Jump to content

Szlifierka mimośrodowa/oscylacyjna do 300 zł...

booohal

Recommended Posts

Będę przygotowywał całe autko do lakierowania. Możecie mi polecić jakąś szlifierkę do sandingu mimośrodową lub oscylacyjną (nie wiem która będzie lepsza a w necie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi) tak powiedzmy do ok. 300 zł. Później będzie też używana do szlifowania szpachlówki, przygotowywania aut pod lakier. Z tym że elektryczna nie pneumat. Czy dobrze rozumiem że polerka DA to coś w rodzaju szlifierki mimośrodowej?

W tych pieniadach nie znajdziesz rotacyjnej szlifierki :P chyba ze 125mm srednicy co moim zdaniem jest za mala do obrobki szpachli i podkladu bo troszku pokrzywi powierzchnie. Najtaniej jaka kiedys znalazlem o srednicy 150 to chyba cos kolo 700zl firmy AEG.

Daareek666, twoja odpowiedź nie ma prawie nic wspólnego z moim pytaniem... Ale doceniam dobre intencje.

tzn??? napisalem ze do tej kasy ciezko znalezc szlifierke a polerka do szlifowania nie bardzo bo nie ma odsysu i bedzie sie kurzyc i zabijac papier :)

Piszesz o rotacji. Ja się pytam o mimośród lub oscylację i różnice między nimi. Tak na dobrą sprawę po prostu Twój post prawie nic mi nie wyjaśnia. Daj szansę innym :) Ale i tak dzięki.

A z czymś w tym rodzaju może się ktoś spotkał?

http://allegro.pl/szlifierka-mimosrodow ... 23457.html

• Administrator

mmarekki, masz rację. Max 3mm skok. Co do pytania to odpowiem krótko.

Nic w tej cenie rozsądnego nie dostaniesz.

Nie jestem w ogóle zwolennikiem szlifierek elektrycznych do takich prac. Wiadomo większość szlifujesz na mokro a o wypadek nie trudno.

W firmie używamy szlifierek Rupes Scorpio3. W miarę możliwe ale koszt 3 razy taki jak chcesz przeznaczyć.

miałem przyjemność pracować na rupusie elektrycznym, super fajnie ale nie za takie pieniądze :D co do szlifierek z małym skokiem to wiem ze festool ma ów narzędzia. Szczerze mówiąc "ręką" ciężko jest wyszlifować klar równo na całej powierzchni a maszynka można to zrobić lepiej. ja zawsze zakładam taka gąbkę na rzep co by się na rantach nie poprzecierało. ale wszystko ma 2 strony, papier na maszynke jest drogi bo ok. 8 zł za sztukę jak lakier jest twardy to często jedna sztuka na jeden- dwa elementy starcza...

Wiadomo większość szlifujesz na mokro a o wypadek nie trudno.

Chciałem maszyną zrobić całe autko na sucho a po maszynie finisz 1500 na mokro na rękę już pod lakier. Co do tego że czegoś rozsądnego nie znajdę to wiem tylko chciałem wybrać ''najlepsze z najgorszych''. Ale OK. Zaryzykuje. Jak coś kupię i wytestuję to dam znać.

• 2 years later...

za ok 330zł kupisz K2 SZLIFIERKA PNEUMATYCZNA OSCYLACYJNA PREMIUM

- prędkość bez obciążenia - 10 000 obr/min

- przyłącze powietrza - 1/4"

- pobór powietrza - 113 L/min

- średnica tarczy - 150 mm

- skok mimosrodu 5mm

Ogólnie polecam. Kupiłem taką zrobiła niby tylko 2 całościówki i zyje. Kolega uzywa jej zawodowo i fakt po 2 latach już ma luzy ale jak za tą kasę to warto

• 1 year later...

Zerknij sobie na Einhella http://www.einhell.pl/sklep,1/?p=17662&c=65

Mam i polecam. 3 wymienne stopy szlifierskie, naprawde fajny sprzet w zakładanym przez ciebie budżecie. Używam jej głównie do szlifu szpachli i przy krązkach typu abralon trizact.

Co do wytrzymałości.Po 3 latach padło łożysko, 6 zł i działa dalej :good: .