Administrator Evo Opublikowano 30 Lipca 2011 Administrator Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgodnie z zapowiedzią wrzucam małą recenzję tego wosku. Zasadniczo od jakiegoś czasu szukałem jakiegoś nowego wakacyjnego wosku dla siebie , wybór padł właśnie na Pinnacle z racji tego że a) zbiera naprawdę rewelacyjne recenzje w UK i US oraz b) jest kompletnie nieznany u nas. Wosk ma opinie dającego rewelacyjne efekty wizualne, przy jednocześnie mocno średniej trwałości , czyli w zasadzie książkowy wosk na lato. Pinnacle sprzedaje swój flagowy wosk w "zestawie" z mikrofibrą oraz gąbkowym aplikatorem, całość zapakowana w firmowy kartonik : Wosk dodatkowo zapakowany jest w złoty woreczek , niczym Zymol czy SV Mikrofibra dołączona do zestawu należy do gatunku bezkrawędziowych, o niskim włosiu - bardzo podobna do mikrofibr Sonusa i Swissvaxa, tutaj zdjęcie porównujące mf Pinnacle i SV : Teraz parę słów o samym wosku. To co m.in. skłoniło mnie do zakupu, to opinie o bardzo fajnym zapachu wosku. Faktycznie ,jest bardzo miło, czuć wyraźnie banan, z domieszką kokosa, niektórzy czują też tofii. Nie jest to może najbardziej naturalny zapach wosku jaki znam, czuć lekką chemie a'la Collinite, ale i tak jest super. Sovueran jest woskiem o twardej,maślanej konsystencji, przypomina mi trochę Lusso pod tym względem : W tym miejscu warto wspomnieć o wydajności tego produktu, która krótko mówiąc jest NIESAMOWITA. SV,Dodo,Zymol - wszystko to wydajne woski , ale to co prezentuje Souveran bije je na głowe. Jedno maźnięcie aplikatora po powierzchni wosku i mamy zrobione drzwi, słupek i kawałek błotnika. Souveran na lakierze staje się bardzo oleisty, co pozwala na bardzo obszerne rozprowadzanie : Ok, aplikacja banalna, a co z polerowaniem ? Producent zaleca polerowanie od razu po skończeniu woskowania danego elementu, czyli w tym przypadku w ogóle nie czekamy, żadnych testów palca itp. Testowałem zarówno tą metode, jak i moją normalną, czyli nawoskowanie całego auta i polerowanie. W obydwu przypadkach nie sprawiało to żadnego problemu, dołączana mikrofibra nadaje się idealnie do polerowania wosku ( nie tylko Souvuerana, każdego innego też ) . Przy polerowaniu wspomagałem się również niebieską mikrofibrą SV : Przy woskach z tej półki to tylko formalność, ale wspomne jeszcze o ładnym odżywianiu nielakierowanych plastików : Wosk nałożony, a jak efekty wizualne ? No cóż, jest dobrze Wosk ewidentnie przyciemnia lakier, co przy "szaroczarnym" LC9Z na dość duże znaczenie. Uprzedzajac pytania, powierzchnia pod wosk została przygotowana dobrze, Scholl S40 na miękkim padzie pozbył się holosów i innych niespodzianek, zostało trochę grubszych rys, ale nie mających wpłypwu na ogólny poziom blasku. Przyznam że podchodziłem sceptycznie do opisów innych użytkowników tego wosku, na temat "efektów 3D" , wet looków i innych takich ale zdecydowanie coś w tym jest, co mogą również potwierdzić inne osoby siedzące w temacie , które na bieżąco ogladaja moje auto i też widział tą różnice. Parę poglądowych zdjęć po woskowaniu, niestety pogoda nie dopisała Tu jakieś próby na zewnątrz, ale przy tej pogodzie bez szału...no cóż No i oczywiście kropelki Souveran kropelkuje podobnie do Zymoli i Celeste Dettaglio, czyli w sumie najwyższa klasa : Podsumowując....czyżby wosk bez wad ? No cóż, jako wadę niektórzy mogą uznać stosunkowo wysoką cenę, no i z opowieści innych wynika że trwałość to tak mniej więcej "do końca ulicy" jest , ale pozatym nie ma się do czego przyczepić. Łatwość użycia, efekty i przede wszystkim przyjemność używania są na najwyższym poziomie, wosk jest moim zdaniem jak nabardziej warty swojej ceny.»
yacek _b Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2011 Evo , niedawno oferowałeś zamianę/sprzedaż Celeste Dettaglio , możesz go porównać do Pinnacle Souveran ? A i co masz na oponach ?
szogunwawa Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2011 Evo gdzie kupiłeś i w jakiej cenie ?
Administrator Evo Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2011 CD jest trudniejszy w użyciu, potrafił też być czasami kapryśny przy docieraniu. Wizualnie było podobnie, nie wiem jak trwałość Souverana, CD był dość trwały. A mówiąc krótko - moim zdaniem Souveran jest bardziej warty 380 zł, niż CD 630zł. A na oponach jest SV Pneu. szogunwawa , http://www.polishangel.pl
kar01 Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2011 Bardzo fajny test, efekt faktycznie przyciemniający, choć na zdjęciach to nie to samo co w realu pewnie:P P.S. Kup te dekielki do felg:P
Slawek.k81 Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2011 Fajny teścik i spostrzeżenia Evo zauważyłem że ostatnio przypadły do gustu ci pasty sholla czy możesz coś o nich więcej powiedzieć , S40 użyłeś jako cliner?
