jak w końcu z tym "pachnieniem" Vintage -a ... jest?, czy go nie ma? :-]

Moim skromnym zdaniem nawet ładnie pachnie, ale przy pierwszym "sztachnięciu" :lol: Z każdym następnym coś w stylu Supernaturala.

Piotrek swoją drogą mogliśmy położyć też u mnie glasura i vintaga na maskę, było by jakieś porównanie, a tak muszę jutro jakiś nudny wosk nałożyć na auto :-]

P.S. Czyli temperatura nie zaszkodziła?

P.S. 2 Musze odmalować garaż, znowu :lol:

P.S. 3 Mam nadmiar naklejek CAR SPA jak masz ochote ;)

• Administrator
HD trzeba koniecznie lecieć maszynowo?

Jak masz chęci i czas to można ręcznie ;) Pracując ręcznie nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń do HDC.

Czyli temperatura nie zaszkodziła?

Nie, jest spoko ;)

Mam nadmiar naklejek CAR SPA jak masz ochote

Jakbyś miał naklejki "Zymol" to byśmy pogadali :-]

Pracując ręcznie nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń do HDC.

A pracowałeś kiedyś HDC maszynowo na takim idealnie suchym aucie czy zawsze zaraz po myciu? Ja nigdy nie miałem problemów z HDC i bardzo przyjemnie mi się pracowało, ale zawsze min. 12h po myciu...

Jakbyś miał naklejki "Zymol" to byśmy pogadali :-]

Muszę sprawdzić czy to nie przypadkiem naklejka Zymol - Car Spa bo nie pamiętam :P

Fajny teścik, tak to już jest u zymoli, że HDC odwala najlepszą robotę, a wosk daje ochronę.

Czekam na filmik z myjki :)

Od siebie dodam, że HDC wolę ręcznie i idzie mi to szybciej :D

• Administrator
Test wosków od konkurencji

Bo to tak naprawdę nie jest test, woski mają planowany "zjazd" za 2 tyg , tzw. działanie na szkode konkurencji :D:P

A tak w ogóle, to z tego co pamiętam to nie jest pierwszy test Vintage vs inny wosk Zymola , pewien "niebieski" już też to kiedyś robił, mógłby tu wrzucić swoje przemyślenia ;)

pewien "niebieski" już też to kiedyś robił

znaczy się ja? 8-) (wyjdę na samochwałę i megalomana jak się okaże, że myślałeś o kimś innym z "niebieskich" a ja się pcham przed szereg i "podczepiam" pod Twój test :oops::mrgreen: )