plotek Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Dobra robota . Nie miałem jeszcze do czynienia z BMW ale wiem, że w niedalekiej przyszłości będę miał na warsztacie bardzo podobną e36 coupe. W bardzo podobnym lakierze. być może to ten sam nawet ale stan jeszcze gorszy... Jakich padów używałeś? żółte pady 3M, niebieskie 3M i czarne też 3m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RedHornet Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Co tu dużo pisać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masta Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 A jak kapcie maja 10 lat to zdrowo.Bieżnik to średnio ważny jest ,a elastyczność i właściwości gumy ,które z czasem się pogarszają. Opona 4/5 lat i do wywalenia! Ja można jeździć na tak starych oponach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plotek Opublikowano 7 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2011 A jak kapcie maja 10 lat to zdrowo.Bieżnik to średnio ważny jest ,a elastyczność i właściwości gumy ,które z czasem się pogarszają. Opona 4/5 lat i do wywalenia! Ja można jeździć na tak starych oponach? Nie wiem ale szkoda by było gdyby takie auto wylądowało teraz gdzieś w rowie z powodu sparciałej gumy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolargol Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 z tego co wiem to opona do 5 lat może być sprzedawana jako nowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodnik_9 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Dokładnie, np Goodyear daje 5 lat gwarancji na opony nie starsze niż 10 lat. Co nie zmienia faktu że wszyscy "więksi" producenci zalecają wymianę po 10 latach bez względu na głębokość bieżnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredi88 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Opona 4/5 lat i do wywalenia! to wulkanizacje nie mialy by racji bytu kolego... Ja można jeździć na tak starych oponach? Nie wiem ale szkoda by było gdyby takie auto wylądowało teraz gdzieś w rowie z powodu sparciałej gumy. mozna, nie jedne 5 letnie sa lepsze niz nowe chinczyki ;] niepotrzebnie czepianie sie czegos, co raczej jest malo istotne na tym forum. Chodzi raczej to, jak auto zostalo wyczyszczone/wypielegnowane, wiec docinki dla mnie sa przynajmniej bez sensu. Jezeli was stać przy 3-4 autach w domu na kupno nowych kompletow markowych opon zarowno zimowych jak i letnich co 2-3 lata to tylko pozazdroscic Efekt prac jak najbardziej ok z reszta samo auto tez wyglada super. gratuluje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venomGD Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 kilka groszy ode mnie , każdy jeździ tym na co go stać. Jeśli już tak bardzo ważna jest kwestia opon to znajomy znalazł że wg normy PN-C94300-7 mozna swobodnie magazynowac, dystrybuowac i sprzedawac opony nie starsze niz 36 miesiecy. Maksymalny teoretyczny żywot opony to jest 10 lat - teoretyczny , w praktyce to różnie bywa. Na zajęciach na uczelni z technologi polimerów miałem trochę wykładów dotyczących opon. Jeśli chodzi o właściwości to z czasem guma parcieje , co ciągnie za sobą słabszą wytrzymałość, co może doproawdzić do nieszczęścia np gdy opona na coś najedzie (nie będzie miała już tej elastyczności co 7 czy 10 lat temu) . Chodzi o to że jeśli np mamy bardzo gęstą strukturę gumy to z czasem ta struktura się "rozluźnia". Mało tego trzeba jeszcze wziąć pod uwagę warunki eksploatacyjne, które to powodują niszczenie gumy. Też kwestia opony letnie a zimowe , bo dla niektórych jest to jedno i to samo. Przede wszystkim różnica jest w składzie mieszanki gumy. Opona zimowa jest bardziej miękka, bardziej podatna na ścieranie niż opona letnia. Jest to specjalnie zrobione aby zwiększyć przyczepność. Również kształt bieżnika jest inny , opona zimowa ma tak zaprojektowany bieżnik aby dosłownie "wcinać" się w warstwę śniegu co również poprawia stabilność. Powiem szczerze że miałem okazje pojezdzić zimą bmką na letnich oponach...to mimo iż silnik 1.6 spokojnie mógłbym wziąć udział w edycji gwiazdy tańczą na lodzie na zimówkach auto zupełnie inaczej się zachowywało jakbym się gdzieś pomylił to mnie poprawcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plotek Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Jak bieżnik jest ok i guma nie spraciała to niechaj opony służą włascicielowi jak najdłużej. Koniec OT. Wrzucam zdjęcia auta zrobione przy lepszej pogodzie. Miłego oglądania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu147 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 bardzo fajnie wyszlo mi osobiście przypadł do gustu kolor felg w tym bmw, całe autko z resztą ciekawie sie prezentuje, co jest rzadkie pośród takich modeli w naszym kraju imo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spooch Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Na tych zdjęciach to i ten kolorek felg ładnie się komponuje do całości Świetny efekt prac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi