Jump to content

Recommended Posts

• Replies 83
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Silikon do uszczelek .... nie tylko zabezpieczy przed mrozem i przymarzaniem,ale też sprawi,że uszczelka będzie bardziej sprężysta, utrzyma Ci ją w lepszym stanie :)

tak się powinno wszystkie uszczelki zabezpieczać przynajmniej 3-4 razy w roku :) żeby utrzymać ciągłość ich ochrony :) poza tym posmarowane silikonem nie sprawią,że będą Cię brudziły ,gdyż nie jest to jakieś tłuste,ale guma wchłania :)

nadaje kolor,elastyczność, woda spływa jak po nawoskowanej karoserii i dzięki temu nie przywiera ,a zimą są bardziej elastyczne :)

Posted

wszystkie są podobne ...

ja używałem tego --> aufbereitung-gummifit-anw.jpg

z Wurth'a ;)

teraz mam z Nigrina ....1202_1.jpg i nie widzę różnicy :) no może taką ,że szybciej wysycha po aplikacji,a raczej wchłania się :) ...

kup w sztyfcie, bardzo dobra sprawa,typowy do uszczelek :) i łatwo się go nakłada :)

Posted
Może jakieś przykłady sprawdzonych środków ?
Do tej pory uzywalem Wurtha, tego co jest zdjecie powyzej. Ale ostatnio robie inaczej: po nalozeniu Megs Natural Shine na kokpit zawsze troche zostaje go na aplikatorze. I tym co zostaje jade po uszczelkach dookola samochodu. Raz, ze sie ladnie czyszcza, dwa - ze sie zabezpieczaja. Zima pokaze, czy sie zabezpieczja rowniez przed przymarzaniem, ale wydaje mi sie, ze Natural Shine ma w sobie silikon, takze powinno byc OK.
  • 3 months later...
Posted

Ja jesienią zaaplikowałem do 6 aut Autoland - Uszczelka

http://www.autoland.pl/produkty/kosmety ... /uszczelka

Sposób aplikowania średni, gąbka się z czasem brudzi :? Jednak efekt finalny ok. Nadaje ładny, czarny kolor i dobrze chroni przed zamarzaniem. Nic nikomu nie zamarzło i tyle. Środkiem potraktowałem wszystkie uszczelki drzwiowe + od bagażnika :)

Posted

Ja do tej pory używałem tanich silikonów w spray. I pytanie do tego sztyftu Wurtha czy długo działa. Bo u mnie zamarzać rzeczywiście nie zamarają: http://porady.zdrowo.info.pl/zima.html . Ale na dużych mrozach słyszę jednak dzwięk uszczelek na wybojach. Czego na początku po aplikacji nie słyszę. Więc myślę aby może kupić coś w sztyfcie dłużej wytrzyma

Posted
Ja jesienią zaaplikowałem do 6 aut Autoland - Uszczelka

http://www.autoland.pl/produkty/kosmety ... /uszczelka

Sposób aplikowania średni, gąbka się z czasem brudzi :? Jednak efekt finalny ok. Nadaje ładny, czarny kolor i dobrze chroni przed zamarzaniem. Nic nikomu nie zamarzło i tyle. Środkiem potraktowałem wszystkie uszczelki drzwiowe + od bagażnika :)

Ja wziąłem zwykłą gąbkę do mycia naczyń i pociąłem ją na kawałki o szerokości mniej więcej odpowiadającej szerokości uszczelek. Całkiem fajnie się tym Autoland'ową Uszczelkę nakłada, a zabrudzony kawałek gąbki można spokojnie wyrzucić i wziąć następny. :) Co do działania samego produktu to potwierdzam, że sprawdza się bardzo dobrze.

• 1 month later...
Posted

Ja uzywam w sprayu i nie tylko zima poniewaz jak uszczelka jest sucha to mozecie w aucie miec czesto jakies skrzeczenia czy zgrzyty. Uszczelka musi byc puszysta i elestyczna. :-]

• Dystrybutor
Posted
Też używam autolandu do uszczelek i jak narazie jest ok :)
  • 8 months later...
Posted

odkopie temat, bo mam pytanie - czy czernidło do opon też spełniałoby by funkcje? :mrgreen: mam "na stanie" plak czyste opony, ale z tego co pamiętam to chyba ten środek nie zawiera sylikonu...

Posted

Jest taki preparat w kazdym markecie - Uszczelka od Autolandu, kup i kilka zim masz z glowy.

Posted

Wiem, że te preparaty do uszczelek są pewnie wszystkie takie same ale na wszelki wypadek zapytam, czy ktoś miał do czynienia z SONAXem? Bo jutro bym kupił. :mrgreen:

Posted

Zdecydowanie nie polecam jeśli chodzi o sztyft do uszczelek Sonaxa, jest twardy i trudno się rozprowadza - nie spełnia swojego zadania. Za to polecę sztyft Turtle Waxa - ten nakłada się bardzo łatwo i jest go znacznie więcej.

Posted

Kto pyta ten nie błądzi ;) Jak dla mnie ten Sonax ma konsystencję suchego mydła, i na uszczelkach się roluje zamiast równo rozprowadzać, Turtle ma konsystencję półpłynnej masy i bardzo ładnie odżywia uszczelki wg. mnie.

Posted

Wiesz, nawet miałem go w ręku, pomacałem, myślę trochę twardy i suchy jest ale jak sztyft to sztyft. :dontknow:

Ale mówię, aaa zapytam co chłopaki sądzą na forum. No i wyszło, że moje wątpliwości były słuszne. :thumbdown:

Posted

dokladnie w zeszlym roku kupilem sonaxa i kicha... w tym roku żółwia kupie na pewno