Rise and Shine Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2011 Evo, bardzo przyjemna recenzja, oby takich więcej! Sam wosk prezentuje się ciekawie, podoba mi się, nie powiem. Wspomniałeś o świetnej "oleistości" i rozprowadzaniu, wosk zachowuje się bardziej jak podstawowe SV (konkretne porównanie mam w sumie tylko do Mirage) czy jak zbliżony w sumie cenowo do Souveran'a RG 55? Mnie mimo bardziej hmm, wilgotnej? konsystencji RG, jakoś przyjemniej pracuje mi się SV, wydaje się lepiej rozciągać po lakierze. Pytanie można zignorować oczywiście, jeśli nie korzystałeś z RG, ale pytam z czystej ciekawości
Administrator Evo Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2011 Rise and Shine, pod względem samego rozprowadzania bliżej mu zdecydowanie do SV, z tym że woski SV po pewnym czasie stają się lekko ziarniste w słoiczku, i czuć to przy aplikacji, przez co nie jest już tak przyjemnie jak przy świeżym wosku. Slawek.k81, S40 bardziej jako finish do usunięcia niedoskonałości, mimo wszystko mam wrażenie że dedykowane cleanery lepiej przygotują powierzchnie wosku, co odbija się na trwałości, ale akurat w tym przypadku było to bez znaczenia dla testu.
Sucre Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2011 Na zdjęciach wygląda fenomenalnie, a na żywo musi być jeszcze lepiej... Fajnie że w końcu coś innego a nie same Zymole i Svissy..
MetalMagnes Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2011 Zasadniczo od jakiegoś czasu szukałem jakiegoś nowego wakacyjnego wosku dla siebie , wybór padł właśnie na Pinnacle z racji tego że a) zbiera naprawdę rewelacyjne recenzje w UK i US oraz b) jest kompletnie nieznany u nas. Podsumowując....czyżby wosk bez wad ? No cóż, jako wadę niektórzy mogą uznać stosunkowo wysoką cenę, no i z opowieści innych wynika że trwałość to tak mniej więcej "do końca ulicy" jest Chyba tak źle nie będzie Evo, Szczególnie pięknie auto prezentuje się na zdjęciach tyłem...blask, głębia...super! W Twojej prywatnej klasyfikacji, wygląd Twojego auta po tym wosku...na którym miejscu? (nie pytam który wosk/sealant przed ani po;-)
SJake Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2011 wosk jest moim zdaniem jak nabardziej warty swojej ceny. A nie mówiłem...
Administrator Evo Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2011 MetalMagnes, powiedzmy że w tych warunkach, na tej hali, w tym świetle etc moje auto wyglądało tylko jeden raz lepiej , bez wchodzenia w szczegóły
Partner forum CAR CRAZY Opublikowano 31 Lipca 2011 Partner forum Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2011 Evo, Fajny teścik ale trochę OT "Co z przednią lampą że taka matowa
Administrator Evo Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2011 Zmatowiona od środka, najprawdopodobniej od złych żarówek.
gruby_RS Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2011 moje auto wyglądało tylko jeden raz lepiej ...bez wchodzenia w szczegóły. Pozdro P.S. i tak najfajniejszy jest złoty woreczek
Administrator Evo Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2011 Nie, nie chodzi o Crystal Rocka
Pepper Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2011 Evo, jakich cleanerów będzisz używać pod ten wosk?
Administrator Evo Opublikowano 31 Lipca 2011 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2011 Ręcznie pewnie SV CF i Zymola HDC, maszynowo SV CF Pro. A co ?
Pepper Opublikowano 31 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2011 Fajny ten wosk Zastanawiam się ile by trzeba było jeszcze doinwestować, mam HDC i R222 cleanser, czyli wychodzi na że nic Co byś wybrał Pinnacle Souveran czy Zymol Glasur ? Trwałość mało istotna.
Administrator Evo Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Pepper, ciężki dylemat, dlatego mam oba ale jeśli pomijamy trwałość która jest główną zaletą Glasura, to raczej Souveran ze względu na większa łatwość użycia, i być może te magiczne 2% w wyglądzie
SJake Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Pinnacle Souveran czy Zymol Glasur Pepper - mam obydwa. Glasura nie wymieniłbym na Pinnacle, a Souverana na Glasura. Moim zdaniem, kto się bawi troszkę bardziej kreatywniej w "natłuszczanie" to nie musi mieć żadnego z nich, ale powinien mieć obydwa Kumasz?
Pepper Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Pepper, ciężki dylemat, dlatego mam oba No właśnie, zawsze się tak kończy Kumasz? Kumam W zasadzie to źle sformułowałem pytanie, powinienem zapytać, który byś wybrał jako pierwszy, bo niestety albo stety jeśli chodzi o produkty do detailingu to najczęściej właśnie do tego ograniczają się moje wybory Dzięki za opinię chłopaki i jest już dużo prościej, wystarczy wybrać kolejność
Prezes Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Na DW przyrównuje się PS do Wolfganga Fuzion - głównie pod względem łatwości pracy i efektu końcowego - wypowiecie się coś więcej na ten temat? (tu lub gdzieś indziej)...
Administrator Evo Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Administrator Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Moim zdaniem Fuzion nie jest nawet w połowie tak łatwy w użyciiu jak Souveran. Jeśli chodzi o efekty wizualne to sie nie wypowiadam bo nie miałem go na swoim aucie żeby porównać.
capricorn Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 BTW czarne listwy wyglądają SUPER
Rekomendowane odpowiedzi